Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen. Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.
De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.
Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.
Het schuim is corrosie bevorderend, dit kan nevenschade zijn wanneer je de blusser gebruikt hebt en hier kan op de langere termijn schade aan ondervonden worden.
Hoe werkt het bluspoeder? Het bluspoeder is ontwikkeld om de brandhaard van zuurstof af te sluiten. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Door een laag poeder over de brand heen te spuiten, raakt het vuur verstikt waardoor het zal doven.
Brandblussers die in gebouwen worden gebruikt (in principe alle poederbrandblussers van 3kg of meer en alle andere soorten brandblussers) moeten 20 jaar na de productiedatum vervangen worden.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Een nadeel van een CO2 blusser is dat het geen indringend vermogen heef. Het CO2-gas verdrijft voor korte tijd de aanwezige zuurstof. Als er gestopt wordt met blussen, kan de brand door nieuwe zuurstoftoevoer weer oplaaien.
Zo ziet u of de blusser werkt en wat de worplengte is (ca. 3 à 4 meter). Richt op de vlammen met het gedeelte waar de straal van de blusser eindigt. Richt de spuitmond op het vuur.
CO2-brandblussers – de risico's
Het grootste gevaar met CO2-blussers is dat bij het gebruik in kleine ruimten verstikkingsgevaar ontstaat. We komen ook vaak CO2blussers tegen op onlogische plekken waar voornamelijk brandrisico A aanwezig is, terwijl deze blussers enkel zo'n brand (tijdelijk) zullen uitblazen.
Het is op zich niet schadelijk om in te ademen in kleine hoeveelheden, al kan het bij een iets grotere hoeveelheid wel een licht laxerend effect hebben. Omdat poeder een soort van zout is, is het wel erg corrosief naar de omgeving toe, en kan het dus elektrische apparaten of metalen oppervlaktes aantasten.
Nadelen CO2 blusser
CO2 blussers hebben geen indringend vermogen. Eigenlijk blaas je het vuur uit. Het kan daarna dus weer makkelijk ontbranden. Hierdoor is CO2 ook niet in staat branden van vaste stoffen echt te doven.
Zuurstof kan verwijderd worden door de brand te smoren met een waterachtige filmlaag, of met een inert gas. Een kaarsendover werkt ook doordat de vlam alle zuurstof verbrandt. Als alle zuurstof onder de kaarsendover op is, dan zal de vlam doven.
Poederblussers zijn gevuld met een blusmiddel in poedervorm. De bluspoeder bestaat uit vermalen zout. Dit zout gaat op moleculair niveau een reactie aan met de brand. Omdat brandstof en zuurstof hierbij gescheiden worden, dooft de brand.
Brandklasse A (vaste stoffen)
Puur water heeft een goed blusvermogen op brandklasse A. De bluswerking is hoofdzakelijk gebaseerd op afkoeling. Het zuurstof verdringend effect (door stoomvorming) is een ondersteunend effect tijdens de blusactie.
Kleine blusmiddelen: alles over (sproei)schuimblussers. Met een schuimblusser kun je A en B branden blussen, oftewel vaste stoffen en vloeistoffen. De blusser is gevuld met water en schuim, een substantie die voor een verkoelende werking zorgt.
Voor het blussen van onder spanning staande apparatuur in computerruimten, server apparatuur en noodstroom UPS systemen adviseren wij koolzuurgas-brandblussers met minimaal vijf kilogram Co2 inhoud. Koolzuurgas is een schoon blusgas dat geen elektriciteit geleidt.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro. Vorstvrije brandblussers: 40 – 100 euro.
Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Tijdens het blussen mag je die spuitmond nooit aanraken! Het gas daalt namelijk tot een temperatuur van min 80°C en aanraking zou dus ernstige brandwonden kunnen opleveren. Enkel met het handvat kan je de spuitmond of de vuurhaard richten.
Soorten blusmiddel. (Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Een poederblusser is geschikt voor A, B en C branden, oftewel vaste stoffen, vloeistof en gas. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen. Het blusmiddel is bovendien voordelig in de aanschaf.
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.
Een goed alternatief is om te kiezen voor een schuimblusser omdat dit type blusmiddel weinig tot geen nevenschade maakt, waardoor je spullen kunt hergebruiken. Indien de schuimblusser in een niet vorstvrije ruimte komt te hangen moet je wel een vorstvrije brandblusser kopen die is gevuld met vorstbesteding AFFF schuim.