Bij de start van je bevalling, tijdens de bevalling, of in sommige gevallen voor de bevalling, kan het membraan van de vruchtzak scheuren. Dit wordt het “breken van je vliezen” of kortweg “je water breken” genoemd. Het is een teken dat je bevalling binnenkort zal starten.
De vruchtwaterzak wordt steeds dunner naarmate je baby groeit, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de vruchtwaterzak bezwijkt onder de druk en het gewicht van je baby, maar ook door de hormonen, enzymen en weeën. Dit zorgt ervoor dat je vliezen breken, waardoor het vruchtwater uit de vruchtwaterzak naar buiten komt.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.
Mogelijkheid 1.
Thuis je vliezen breken kan alleen als: Je zwangerschap zonder problemen is verlopen. Je tussen de 40 weken + 6 dagen en 41 weken + 6 dagen zwanger bent. Het hoofdje van de baby ingedaald is. Je de baby goed voelt bewegen.
Je water kan ook breken zonder dat de weeën begonnen zijn. Maar dat is slechts een kwestie van uren! Neem contact op met je vroedvrouw of kraamkliniek. Om elk risico op infectie te voorkomen, wordt de bevalling ingeleid als je binnen de 12 tot 48 uur na het scheuren van de zak geen contractie ervaart.
Ingedaald hoofdje
Als het hoofdje nog niet goed was ingedaald, dan is dit aan je verteld. Wanneer je vliezen breken en het hoofdje is nog niet (goed genoeg) ingedaald, dan is het belangrijk om direct de verloskundige te bellen en te gaan liggen. We komen dan langs om te controleren of het hoofdje goed is ingedaald.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies. Daarom dat dit verwarrend kan zijn.
Wil je thuis aan de slag, of wil je je partner aan het werk zetten, dan kan je de voeten masseren aan de binnenkant, ongeveer 2 cm onder en achter je enkelknobbel. Naast dat je de drukpunten stimuleert is het natuurlijk ook heerlijk voor de ontspanning. Dus of het nou weeën op wekt of niet, dit is sowieso super.
Sommige artsen adviseren om geen seks meer te hebben in de laatste maand van de zwangerschap, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Andere artsen zeggen dat seks in de laatste maand juist wel kan. Er wordt vaak gezegd dat sperma het hormoon prostaglandine bevat, wat de bevalling kan opwekken.
Hoe herken je echte weeën? Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'.
Vruchtwater verlies / gebroken vliezen
Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Misschien een beetje onhandig met je bolle buik en misschien staat je hoofd er helemaal niet naar, maar door te vrijen kunnen weeën worden opgewekt. Dit komt omdat het zaad van een man een bepaald stofje bevat dat weeën zou opwekken, het heet prostaglandine.
Het breken van de vliezen is niet pijnlijk, je voelt alleen een beetje warm water lopen. Na het breken van de vliezen wordt er steeds nieuw vruchtwater aangemaakt. Wanneer je vliezen gebroken zijn maar je hebt nog geen krachtige weeën mag je niet in bad vanwege de kans op een infectie.
Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.
Nederlands onderzoek wijst uit: mannelijk zaad bevat stoffen die het afstoten van een bevruchte eicel kunnen voorkomen. Mits die door mond en maag worden opgenomen. Fellatio - het oraal bevredigen van een man, pijpen dus - lijkt de kans op een miskraam te verkleinen.
Het is beter om seksstandjes tijdens de zwangerschap te vermijden die de rug te veel belasten. Om deze reden wordt bijvoorbeeld het missionaris-standje afgeraden. Dat komt omdat hierbij de partner bovenop je ligt, waardoor bloedvaten kunnen worden afgekneld naar de baarmoeder.
'Volle seksuele bevrediging', zo definieert de Van Dale het orgasme. "Tijdens een orgasme trekken de spieren in het bekkenbodemgebied zich samen", zegt seksuoloog Astrid Kremers. "Een orgasme kun je zien als een ontlading na stimulatie van meestal de clitoris bij vrouwen en meestal de penis bij mannen."
In zeer zeldzame gevallen kan de bevalling worden ingeleid voor het 'persoonlijk comfort', met andere woorden: op verzoek van de patiënte, om niet-medische redenen. Zwangerschapsuitputting, angst dat de gynaecoloog-verloskundige of vroedvrouw er op de dag zelf niet zal zijn, familiale problemen enz.
Misschien ben je er al een paar weken mee bezig, maar rust houden schijnt ook te werken voor het weeën opwekken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat te veel adrenaline zorgt voor het stagneren van de weeën. Ontspannen is dus erg belangrijk als je de bevalling in gang wilt zetten.
Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.
Helder vruchtwater is waterig, grijs-wit troebel van kleur, soms met wat witte of rozige vlokjes. Vruchtwater heeft een zoetige geur (niet zurig zoals urine of wee als afscheiding). Als de vliezen gebroken zijn, blijft het vruchtwater meestal aflopen en heb je de hele tijd een natte onderbroek.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Het grootste verschil: afscheiding is slijmerig en plakkerig, terwijl vruchtwater juist waterig is. Afscheiding blijft tussen je vingers plakken, terwijl vruchtwater al snel verdampt. Ook is afscheiding vaak reukloos of ruikt het een klein beetje zurig, terwijl vruchtwater juist zoetig ruikt.