Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Rijst bewaren is in principe niet gevaarlijk, zolang je het maar op de juiste manier bewaart. Dat houdt in dat je de rijst dus snel moet afkoelen en vervolgens in de koelkast of vriezer zet. Op die manier rem je de groei van bacteriën en is het veilig om later nog te eten.
Doe de rijst daarvoor in een magnetron bestendig bakje met deksel en voeg hier een eetlepel water of bouillon en een klein beetje olie of boter aan toe. Roer goed door en herhaal dit na 1 minuut verwarmen op de hoogste stand. Verwarm vervolgens nog een minuut of totdat het geheel goed heet is.
Eén dag. Sowieso raadt de NHS aan niet langer dan een dag te wachten met het opnieuw opwarmen. Bovendien adviseren ze om rijst nooit meer dan één keer te verwarmen en zorg ervoor dat de gehele maaltijd goed warm is voordat je het consumeert.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
De beste rijst kook je kort en eet je koud. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers. Zij ontdekten een ingewikkelde relatie tussen rijst en bloedsuiker. Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst.
De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft rijst zeker 3 maanden goed.
Om Nasi te maken, is het wel het lekkerst om de rijst een dag van te voren gekookt te hebben. Dit bakt namelijk beter op. Dus kook of de avond ervoor een portie rijst of als je toch al rijst eet, maak dan gewoon wat extra klaar.
Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Rijst invriezen is mogelijk als je het restant gekookte rijst snel laat afkoelen en in de vriezer plaatst. Zo blijft de bacteriegroei beperkt en is de rijst enkele maanden later nog prima te gebruiken bij een nieuw gerecht.
Langzame koolhydraten
In feite heeft iedereen die op zijn bloedsuikerspiegel wil letten baat bij bruine (zilvervlies)rijst. Die is gezonder dan witte omdat het langzamere koolhydraten zijn, oftewel een lagere zogeheten glykemische index heeft.
Wist je dat basmati 'geurig' betekent? Er bestaat ook basmatirijst zilvervlies. Hierbij zit het vezelrijke vliesje nog om de korrel en dat maakt het daardoor een gezondere keuze!
Koel de kliekjes allereerst zo snel mogelijk af. In kleine porties gaat dat sneller dan in één grote. Wie toch iets groots – bijvoorbeeld een stuk vlees – wil bewaren, kan het met schaal en al in een bak koud water met ijsblokjes zetten.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Om rijst te laten droogkoken verwarm je de rijst met het water in een pannetje tot het water kookt. Dit doe je op hoog vuur, maar zodra het water kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Doe dit altijd op het kleinste pitje, het is namelijk echt belangrijk dat de rijst langzaam pruttelt.
De laatste methode om rijst op te warmen is door gebruik te maken van de oven. Dit gebeurt op een lage temperatuur van ongeveer 140-150 graden Celsius. De rijst moet niet gebakken of geroosterd worden, we willen het alleen maar opwarmen. Doe de rijst in een ovenschaal en voeg per 200 gram 1,5 eetlepel water toe.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.