Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
Ze eten laat op de avond, op z'n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten.
Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.
Laat eten. Waar het bij ons het heel normaal is al om 18:00 te avondeten, kun je in Griekenland beter het ritme opschuiven. Zo is het gebruikelijk pas om 21:00 aan te schuiven, waarbij de Grieken uitgebreid eten en ook nog lekker natafelen met veel ouzo.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Als dit gebied te klein werd om de bevolking te voeden, en handel ook niet voldoende was om de voedselbehoefte te dekken, dan werd een deel van de bevolking weggezonden om hongersnood te voorkomen en ergens anders een nieuw bestaan op te bouwen. Meestal gebeurde dit door vrijwilligers of werd er geloot.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.21 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
De uitgebreide familie en familieeer zijn erg belangrijk. Men heeft al snel het gevoel dat de hele familie op het eigen gedrag wordt gekeken. Men vindt het vanzelfsprekend dat familieleden elkaar helpen bij emotionele nood en aan baantjes. De term vriendjespolitiek vindt men geen recht doen aan de zaak.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Van november tot april zijn er sinaasappels, grapefruits, mandarijnen en citroenen. Van maart tot mei de mispels, of zoals de Grieken ze noemen moúsmoules, in juni abrikozen en watermeloenen. In augustus zijn er druiven en in september en oktober vijgen en granaatappels.
Een verblijf van zeven nachten in Griekenland heeft een gemiddeld prijskaartje van €987,50 per persoon voor de zomer van 2023. Dat de prijzen zo gestegen zijn, heeft een aantal redenen. Zo zorgt de huidige inflatie ervoor dat alles duurder wordt: je vlucht, het hotel, eten, drinken en eventueel de huur van een auto.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
De gemiddelde werkweek voor voltijdwerkers in de EU varieerde van 38,8 uur in Finland tot 42,7 uur in Griekenland (zie kaart 2). Servië (44,0 uur), Zwitserland (43,4 uur) en IJsland (42,8 uur) overschreed Griekenland met langere werkweken voor voltijdwerkers.
Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.