IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
Dit komt doordat warme lucht vaak meer watermoleculen bevat. Elke keer als je de deur van de vriezer opentrekt, klampen deze moleculen zich vast aan de wanden van je vriezer. Vooral als je de vriezer per ongeluk een keer op een kier laat staan, moet je bijna altijd de vriezer ontdooien.
Het is daarom belangrijk dat de vriezer zoveel mogelijk geïsoleerd wordt. Check altijd even of het deurtje écht goed gesloten is. De vriezer zal extra gaan draaien als er warme, vochtige producten in geplaatst worden. Dit resulteert namelijk in condensvorming, wat zal aanvriezen.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Gebruik een ventilator en plaats deze tegenover de vriezer of koel-vriescombinatie. Zet de deur open en laat het flink waaien. Vul een plantenspuit met heet water en spuit het dikke laag ijs is.
Reinig zowel de binnen- als de buitenkant met een sopje van warm water en afwasmiddel of zeep. Opgelet: gebruik geen schuurspons en vermijd contact met zuur en chloor. Die kunnen je diepvriezer beschadigen. Er bestaan ook schoonmaakproducten voor diepvriezers.
Een andere methode die zeer snel is en ook goed werkt is de vriezer ontdooien met warme lucht. Dit kan bijvoorbeeld met de föhn (niet op de heetste stand en let op dat je föhn nooit in contact komt met water!) of door middel van een ventilator die je voor je vriezer plaatst. Zo kun je de vriezer zeer snel ontdooien.
Voordeel: nooit meer ontdooien
Eén van de grootste voordelen van No Frost is dat je nooit meer hoeft te ontdooien. Zo hoef jij niet 5 of 6 keer per jaar de vriezer leeg te halen en deze ijsvrij te maken. Hierdoor heb je meer tijd over voor leuke dingen.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Bij een vriezer met een draaiknop is de hoogste stand het koudst. Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Om te weten welke stand je nodig hebt, koop je een thermometer die geschikt is voor koelkasten en vriezers.
Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C: een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Voor wat betreft de diepvriezer
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Installatie koelkast/vriezer
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Maak een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel of neutrale zeep. Dit sopje gebruik je voor zowel de binnenkant als de buitenkant. Gebruik geen schuurmiddel of een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee kun je je vriezer namelijk beschadigen.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen. 4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.