Aflakken kun je het beste doen met een viltroller. Lak is een verfsoort die je veelal toepast op een houten ondergrond. Het is ook een ideale grondverf roller. Hierbij kun je denken aan kozijnen, deuren of de trap binnen, maar ook schuttingen en tuinmeubilair buiten.
Vanuit onze expertise adviseren wij veelal de lakviltrollers voor het schilderen van houten ondergronden zoals deuren en kozijnen. De reden hiervoor is dat een schuimroller kan leiden tot een 'sinaasappel huidje/ effect'.
Watergedragen lak breng je aan met een kortharige lakrol (5-8 mm). Voor solventgedragen lakken gebruik je een zeer kortharige rol (3 mm). Een schuimrol kan je enkel gebruiken voor watergedragen lakken. Je neemt best een rol met fijn schuim, zonder al te grote poriën.
Voor het rollen van van verf op terpentinebasis is de Meesterhand Lakvilt roller ideaal, zowel voor grondverf, zijdeglans als hoogglans verf. Voor het schilderen van verf op waterbasis is de Friess Blue felt uitermate geschikt.
Een schuimroller wordt gemaakt van een polyesterschuim. De meeste schuimrollers zijn het beste geschikt om te gebruiken voor verfsoorten met alkydhars. Deze harssoort zit meestal in oplosmiddelhoudende lakken en wordt gebruikt voor buitenschilderwerk (denk bijvoorbeeld aan het aflakken van kozijnen).
Een viltroller is het meest geschikt voor deze taak en wordt ook wel een lakroller genoemd. Een schuimroller wordt ook wel een lakroller genoemd. Het is de beste lakroller voor watergedragen verf. Een lakroller op terpentinebasis kan ook een schuimroller zijn.
De lakviltroller heeft een korte hoge dichtheid, geweven vacht, gemaakt van hoogwaardige polyestervezel. Ideaal geschikt voor watergedragen verven, vernis en lage viscositeit lakken. Door de speciale structuur van de vacht kan een zeer glad eindresultaat worden bereikt.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Blokwitters oftewel blokkwasten
Blokwitters zijn ook platte kwasten. Deze brede rechthoekige kwasten bestaan uit lange haren. Ideaal voor het schilderen van bijvoorbeeld muren, schuttingen en ongelijke ondergronden.
Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen.
Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt 'ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk heel zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt. Zo voorkom je dat je verf mengt met het water.
We gebruiken brede rollen (18 of 25 cm) voor grote oppervlakken zoals gevels, wanden of plafonds, en smalle rollen (max. 11 cm) voor kleinere oppervlakken zoals deuren, meubels of plinten.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Welke verfroller voor het kozijn schilderen? Voor het schilderen van kozijnen en deuren zijn schuimrollers uitermate geschikt. Wanneer je gebruik maakt van oplosmiddelhoudende lak, ook wel Alkydverf, (vaak voor buitenschilderwerk) kun je het beste kiezen voor een schuimroller.
Een verfkwast met dierenharen kan goed worden gebruikt voor het aanbrengen van alkydverf of acrtylverf. De kwast met kunststof haren past beter bij acrylverf. De ronde kwast kun je het beste gebruiken voor kozijnen en deuren. De platte kwasten zijn handig voor grote oppervlaktes en beitsen.
Blokkwasten zijn ideaal voor het aanbrengen van een grote hoeveelheid verf in één keer. Blokwitters zijn vaak wat groter van formaat en hebben ook veel en vooral lange haren. Daardoor is deze kwast ideaal voor het aanbrengen van watergedragen muurverven en lakken.
Het schilderen van muren en plafonds
Voor het aanbrengen van muurverf of latex kun je het beste een kwast gebruiken voor de hoeken en randen voor een zo strak mogelijk resultaat. Gebruik hiervoor een blokkwast of een bokkenpoot.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Blaasvorm door luchtinsluiting
De verf heeft ook een temperatuur. Als dit verschil te groot is krijg je kleine luchtbelletjes. De warmte wil namelijk niet opgesloten worden door een verflaag. De warmte wil naar buiten en gaat dwars door de verflaag heen, nu ontstaan er blaasjes.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
Verfroller Nylon is geschikt voor het verwerken van oplosmiddelhoudende, agressieve verven zoals 2 component (epoxy) verven, antifouling en roestwerende verven. Ook voor vloercoatings die met roller opgebracht kunnen worden. Speciaal geschikt voor het verwerken van polyester en epoxyhars.
De meeste schuimrollers zijn het best geschikt om oplosmiddelhoudende lakverven te verwerken (zoals lakverf op basis van terpentine). Maar ook zijn er voor watergedragen lakverven speciale lakrollers verkrijgbaar.