Spiertrekkingen door stress of angst worden ook wel 'tics' of 'zenuwtrekjes' genoemd en kunnen in elke spier van het lichaam voorkomen. Vaak speelt het op als je rust neemt na een stressvolle periode. De spiertrekkingen worden dan veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.
Trillende spieren ontstaan doordat ze op dat moment te hard moeten werken. Je vraagt meer van je spieren dan dat ze op dat moment aankunnen. De spiervezels worden ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken, waardoor er microscopisch kleine scheurtjes ontstaan.
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
Wat kun je zelf doen? Bepaalde algemene maatregelen zoals het vermijden van stress, stoppen met roken en het nemen van voldoende rust kunnen de klachten al doen verminderen, en hebben een gunstige invloed op het beven.
Trillen bij stress, angst of paniek
In ons lichaam is daarnaast het verschijnsel van onwillekeurig trillen als we bang of nerveus zijn, en soms ook als we kwaad zijn.
Als u moe bent kan het trillen erger worden. Bent u angstig of heeft u veel stress? Door beter om te gaan met stress kan het trillen minder worden. Praat hierover met uw huisarts.
Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne. Voorkom spiertrekkingen door gezond te eten, voldoende rust te nemen, geen alcohol te drinken en niet te roken.
Door de trillingen raakt je lichaam uit balans. Hierdoor krijgen je spieren een seintje waardoor ze zich aanspannen om weer in balans te komen. Zo train je een stuk gemakkelijker én sneller je spieren.
Bij een groter magnesiumtekort kun je last krijgen van klachten als vermoeidheid, zwakte en spierkrampen. Ook kun je misselijk worden en minder eetlust krijgen door een groter tekort aan magnesium. Een ernstig tekort kan leiden tot trillende handen en voeten, spierspasmen en stuiptrekkingen.
Lichaamstrillingen en -schokken blijken vooral schade te kunnen veroorzaken aan de lage rug, de wervelkolom en bij zwangerschappen (vanwege schade aan de placenta). Ook duizeligheid kan optreden bij trillingen in een zeer lage frequentie, zoals op schepen (zeeziekte).
Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong. Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie) Stijfheid van de spieren (rigiditeit) Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte.
Ook zijn er chirurgische behandelingen mogelijk voor een geselecteerde groep mensen met parkinson. Niet alle mensen met parkinson trillen. Sterker nog, ongeveer één op de drie mensen met parkinson heeft niet of nauwelijks last van trillen.
We kennen het allemaal: mensen die wiebelen met hun voet. Een goed teken! Meestal is het namelijk een signaal dat een persoon het gevoel heeft zich in een gunstige positie te verkeren of iets van waarde te krijgen. Let wel op: het bewegen van voeten kan ook te maken hebben met ongeduld.
Trillende spieren bij inspanning ontstaan doordat ze op dat moment te hard hun best moeten doen. Je vraagt eigenlijk net iets te veel van ze. In ieder geval meer dan ze aankunnen. De spiervezels worden op zo'n moment ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken en daardoor kunnen je zenuwuiteinden geïrriteerd raken.
Tintelende voeten: meestal volkomen onschuldig
De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen. Irritant, maar onschuldig. Als je even rustig beweegt met je voet, trekken de speldenprikken en het dove gevoel vanzelf weer weg.
Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Symptomen van een magnesium tekort
Spierkrampen of spierzwakte. Vermoeidheid, lusteloosheid.
Fasciculaties (kleine spiertrekkingen) ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ongeveer éénderde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten. Dit is een onschuldig verschijnsel.
Hoe vaak mag je op een trilplaat staan? De frequentie en duur van het gebruik van een trilplaat kan variëren afhankelijk van het individu en het doel van het gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet langer dan 15 minuten per sessie op een trilplaat te staan en om niet meer dan 3-4 keer per week te gebruiken.
Wie aan zijn figuur wil werken, vindt in een trilplaat dus een ideale bondgenoot. Voer je op de trilplaat ook nog eens gerichte oefeningen uit zoals planken of squatten, dan profiteer je dubbel. Uit onderzoek blijkt trillend trainen vooral je buikvet aan te pakken.
Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndroom, afgekort RLS) is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om uw benen te bewegen als u in rust bent. Dit gebeurt meestal 's avonds en 's nachts.
Stress is een belangrijke risicofactor voor rusteloze benen.Maar ook andere factoren zoals koffiegebruik, ijzertekort en vitaminetekort zorgen ervoor dat het makkelijker kan optreden. Aanpassen van je levensstijl is dus noodzakelijk als je genoeg hebt van dat beenwippen.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.