Half doorbakken - medium geldt voor rood vlees en wild: wanneer u (na het bereiden) in het vlees prikt, komt er roze vleessap uit. Doorbakken - geldt voor alle gebraad, zoals fazant, patrijs en tam gevogelte: de vleessappen zijn doorzichtig en licht van kleur wanneer u na de bereiding in het vlees prikt.
Bereiden: Fazant bak je eerst even aan op het vuur en plaats je dan in een matige oven voor +- 35 minuten, afhankelijk van het gewicht van de vogel. Overgiet tijdens het bakken regelmatig met het braadvocht, om uitdroging te voorkomen. Zorg dat het vlees voldoende gebakken is, het mag niet meer rosé zijn.
Onder 'rood vlees' verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar ook vlees van andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wild. Gevogelte (bv. kip, kalkoen, fazant, …) is geen rood vlees.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Het smakelijkste reeënvlees komt van jonge dieren. Vooral de jaarlingen (1-jarigen) zijn erg geliefd. Het vlees van jonge dieren is helrood tot bruinrood. Het vlees van de ree is mals en sappig.
Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten. In die laatste categorie vallen onder andere een speklapje, schouderkarbonade en rookworst.
Fazantenvlees is lichtbruin van kleur. Althans, dat van een wilde fazant. De smaak is kruidig, bijna aromatisch. De beesten voeden zich namelijk met kruiden en bessen.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Wil je het vlees rood eten, bak het dan 1-2 minuten per kant. Voor medium is dit 2-3 minuten. Houd je meer van doorbakken, bak het vlees dan 4-5 minuten per kant. Haal de entrecote nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Rood vlees komt van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden. Ook al is het vlees van deze dieren niet altijd duidelijk rood van kleur, toch wordt dit vlees gerekend tot rood vlees. Wit vlees komt van kip en ander gevogelte en tamme konijnen.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
In het culinaire wildseizoen mag fazant niet ontbreken op de kaart. De toegankelijke smaak van dit prachtige gevogelte maakt fazant bij uitstek geschikt om aan te prijzen bij gasten die wat huiverig zijn voor de typische wildsmaak.
Op rauwe kip en gevogelte kunnen ziekteverwekkers voorkomen. De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter.
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
Fazant Klaarmaken
Begin met de fazant 1 dag op voorhand in stukken te snijden. Trek een poot zo ver mogelijk uit en snijd hem weg van de borstkas tussen het gewricht. Herhaal met de andere poot. Knip of snijd de gehele borst met been uit de vogel alsook de vleugels.
In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen: Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Serveer deze maand fazant, wilde eend, hert, everzwijn en reegeit, want dit wild is heerlijk in januari!
Damhert: 1 augustus t/m 15 februari. Wild zwijn: 1 juli t/m 28 februari (buiten de Veluwe en Meinweg jaarrond) Edelhert: 1 augustus t/m 15 februari.
Het everzwijn is een voorouder van het varken. Het vlees is steviger en magerder dan varkensvlees. Everzwijnen eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Daardoor heeft het vlees een herkenbare wildsmaak.
Het vlees van de fazant is lichtbruin van kleur en is mager. Het borstvlees wordt daarom vaak omwikkeld met vetspek (barderen) om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet te droog wordt. Het gewicht van een hele fazant varieert tussen 600 en 1.000 gram en is voldoende voor drie personen.
Fazant heeft meestal zo'n zoetige lucht, al moet ik zeggen dat onze vorige lading wel erger rook dan die van daarvoor dus die had misschien langer gelegen voor hij de vriezer inging ofzo. Maar tenzij het echt rot ruikt, denk ik niet dat jou fazant niet meer goed is.
Oude wilde fazanten, die overigens niet zo vaak geschoten worden, moeten 2 tot 3 dagen besterven. Bij tamme dieren wordt dat achterwege gelaten. Tussen het vrouwtje en het mannetje zijn grote verschillen in vederkleed.