In ons eten zitten vaak te veel calorieën, zout en kruiden wat giftig kan zijn voor je geliefde huisdier. Sommige etenswaren zoals chocolade of avocado zijn giftig voor je hond of kat. Zorg ervoor dat je geen chocolade in de kerstboom hangt of een schaaltje noten of chocolade onbemand op de tafel laat staan.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Huisdieren kunnen een vergiftiging oplopen wanneer ze iets eten of drinken dat niet voor hen bedoeld is. Dat kunnen bijvoorbeeld voedingsmiddelen zijn maar ook bepaalde huis-tuin-en-keukenmiddelen, medicijnen of planten en bloemen.
Paracetamol is voor mensen in de voorgeschreven dosering niet schadelijk. Helaas geldt dit niet voor onze huisdieren. Paracetamol is zeer giftig voor katten!
Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Zo kun je katten weren uit tuin
Plaats een ultrasone kattenverjager in je tuin. Kies voor een kattenverjager met lichtflitsen en water. Gebruik speciale zakjes, spray of korrels met geuren die katten afschrikken. Spray op verschillende objecten een ongevaarlijke maar licht irriterende spray.
Kattenpis schoonmaken met azijn wordt afgeraden omdat de geur van azijn de kat juist uitnodigt om daar weer te plassen. Ook chloor en ammonia zijn geen aanraders. Dit zijn bijtende schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor de ondergrond en voor de gezondheid van de kat.
De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc. bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig. Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten. Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Bij een dosering van 100-150 mg/ kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal 3 maal daags.
Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij dieren een paracetamol te geven! Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt.
Huishoudproducten houden ook gevaren in voor (huis)dieren. In 2014 werden 381 honden er 127 katten er slachtoffer van. Het gaat dan om het innemen en/of inademen van javel, ontstopper enz. Honden zijn bijvoorbeeld gek op antivries.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Uw kat laten inslapen doen we altijd op afspraak, tenzij er sprake is van een spoedgeval. Uw dierenarts bespreekt wat er precies gaat gebeuren tijdens de euthanasie van uw kat. Wat voorop staat is dat uw kat zo min mogelijk mag voelen van de injectie(s) en dat hij rustig in slaap valt.