Om een potje petanque te beginnen, tekent één van de spelers, bepaald door loting, een cirkel op de grond en gaat in de cirkel staan. Van daaruit gooit deze speler de “cochonnet” of “but” genaamd, het kleine balletje.
Petanque, ook wel bekend als jeu de boules, is een geweldige en gezellige sport die wereldwijd wordt gespeeld. Het is een eenvoudig, maar strategisch spel waarbij het doel is om metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje, genaamd de cochonnet of simpel gezegd het butje, te werpen.
"Zo'n bal bestaat uit twee verschillende soorten metaal met een lasnaad. Deze metaalsoorten zetten ieder op hun eigen manier uit. In een vuurkorf kunnen dan zo'n sterke krachten ontstaan dat de petanquebal uit elkaar kan springen”, legt hij uit.
In Frankrijk, met name Zuid Frankrijk, is het voor velen een belangrijke volkssport: jeu de boules. Op zijn Frans: pétanque. Er is een echt boulecultuur. In Zuid Frankrijk is er geen feestdag zonder pétanque toernooien.
Bij petanque moet de speler vanuit een vastgestelde cirkel werpen, terwijl dit bij jeu de boules niet het geval is. Bovendien is de afstand tussen de cirkel en het doel (de but) bij petanque altijd hetzelfde, terwijl dit bij jeu de boules kan variëren.
Boccia [Botsja] is een Paralympische miksport verwant aan pétanque en bowls. Het wordt gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met cerebrale parese, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking.
De Internationale federaties en Franse Federatie voor Pétanque en Jeu Provençal (de F.I.P.J.P. en de F.F.P.J.P.) De gewichten gaan van 650 gr tot 800 gr. Het gewicht voor 600 gr wordt gebruikt door wedstrijddebutanten tot 11 jaar.
Voortaan moest iedere speler op zijn plaats blijven staan als hij de bal gooide. Om ervoor te zorgen dat dit ook echt gebeurt, wordt er een cirkel op de grond getrokken. De speler moet binnen deze cirkel blijven staan als hij de bal gooit. Dit spel, dat wij jeu de boules noemen, heet eigenlijk petanque.
Jeu de boules is de benaming voor diverse spelen die met metalen ballen worden gespeeld, zoals petanque. De laatste jaren is jeu de boules toegenomen in populariteit en er worden dan ook steeds meer nieuwe jeu de boulesbanen aangelegd in Nederland (en zeker ook België).
Wat is koersbal? Koersbal is van oorsprong een Australische sport en lijkt enigszins op “jeu de boule”. Omstreeks 1980 is de sport overgewaaid naar Europa . Koersbal is een balspel dat binnen wordt gespeeld op een mat van 8 bij 2 meter.
Onderzoek. Uit onderzoek van het Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology bleek toen dat door corrosie een overdruk in de bal kan ontstaan. Daardoor zou die kunnen ontploffen. Corrosie is een natuurlijke chemische aantasting van materialen.
Hij heeft halfzachte ballen nodig die licht gegroefd zijn. Kortom, een mooi compromis tussen de ballen voor de tireur en voor de pointeur. Opmerking: De diameter van de ballen hangt sterk af van de grootte van je handen. Meet ze dus goed in de winkel voor je je keuze maakt.
Spelen kun je in principe op elk terrein en op elke ondergrond, je dient minimaal met 2 spelers te zijn, 4 of 6 is het leukst, 3 of 5 kan ook. Er mogen maximaal 12 boules in het spel worden gebruikt, bij 4 personen (2 tegen 2) elk 3 boules.Bij zes personen (3 tegen 3) elk 2 boules.
De cirkel moet zich op meer dan 1 meter van eventuele obstakels bevinden. Bij het gooien moeten de voeten van de spelers zich geheel aan de binnenzijde van de cirkel bevinden, en zij mogen deze zone niet verlaten of van de grond worden getild, totdat de geworpen bal de grond heeft geraakt.
Bij Decathlon vind je gemakkelijk de petanqueballen die aan jouw wensen en niveau beantwoorden. En van gekende merken zoals Obut, Koodza en Geologic.
Waarschijnlijk ontstaan in 1907 of 1910 in La Ciotat door Jules Le Noir (er zijn verschillende versies over de geboorte van de Petanque, maar de versie van Jules le Noir lijkt de meest voor de hand liggende). De voorvader van petanque was de Jeu Provençal.
En nu dus: jeu de boules. Jesse Vermeulen (26) richtte met een paar vrienden Mooie Boules (spreek uit: 'mooie boel') op, waarmee ze toernooien organiseren, voornamelijk in Amsterdam.
Het Jeu de Boules is een van oorprong Frans balspel en kent in Nederland veel beoefenaars, De Fransen spreken liever van Pétanque. Het spel wordt gespeeld met metalen ballen met een gewicht van om en nabij de 700 gram.
Een potje duurt ongeveer 25 minuten. De winnende teams spelen samen nog één ronde tegen elkaar. Ook deze duurt ongeveer 25 minuten.
Petanque geen campingspel, maar een echte sport en wordt steeds populairder. Petanque krijgt steeds meer aanzien in Nederland. Geen wonder eigenlijk, als het Nederlands Olympisch Commité (NOC) het laatst bestempelde als officiële olympische sport.
Jeu de boules zoals we het nu kennen, is volgens overlevering ontstaan rond 1907 in La Ciotat, vlakbij Marseille. Jules Lenoir, een oudere man, speelde het aloude balspel, maar kon geen aanloop nemen vanwege zijn reuma. Zo ontstond de regel dat de speler binnen een cirkel moet blijven als hij de bal werpt.
De banen worden per 90 minuten verhuurd en er kan al gespeeld worden vanaf 2 personen tot 6 personen per baan. Het gezelschap is uit te breiden tot 48 personen, verdeeld over 8 banen die aan elkaar grenzen.
Hou je ballen schoon met dit poetsmiddel speciaal voor Jeu de Boules.Na iedere partije de spray gebruiken om de boules grondig schoon en vetvrij te maken. Op die manier behoed je de boules van snelle roestvorming. *Boules moeten regelmatig, maar ten minste één keer per maand onderhouden worden.
Pointeurs spelen het liefst met boules met een gewicht tussen de 710 en 730 gram omdat een zware boule eerder 'stopt'. Tireurs daarentegen spelen liever met boules met een gewicht tussen de 680 en 700 gram, want met een lichtere boule is minder kracht nodig en is bovendien de zwaaibeweging nauwkeuriger.
Het team dat een werpronde wint, mag de volgende ronde beginnen door het but en de eerste bal te gooien. Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft gescoord. Nu je alle spelregels kent, is het tijd om naar het terrein te gaan om optimaal van het petanquen te genieten.