Een beschikking is een aan u gericht officieel en schriftelijk besluit van de gemeente dat rechtsgevolgen heeft. Met een beschikking wordt dus de brief bedoeld waarin een besluit van de gemeente aan u wordt bekendgemaakt.
Een beschikking is een officieel besluit van de gemeente. U krijgt een beschikking altijd in de vorm van een brief. Tegen een beschikking kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat staat ook in de brief.
Wat is een beschikking? In het bestuursrecht: Een beslissing van een overheidsorgaan in een concreet geval, bijvoorbeeld het verlenen van een bouwvergunning. In het civiele recht: een rechterlijke uitspraak in een procedure die begint met een verzoekschrift.
Een beschikking is een besluit welke specifiek gericht is op een zaak of op een persoon en kan daarnaast op aanvraag worden afgedragen door een bestuursorgaan. Een afwijzing is op zichzelf een beschikking als er sprake is van een aanvraag die wordt afgewezen.
Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking wordt verstaan: een besluit dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van een aanvraag daarvan.
Een beschikking is een schriftelijke gerechtelijke uitspraak (vonnis) van de rechter in bijvoorbeeld familierechtelijke zaken (echtscheiding) of in bestuursrechtelijke zaken, bijvoorbeeld de verlening of afkeuring van een bouwvergunning.
Een beschikking is een formele beslissing van de Belastingdienst over een fiscaal onderwerp. U kunt alleen een beschikking vragen als die mogelijkheid in de belastingwet die voor uw geval geldt, wordt genoemd.
Belang beschikking
Een beschikking geeft burgers rechtsbescherming. Alleen met een beschikking kan je in bezwaar en beroep gaan, kan je de gemeente vragen het besluit nog eens te heroverwegen, en kan je als je het alsnog niet met de gemeente eens bent, de onafhankelijke rechter vragen daar naar te kijken.
Als u door een beslissing van een bestuursorgaan persoonlijk in uw belangen wordt getroffen, kunt u bezwaar maken bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen. Dit is een verplichte stap voordat u eventueel naar de rechter kunt als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar.
U kunt een brief met een bezwaar indienen bij de overheid die de beslissing heeft genomen. U moet uw bezwaar indienen binnen 6 weken na de dagtekening van de beslissing.
Aan het eind van een rechtszaak doet de rechter uitspraak. De uitspraak van de rechter is bindend, maar er kunnen vaak wel rechtsmiddelen tegen ingesteld worden.
De gemeente stuurt een beschikking
U krijgt een brief waarin staat welke beslissing de gemeente heeft genomen. Deze brief heet een beschikking.
Een vonnis is 20 jaar geldig, terwijl de meeste vorderingen al na 5 jaar verjaren. Heeft u deze verjaring(en) niet gestuit, dan heeft u (ook op dat latere moment dus) niets. Een vonnis kunt u echter gedurende 20 jaar ten uitvoer leggen.
Hoe lang is de beschikking geldig? Deze beschikking is geldig totdat er iets verandert en we een nieuw besluit moeten nemen. Bijvoorbeeld als er iets verandert in uw situatie, of als de wet verandert.
Een beschikking kan op aanvraag (van een burger) worden afgegeven door een bestuursorgaan. Wanneer de aanvraag wordt afgewezen is die afwijzing op zichzelf een beschikking. Wanneer u het niet eens bent met een beschikking, staan er meestal mogelijkheden tot uw beschikking om daar iets tegen te doen.
Het bevoegd gezag kan een beschikking geheel of gedeeltelijk intrekken als in strijd met die beschikking of met de voor de activiteit waarvoor de beschikking is gegeven, geldende regels is of wordt gehandeld.
Een beschikking is een brief van de overheid waarin over jouw rechten beslist wordt. Bijvoorbeeld een aanslag van de inkomstenbelasting waarin staat dat je geld terugkrijgt. Of een brief van het CAK waarin staat dat je een bepaald bedrag als eigen bijdrage moet betalen voor de thuiszorg.
In een voorschotbeschikking staat hoeveel toeslag u krijgt. Dit bedrag berekenen we met gegevens die op dat moment bij ons bekend zijn. U krijgt 1 voorschotbeschikking waarop al uw toeslagen staan. De bedragen krijgt u wel voor elke toeslag apart op uw rekening.
Kijk in Mijn toeslagen. Daar vindt u uw beschikkingen en andere informatie over uw toeslagen. Bel de BelastingTelefoon. Bijvoorbeeld als u een vraag hebt over een beschikking of brief.
Bij een vrije beschikking moet de rechter de vrije bevoegdheid van het bestuursorgaan respecteren. De rechter gaat dan marginaal toetsen en kijkt alleen of het bestuursorgaan het besluit in redelijkheid heeft kunnen nemen. Mogelijkheid van het bestuur om voorschriften bij een vergunning op te leggen.
Een strafbeschikking is een boete voor een strafbaar feit. Bij een strafbeschikking krijgt u een geldboete, een taakstraf of moet u een schadevergoeding betalen. Bent u het niet eens met de strafbeschikking? Dan moet u niet betalen en in verzet gaan.
Dat is een brief waarin staat hoe hoog uw eigen bijdrage per maand is voor de Wlz. In de beschikking staat onder andere uw inkomen en/of vermogen.