Kwartels zijn van nature schuwe dieren. Toch kunnen ze met geduld redelijk tam worden gemaakt. Door de hen grootgebrachte kwartels worden in het algemeen minder tam dan kunstmatig opgefokte dieren, omdat het beschermende gedrag van de hen de kuikens moeilijker benaderbaar maakt voor de verzorger.
Kwartels kunnen het hele jaar buiten gehouden worden. Zorg wel dat de kwartels uit de wind lopen. Als bodembedekking kan schoon, scherp zand gebruikt worden. Dit moet wel een laag van minimaal vijf centimeter diep zijn.
Kwartels zijn sociaal en hou je dus minstens met twee en bij voorkeur in groep in een volière. Plaats bij voorkeur een haan bij meerdere hennen. Een haan kan tot vervelens toe achter de hennen aan gaan, dus voorzie voldoende schuilplekken voor de hennen, zodat ze zich kunnen terugtrekken.
Huisvesting & verzorging
Kwartels zijn sociale dieren en leven daarom graag in groepen. Deze groepen bestaan uit meerdere hennen met eventueel één haan. Ook kunnen verschillende soorten kwartels samen gehouden worden. Vaak worden kwartels in een volière gehuisvest samen met andere exotische vogels of kleine duiven.
Kwartels kunnen niet los in de tuin, ze zijn ook niet honkvast zoals kippen, bovendien zijn ze een heel kwetsbaar doelwit voor alles en iedereen.
Houd kwartels niet samen met kippen. Kippen gedragen zich dominant over kwartels en jagen ze de stuipen op het lijf. Er is ook meer kans op ziekten.
Re: konijn met kwartel
Daarnaast denk ik zelf dat het geen goede combi is omdat kwartels echt vluchtdieren zijn en echt een ren nodig hebben die begroeid is met schuilplekken. Mee eens. Kwartels zijn veel te schuw om ze met konijnen samen te houden. En als ze schrikken vliegen ze op.
Beter is nog iets meer ruimte en vergeet niet om ook de hoogte in te gaan. De kwartels vliegen soms recht omhoog en vallen dan in een glijvlucht weer naar beneden. Wil je echt de ruimte geven dan gewoon lekker 4 m2 meter of nog meer. Ook vinden ze veel bosjes en beschutting fijn.
Drie kleine grondkwartels, zoals bv. de Chinese dwergwartel en de Japanse kwartel, hebben minimaal 2 m2 grondoppervlak nodig en veel schuilplekken. Uiteraard is een groter verblijf altijd beter, omdat ze zo voortdurend kunnen rondlopen.
De roep zal duidelijkheid brengen. Een kwartelhaan roept in de volière meer als er geen hen bij zit. In het voorjaar wordt het roepen van een kwartel voorafgegaan door het z.g. "maawen" een geluid dat door het woord juist wordt weergegeven.
Chinese dwergkwartels zijn winterharde vogels, maar een tocht- en vorstvrij nachthok waarin zij zich kunnen terugtrekken verdient de voorkeur. Hou er bij het nachthok rekening mee dat niet alle kwartels een trappetje willen gebruiken, maak het nachthok en de opening dus gewoon op grondniveau.
Wortelen – goed om aan de vogel te geven Jonge groenten van quinoa, shiritsa, dnyti, weegbree zijn geschikt voor kwartels. Het is handig voor een vogel om wortels, pompoenen, appels te geven.
De kwartel vliegt bijna nooit, behalve als hij op trek is: dan vliegt hij wel honderd kilometer aan een stuk.
Als u de Japanse kwartel in een volière wilt houden is het belangrijk dat zij minimaal per trio gehouden worden. 1 haantje gaat goed samen met minimaal 2 hennen. Omdat de Japanse kwartel haan bijzonder paar lustig is, is het belangrijk hem meerdere hennen te geven.
Afhankelijk van de soort kwartels wordt er gemiddeld één ei per 18 tot 24 uur gelegd. De japanse kwartels zijn het zwaarste, en leggen over het algemeen ook de grootste eitjes. Om deze reden zijn ze al lang gedomesticeerd.
Bij een kwartel, kip, eend of gans duurt de periode van grootbrengen ongeveer 6 tot 12 weken. Ze kunnen dan naar buiten om verder uit te groeien tot volwassen dieren.
Japanse kwartels zijn na ongeveer 6 weken volwassen en zijn gewoonlijk na 50 dagen klaar om eieren te leggen. Hennen zouden in hun eerste legjaar 200 eieren moeten leggen als ze goed verzorgd worden. De levensverwachting varieert van 2 tot 5 jaar.
opfokvoer voor kuiken 1 (start) en na twee weken over op kuiken 2, tevens wat universeel bijvoeren. Dit voer je tot een week of zes, dan gaan ze leggen !? en zijn ze volwassen. Ze eten dan graag universeel, tropisch zaad en beestjes.
Japanse kwartels eten op wat de andere volièrebewoners verspillen. Ze eten graag een zaadmengsel voor kleine tropische vogels, aangevuld met onkruiden en vooral tijdens de kweekperiode klein levend voer. Grit en maagkiezel behoren altijd aanwezig te zijn, zodat de jongen hiervan naar behoefte kunnen opnemen.
Grootte: ongeveer 15 centimeter. Geslachtsonderscheid: De kop- en keeltekening van het mannetje zijn contrastrijker dan die van het vrouwtje. Broed duur: ongeveer 16 tot 18 dagen.
Oorsprong: De Serama kip komt oorspronkelijk uit Maleisië. Kenmerken: Serama's zijn de kleinste kipjes ter wereld, vaak worden ze naast een frisdrank blikje gezet om te laten zien hoe klein ze zijn.
Bij voldoende ruimte kun je kippen heel goed samenhouden met paarden of pony's. Soms gaan deze twee diersoorten zelfs een vriendschap aan. Lama's en alpaca's zijn soms humeurig en prikkelbaar. Wanneer deze dieren vinden dat een kip in de weg loopt dan kunnen ze er gemeen tegen doen.
Geluid. Vooral in de schemering te horen, zeer kenmerkend geluid: een zwepend "kwk… kwik-kwik!", vaak vooraf gegaan door een zacht, raspend hees "ieu-wie".
De broedtijd van de kwartel kan variëren tussen de 16 en 25 dagen. De Japanse kwartel kan wel 250 eieren per jaar leggen. De hen neemt de gehele legperiode de broedzorg op zich. De eitjes zijn overigens zeer smakelijk.