We raden een flesje per dag aan, maar wil je er meer drinken dan is dat helemaal prima. Veel mensen nemen Yakult bij het ontbijt als onderdeel van hun dagelijkse routine.
Verminderen van darmklachten
Vaak gaat het bij probiotica om bacteriën en dat is dan ook precies wat je terugvindt in Yakult. Deze bacteriën verminderen de darmklachten, wat dan ook meteen het belangrijkste voordeel van Yakult is.
Zo'n 80 gram per liter (dat zijn twintig klontjes). Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram.
Het klinkt eerder eng dan gezond: één flesje Yakult van 65 milliliter bevat 6,5 miljard bacteriën. Zo valt te lezen op de website van Yakult. Gelukkig zijn het naar eigen zeggen 'unieke en vertrouwde bacteriën', die ons lichaam dus vooral gezonder moeten maken.
Het innemen van Yakult zou weliswaar het aantal bacteriën in het spijsverteringskanaal verhogen, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook minder snel verkouden wordt of beter gaat poepen, aldus een andere hoogleraar. Echte wetenschappelijke onderbouwing is er dus niet.
We raden een flesje per dag aan, maar wil je er meer drinken dan is dat helemaal prima. Veel mensen nemen Yakult bij het ontbijt als onderdeel van hun dagelijkse routine.
Ook de kwaliteit is van belang, zo moeten de bacteriën levend de darmen be- reiken. Wanneer een probioticum wordt gebruikt, geldt de aanbeveling om dit gedurende de gehele antibioticakuur en tot 1 à 2 weken na de kuur in te nemen. Hierbij is het wenselijk om de probiotica 2 uur na inname van de antibiotica in te nemen.
De bacteriestam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is het meest effectief in het voorkomen van antibioticageassocieerde diarree (AGD), bij een minimale dagdosering van 2 miljard kolonievormende eenheden (kve). Het relatieve risico van probiotica versus placebo werd vastgesteld op 0.30 (95% CI 0.16–0.5).
Na een antibioticakuur is het zinvol om een probiotica te gebruiken om de darmflora te herstellen. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën in het lichaam, maar ook de goede. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen deze twee.
Er zijn probiotische supplementen, maar er zijn ook een aantal probiotische zuiveldranken (Vifit, Actimel, Activia en Yakult). Soms ontstaan milde bijwerkingen van het nemen van probiotica, zoals buikpijn, diarree en opgeblazen gevoel.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Neem na een antibioticakuur een goed probioticum Zoals je al kon lezen hebben antibiotica een desastreus effect op de darmflora. Om je weerstand daarna op te bouwen is het aan te raden een kuur van een maand of langer te doen met een goed probioticum. Kies voor een poeder of capsules.
Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteits EFSA mogen voor algemeen gebruik bedoelde probiotica als Yakult en Vifit niet gezond heten. Toch zou nu volgens Reuters bewezen zijn dat probiotica helpen tegen diarree als je een niet zo jofele darmflora hebt.
Probiotica zijn levende micro-organismen. Ze hebben een gezondheidseffect wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden (1). Een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag wordt als de minimale hoeveelheid gezien die nodig is om een effect te bereiken.
De symptomen van een lekkende darm
Een lage weerstand. Diarree en/of obstipatie. Overgewicht. Veel trek in zoetigheid.
Neem probiotica het liefst in op een lege maag
Die sappen zijn natuurlijk nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën in het product. Wacht na het innemen van het supplement een half uurtje met eten, anders worden deze sappen alsnog geactiveerd.
Hoewel yoghurt inderdaad als gezond kan worden beschouwd, is yoghurt zeker géén probioticum. Yoghurt is een melkproduct waarin de melksuiker is omgezet in melkzuur door bacteriën. Dit gebeurt op gecontroleerde wijze. De bacteriën die hierbij gebruikt worden zijn Lactobacillus delbrueckii ssp.
"Het lijkt erop dat de darmflora over het algemeen meer dan een jaar nodig heeft om te herstellen van een behandeling met antibiotica. Als een kind verschillende antibioticakuren krijgt tijdens zijn eerste levensjaren, zou de darmflora wel eens geen tijd kunnen hebben om volledig te herstellen", zeggen de onderzoekers.
Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie. Het kan leiden tot ernstige misselijkheid.
Tip 1: Probiotica
Deze vriendelijke micro-organismen vinden we in gefermenteerde voedingsmiddelen als gefermenteerde producten als kimchi, kefir, yoghurt, rauwe karnemelk en kombucha. Zuurkool en bepaalde theesoorten bevatten ook deze probiotica, maar door het opwarmen blijft daar weinig van over.
Sommige antibiotica werken beter als u ze op een lege maag inneemt. Op het etiket staat dan: 1 uur voor of 2 uur na het eten innemen. Sommige antibiotica kunt u het beste innemen met wat voedsel. Dan heeft u minder kans op klachten van de maag of de darmen.
Bijwerkingen probiotica
Probiotica hebben over het algemeen geen ongewenste bijwerkingen. Maar het gaat wel om levende micro-organismen die actief aan de slag gaan in de darmen. Daarom kunnen sommige mensen wat kramp ervaren als ze net begonnen zijn met het nemen van probiotica.
Voor de algehele gezondheid is een probiotica met meerdere stammen meestal het effectiefst. De meest voorkomende stammen zijn afkomstig van twee soorten: Lactobacillus en Bifidobacterium. Naar deze twee stammen is het meeste onderzoek gedaan.
Als je liever een capsule met probiotica hebt, zal je de AOV 1201 Probiotica 4 miljard bacteriën wellicht de beste probiotica vinden. De verpakking met de op een na best werkende probiotica bevat maar liefst 4 miljard bacteriën per cap, behorende tot verschillende soorten lactobacillus en bifidobacterium.