Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met gekriebel.
Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt. Een lekkere warme trui van wol of kasjmier is altijd goed voor de winter, zowel voor mannen als vrouwen. Deze wollen stoffen hoef je vaak niet eens te wassen.
1. Wol. De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom.
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Het is sterk, maar zo zacht als linnen. Het is water absorberend, meer nog dan katoen. Het droogt daarentegen veel sneller. Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel.
Om een zeer warme trui te krijgen, moet u een zeer isolerend materiaal kiezen. Het warmste en zachtste materiaal is alpaca. Deze wol is zeven keer beter isolerend dan schapenwol. Het heeft ook vele deugden; het is hypoallergeen, thermoregulerend en antibacterieel.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.
Katoen is een natuurlijk materiaal en daarmee ventileert het goed. Het enige mogelijke nadeel is dat katoen wat zwaarder en minder warm is dan fleece.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Het materiaal voelt heerlijk koel aan op de huid, vooral tijdens de warme zomermaanden. En niet alleen dat: viscose is ook een geweldig materiaal voor een avondje stijlvol uitgaan, aangezien de vezels glanzen en er prachtig uitzien.
Het ziet er fantastisch uit zo'n mooie strakke jurk, maar echt fijn om te dragen is het niet op een zomerse warme dag. Doordat de stof strak om je lichaam valt, plakt het sneller tegen je aan en zorgt het voor meer transpiratie. Kies liever luchtige en wijde kleding in de juiste pasvorm.
Badstof en flanel behoren allebei tot de warmere materialen.Echter voelt badstof net iets warmer aan dan flanel. Een badstof of flanellen hoeslaken is perfect om te gebruiken in de koudere maanden, doordat deze materialen lekker zacht en heerlijk warm zijn, zonder dat ze broeierig zijn zoals synthetische materialen.
Waarom een fleece dragen? Een fleece speelt een belangrijke rol in het behouden van warmte. Een fleece houdt lucht vast door zijn volumineuze structuur (fleece wordt 'geruwd' genoemd wanneer het uit kleine lusjes bestaat); die luchtlaag is van nature isolerend en houdt zo het lichaam warm.
Pyjama's van dikke katoen
Deze pyjama's zijn niet zo warm als een badstof of velours. Maar wel extra warm omdat de katoenen stof extra dik is. Het voordeel van katoen is dat de stof ademt en vocht opneemt. Wat fijn is wanneer je 's nachts snel zweet.
Wat is warmer: fleece of softshell
Als het je puur om de warmte gaat, dan moet je zonder enige twijfel voor fleece kiezen!
Een fleece werkvest zit erg prettig en warm tijdens de koude winterdagen. Het materiaal zorgt voor extra warmte, waardoor deze werkvesten goed geïsoleerd zijn. Daarnaast bieden de meeste werkvesten voldoende bewegingsruimte.
WIST-JE-DATJE: De dikte van een fleece wordt vaak uitgedrukt in cijfers: 100 volstaat voor warmere streken, 200 is prima voor alledaags gebruik in de tussenseizoenen en 300 houdt je ook tijdens strenge winters warm.
- Polyester : Polyester is een materiaal dat warmte vasthoudt, waardoor u hevig gaat transpireren en geurtjes vasthoudt. Hoewel dit materiaal soepel en bestendig is, is het niet ideaal om in de winter te dragen.
Merino thermo ondergoed houdt je nog warmer als het koud is
En het is juist de combinatie van deze materialen dat het Woolpower ondergoed zo bijzonder maakt. Het merinowol houdt je lichaam op de juiste temperatuur en de synthetische materialen zorgen voor een goede afvoer van zweet.
Het minste kans op 'jeuk' heb je als het item voor ten minste 30% uit één van bovengenoemde wolsoorten bestaat. ''Vooral merino-, cashmere-, alpaca- en lamswol staan bekend om hun niet-prikkende karakter.''
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Linnen houd je inderdaad koel tijdens de zomer, maar houd je juist lekker warm in de winter. Het fijne aan linnen is ook, dat het heel goed vocht absorbeert zónder dat het zelf snel vochtig wordt. Hierdoor zorgt de stof voor een fris en warm gevoel. Ideaal voor beddengoed & plaids dus.