spam: UCE; spam; ongevraagde commerciële e-mail; ongewenste e-mail.
Spam is een bericht dat u ongevraagd ontvangt via e-mail, mobiele telefoon of vaste telefoon. Bedrijven mogen u geen berichten versturen als u hiervoor vooraf geen toestemming heeft gegeven. Spam is verboden in Nederland.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Iedereen die e-mailt krijgt ermee te maken: spam mail. Onder spam mail valt eigenlijk iedere e-mail die u ongevraagd ontvangt en die inhoud bevat waar u niet op zit te wachten. Hoeveel spam mail u ontvangt hangt met name af van hoe zuinig u bent op uw e-mailadres en van hoe actief u bent op het internet.
Een spamfilter controleert de boodschap op inhoud, onderwerp en afzender en besluit of het spam is. Afhankelijk van het soort spam wordt de boodschap direct verwijderd, in de ongewenste e-mail geplaatst of krijgt de ontvanger de e-mail te zien met een strekking als 'mogelijk spam'.
Ongewenste e-mail, ook wel spam genoemd, in uw Postvak IN is vervelend. Het filter voor ongewenste e-mail in Outlook zorgt ervoor dat berichten die op ongewenste e-mail lijken, in de map Ongewenste e-mail terechtkomen.
Naast het gewoonlijke doel van spam om ongevraagd reclame te maken, heeft spam op het web vaak een extra doel: doordat de spam op veel websites gekopieerd wordt, verwijzen er veel links naar de website van de spammer, waardoor deze website in de rankings van zoekmachines stijgt, zie ook Googlebom.
Als je Vermoedelijke spambeller of Spam ziet als beller-ID, kan het gesprek spam zijn. Je kunt het gesprek beantwoorden of het nummer blokkeren en melden. Als een gesprek van iemand die je kent, wordt gemarkeerd als spam, kun je de fout melden.
E-mails in de map Spam verwijderen
Open de Gmail-app op je Android-telefoon of -tablet. Opmerking: Als je de Gmail-app nog niet hebt, kun je deze downloaden. Spam. Tik op Spam nu leegmaken.
Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van je bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie. Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
WhatsApp-spam herkennen. “Ongevraagde berichten die in grote aantallen tegelijk worden verstuurd.” Dat is de definitie van spam, ook wel junkberichten genoemd.
Wil je iemand blokkeren, ga dan in Whatsapp naar de conversatie met die persoon en klik rechtsboven op de de drie puntje (Instellingen). Kies hier Meer en daarna voor Blokkeren. Je krijgt nu de vraag of je die persoon wilt blokkeren, zodat deze persoon je niet meer kan bellen en geen berichten meer kan sturen.
Dit zijn de drie voornaamste redenen waarom een e-mail als spam wordt gezien: Je e-mail bevat spamgevoelige woorden. Het e-mailadres dat je hebt aangemaakt, bevat spamgevoelige karakters. Het SPF-record van je domeinnaam staat niet correct ingesteld.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Als je een e-mail als spam markeert, blijft deze nog 30 dagen in de map Spam staan. Na 30 dagen worden e-mails definitief uit Spam verwijderd. Als je denkt dat e-mails per ongeluk naar Spam worden gestuurd, kun je lezen hoe je e-mails uit Spam kunt verwijderen.
Wissen. Dat is de eenvoudigste manier om van een raar bericht af te komen. In de meeste gevallen volsstaat om het bericht te markeren (dus NIET 'openen'!) en dan met de rechtermuisknop te klikken en voor verwijderen te kiezen, of te kiezen voor Verplaatsen naar de prullenmand.
Als je e-mails blokkeert van een contactpersoon, zal deze hiervan geen melding krijgen dat het geblokkeert is of dat het e-mailadres niet meer bestaat. De verzonden e-mails worden dan direct verwijderd in je account en je zal deze niet meer kunnen terughalen.
Om ervoor te zorgen dat toekomstige berichten van dezelfde afzender als ongewenste reclame worden gemarkeerd, kunt u berichten in de Mail-app melden als ongewenste reclame. Op een iPhone, iPad of iPod touch veegt u naar links op het bericht, tikt u op 'Meer' en tikt u vervolgens op 'Verplaats naar reclame'.
Klik in het zoekvak bovenaan het scherm op de pijl-omlaag. . Selecteer Mail & Spam & Prullenbak in het dropdownmenu onder Zoeken. Geef je zoekgegevens op. Klik onderaan op Zoeken.
Hiervoor hoef je alleen maar naar de HPI-website te gaan, je e-mailadres in te voeren en op de button "Check e-mail address!" te klikken. De tool geeft niet alleen antwoord op de vraag "Is mijn e-mail gehackt?", maar checkt ook of andere persoonlijke informatie online gepubliceerd of misbruikt is.