Als er iemand mee rijdt in de auto kan die de reismand met konijn natuurlijk ook goed vasthouden op schoot. Heb je geen mogelijkheid jouw konijn op de bijrijdersstoel of achterbank te zetten, dan kan hij ook in de kofferbak. Zorg dan wel dat er voldoende ventilatie is en dat de reismand stevig vast staat.
In de meeste gevallen is een kattenreismand een prima vervoersmiddel. Zorg bij lange reizen voor voldoende water en hooi/voer voor het konijn. De meeste konijnen vinden het prettig als het wat donkerder is tijdens het vervoeren, een handdoek over de reismand is een prima oplossing. Zorg wel voor voldoende ventilatie.
Vervoer konijn en knaagdieren
Gebruik daarvoor speciale vervoersboxen, waar ze comfortabel in zitten. Een kartonnen doos kan ook prima dienst doen. Met wat strooisel en kranten onderin zorg je ervoor dat de bodem niet te glad is en dat eventuele urine wordt geabsorbeerd.
Om met je konijn te reizen heb je een dierenpaspoort nodig. Deze kun je aanschaffen bij de dierenarts. Een dierenpaspoort is iets anders dan het gratis vaccinatieboekje dat je bij de inentingen van je konijn krijgt. Het is een erkend paspoort waar je voor moet betalen.
Konijnen en kleine knaagdieren kunt u laten verzorgen door een oppas die bij u aan huis komt, maar ze kunnen ook bij speciale knaagdierenpensions en bij sommige algemene pensions worden ondergebracht. Een andere mogelijkheid is om hen, met hun eigen hok, te laten logeren bij bijvoorbeeld familie of vrienden.
Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Ook met de beste zorg wil je dier graag aandacht van jou. Dat heeft het dagelijks nodig. Knuffel en speel er regelmatig mee. Konijnen zijn bovendien heel leergierig, dus train ze gerust.
Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet langer voor een konijn of knaagdier kunt zorgen. In dat geval kun je het (gezonde) dier naar het Knaagspoor brengen en doe je afstand van je huisdier. Dit betekent dat we de zorg van het dier overnemen en op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Kies een reismand waar de bovenkant van de onderkant gescheiden kan worden, zodat het konijn bij de dierenarts in de onderste bak kan blijven zitten tijdens het onderzoek. Aan de voorzijde hoort ook een deurtje te zijn, zodat het konijn er zelf in en uit kan lopen.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn.
Nooit aan oren of nekvel
Til een konijn nooit op aan zijn oren of alleen aan zijn nek- of schoudervel! Deze zijn daar niet op berekend en oren en huid kunnen gemakkelijk beschadigen. Bovendien is dat erg pijnlijk.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
Bij de Konijnenherberg kunt u terecht als u een konijn wil adopteren, als u een konijn wil afstaan of als u vakantie- opvang zoekt voor uw konijn of cavia. Met zo'n 20 jaar ervaring met konijnen is uw dier hier in goede handen. Ik sta garant voor een goede omgang met uw dier(en), kundig advies en zorgeloze vakanties!
Konijnenoppas aan huis:
Ongeacht het aantal konijnen, rekenen wij € 13,00 per bezoek van ongeveer 20 minuten.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Soms kan een konijn agressief gedrag vertonen zoals bijten, grommen of knorren. Waarom doet een konijn dit en hoe ga je om met dit gedrag? Een van de gouden tips: blijf rustig, dan wordt je konijn waarschijnlijk ook rustiger.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Konijnen zijn van nature zindelijke dieren een ruime toiletbak mag zeker niet in zijn verblijf ontbreken! Deze handige toiletbakken zijn verkrijgbaar in 2 maten. Medium: 40 x 30 x h 10 cm = Goed voor jonge konijnen en dwergkonijnen. Large: 50 x 35 x h 12 cm = Goed voor jongen tot grote konijnen.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Winterse periodes met temperaturen tot -10℃ kunnen ze gemakkelijk trotseren. Ze moeten zich echter wel kunnen voorbereiden! Zorg ervoor dat je konijn in de zomer- en herfstmaanden al buiten geleefd heeft, zodat het volop zijn wintervacht kan ontwikkelen.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.