De focus ligt op de 4 stappen in eerste hulp : 1).zorg voor veiligheid, 2).beoordeel de toestand van het slachtoffer, 3).alarmeer de hulpdiensten, 4).
De vier principes vormen samen een visie op voedselproductie waarbij de ecologische, sociale en economische duurzaamheid wereldwijd hand in hand gaan. Deze principes worden wereldwijd door de biosector onderschreven.
Een eerste hulpverlener mag geen handelingen uitvoeren die zijn voorbehouden aan mensen met een beroep zoals omschreven in de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), zoals artsen en verpleegkundigen (zie ook pag. 07 en 08). Reanimatie en het bedienen van een AED vallen hier niet onder.
Controleer ademhaling
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
Wat zijn de basisregels van EHBO? Wanneer u wordt geconfronteerd met een mogelijk levensbedreigende situatie, is het belangrijk om kalm te blijven en deze stappen voor noodmaatregelen te volgen voordat u naar een slachtoffer gaat. Beoordeel de situatie. Evalueer het gebied voordat u in actie komt.
Ga gebukt achter de linkerschouder van de gewonde zitten en plaats uw rechtervoet achter zijn hoofd. Schuif vervolgens uw handen in de oksels van het slachtoffer en trek hem in een haal omhoog, waarbij uw eigen lichaam hem ondersteunt.
Elke burger heeft volgens deze artikelen de plicht om een ander in levensgevaar te helpen. Help je niet dan ben je strafbaar. Dit hulpverlenen is naar wat je kan. Er wordt in ieder geval verwacht dat er hulp geregeld wordt.
De cijfers samengevat: series van 30 keer, 5 tot 6 cm diep, 100 tot 120 keer per minuut. Na deze 30 borstcompressies ga je 2 beademingen geven.
Vraag of zij 1-1-2 bellen en een AED halen. Als je alleen bent bel je zelf met de hulpdiensten en zet je de telefoon vervolgens op luidspreker. Draai het bewusteloze slachtoffer op de rug als hij daar niet op ligt, en beoordeel de ademhaling.
Laat het slachtoffer gaan liggen. Voorkom afkoeling, gebruik bijvoorbeeld een (reddings- of isolatie)deken. Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken. Wanneer het slachtoffer liever op de zij ligt of met opgetrokken knieën is dat geen probleem.
Ben je verplicht te reanimeren? Kort door de bocht gezegd, nee, je bent niet verplicht iemand te reanimeren. Waartoe je wel verplicht bent als burger, is hulp verlenen aan hen die dat nodig hebben. Dit kan ook zijn het bellen van het alarmnummer 112, of meer hulp regelen.
Elke Nederlandse burger heeft volgens onze wet een hulpplicht. Dit houdt in dat het strafbaar is om iemand die in levensgevaar verkeert niet te helpen. Hierop bestaan natuurlijk uitzonderingen, want men gaat er niet van uit dat je je eigen leven of dat van andere omstanders riskeert voor de persoon in nood.
Ga door met reanimatie: wissel steeds 30 borstcompressies af met 2 beademingen. Als er een tweede hulpverlener is: wissel elke 2 minuten. Je vindt hier een uitgebreide uitleg over reanimeren, of bekijk de video hieronder.
Als iemand weet dat zijn ademhaling gecontroleerd wordt, is er grote kans dat hij gaat nadenken bij het ademen.Normaal ademen wordt dan moeilijk. Het is dus belangrijk de ademhaling te observeren als de zorgvraag het niet in de gaten heeft.
Bij waarneming van gaspen zal direct een reanimatie gestart moeten worden.Schakel ook direct 112 in. Let op: een reanimatie bij een drenkeling is anders dan regulier. Start de reanimatie eerst met 5 beademingen om zuurstof toe te voeren.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
Benader het slachtoffer vriendelijk, open en zonder vooroordelen. Vraag hem wat er gebeurd is, zonder daarbij de schuldvraag aan de orde te stellen. Leg uit wat er gebeurd is en vertel wat je gaat doen, voordat je handelingen daadwerkelijk uitvoert. Bereidt het slachtoffer voor op pijnlijke handelingen.
EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongevallen. Dit zijn alle handelingen die iedereen kan uitvoeren als er medische hulp nodig is, in afwachting van professionele hulpverlening.