Volgens neuropsychiater Marcel Waldinger van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn er in Nederland honderden mannen die na een zaadlozing last krijgen van griepachtige klachten als rode ogen, een loopneus, zere spieren en vermoeidheid. De klachten houden soms wel een week aan.
Deze klachten kun je al na 2 dagen krijgen. De incubatietijd kan echter ook 2 weken bedragen na het hebben van onbeschermde seks. De huisarts kan je helpen met een crème die het probleem oplost.
De meest voorkomende soa's zijn een Chlamydia, gonorroe, genitale wratten, Trichomonas, hepatitis B, herpes genitalis, syfilis (lues), besmetting met het HIV (het virus dat aids veroorzaakt), schaamluis en schurft.
Dit is de reden dat onbeschermde seks kan leiden tot diarree
De boosdoener van dit alles? Een stofje in sperma genaamd prostaglandine. Dit kan zorgen voor buikkramp en diarree, legt gynaecoloog Teresa Hoffman uit aan onze Amerikaanse collega's bij Women's Health.
Als je wel wat merkt begint dat 1 tot 3 weken na besmetting. De meeste vrouwen merken niks van chlamydia. Ongeveer 1 van de 4 vrouwen krijgt wel klachten, bijvoorbeeld: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Een droge vagina is namelijk blootgesteld aan wrijving tijdens de seks, en droge slijmvliezen zullen vaak scheurtjes vertonen – en dat is een veelvoorkomende reden waarom je pijn in je onderbuik ervaart na de seks.
Lees op LotteLust.nl meer over de gezondheidsvoordelen van sperma doorslikken. Sperma blijft meestal 48 uur in je lichaam zitten. Maar als je een heel gastvrije baarmoeder hebt, kan het zelfs vijf dagen tot een week blijven hangen…
Sinds 1981 neemt het percentage vrouwen dat de pil slikt jaarlijks toe, van 27 (1981) tot circa 45 (1994). Daarna neemt het pilgebruik iets af, tot 42 procent in 2002. De lichte afname van het pilgebruik de laatste jaren komt door de ziekenfondsverzekerde vrouwen.
Orale seks is net zo gevaarlijk als 'gewone' seks. Daarbij verhoogt het het risico op keelkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Als mensen orale seks hebben (gehad) met verschillende partners, wordt de kans op keelkanker nog groter, aldus de onderzoekers.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
Maar wat ook blijkt: niet veel mensen doen überhaupt aan orale seks. Van de ruim 900 ondervraagden zegt 26% van de vrouwen hun partner orale seks te geven, tegenover 10% van de mannen. Slechts 28% van de vrouwen zegt er ook echt van te genieten een blowjob uit te delen, terwijl dit bij de mannen een stuk hoger ligt.
Begin eerst met het zachtjes masseren van de perineum. Dat is het stukje tussen de penis en de anus. Gebruik wat glijmiddel om het soepeler te laten verlopen. Masseer dit gedeelte langzaam en beweeg af en toe met je vingers over zijn anus.
Wanneer je als meisje opgewonden, vochtig en ontspannen bent, doet de eerste keer meestal geen pijn en heb je niet of nauwelijks bloedverlies. Wist je dat de meeste meisjes niet bloeden tijdens of direct na hun eerste keer? Als je toch bloedt, komt dat meestal door de spanning.
Van anale seks kun je een darmbacterie krijgen. Van anale seks kun je de zeer besmettelijke darmbacterie Shigella oplopen. Je krijgt dan buikkramp, diarree en koorts.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Een sperma-allergie houdt in dat je allergisch bent voor een eiwit in sperma. Door een bloedtest kan je erachter komen of je allergisch bent voor dit eiwit. De lichamelijke reacties zijn bij vrouwen verschillend. Bij dertig procent van de vrouwen zijn de symptomen vaginale jeuk en een branderig gevoel.
Dit kan zoiets zijn als spruw, of het kan een seksueel overdraagbare aandoening (soa) zijn, zoals chlamydia, gonorroe of genitale herpes. Als je pijn ervaart tijdens of na seks, is het altijd een goed idee om je plaatselijke seksuele gezondheidskliniek te bezoeken en om een volledige screening te vragen.
Veel vrouwen hebben last van branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na de gemeenschap. Ook plassen na afloop geeft dan nogal eens een branderig gevoel. De meest voorkomende oorzaak daarvan is dat gemeenschap plaatsvindt terwijl u niet of onvoldoende seksueel opgewonden bent.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Ongeveer 25% van de vrouwen krijgt klachten nadat zij chlamydia heeft opgelopen. De symptomen zijn: Symptomen die lijken op een blaasontsteking: pijn of een brandend gevoel bij het plassen; pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid);
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Meestal geeft chlamydia in de keel dus geen klachten. Klachten die wel kunnen voorkomen komen zijn: keelpijn, pijn bij het slikken, opgezette klieren in de hals en koorts. De enige manier om te achterhalen of jij chlamydia in je keel hebt is door een orale chlamydia test af te nemen.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.