Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Dit was de voorganger van het internet dat we nu kennen. Het heette Arpanet.
Op 29 oktober 1969, vandaag precies 50 jaar geleden, werd het eerste bericht via ARPANET verstuurd. Dit netwerk was de voorloper van internet. Het web bestaat dus 50 jaar!
De Brit Tim Berners-Lee ontwikkelde de 'auto' waarmee mensen over internet konden rijden: het wereldwijde web. Ook bouwde hij er een protocol voor (http) en een computertaal (html). In augustus 1991 zette Berners-Lee de eerste website ter wereld online, die nog steeds in de lucht is.
De grondslag voor het internet is ARPANET, een computernetwerk dat in 1969 werd opgezet door het ARPA-instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie om computers van onderzoeksinstituten met elkaar te verbinden.
In Nederland (en Europa) begon de geschiedenis van het internet in 1982 op het CWI in Amsterdam, van waaruit het EUnet en NLnet het internet in Europa vorm gaven. Later werd ook het onderzoek- en onderwijsnetwerk SURFnet via NLnet aangesloten op het internet.
De term internet werd voor het eerst gebruikt in 1974 in een document van Vinton Cerf en zijn manager Bob Kahn. De uitvinder van het world wide web is Tim Berners-Lee. Hij voegde twee technieken samen, namelijk internet en hypertext. Zo maakte hij de eerste website.
Het internet is een wereldwijd web van kabels, netwerken en knooppunten. De computer thuis is verbonden met een modem, meestal geleverd door het bedrijf dat de internetaansluiting verzorgt. De verbinding loopt via glasvezel-, telefoon- of coaxkabel van huis naar de wijkcentrale van het telefoonnetwerk.
Een van de projecten van dat onderzoekbureau was het ontwikkelen van een veilige manier om te communiceren met universiteiten die voor het bureau aan het werk waren. Ze bedachten een computernetwerk dat stabiel en niet afluisterbaar was. In 1969 was het eerste internet een feit.
In 1990 bouwde Berners-Lee de eerste browser ter wereld en in augustus 1991 zette hij de eerste website ter wereld online, info.cern.ch. Die is nog steeds in de lucht. Inmiddels zitten ongeveer 4 miljard mensen op het wereldwijde web en zijn er ongeveer 1,5 miljard websites.
1999: oprichting van WECA: verschillende bedrijven, waaronder Aironet, dat later door Cisco werd overgenomen, richten de Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) op. In 2002 werd deze alliantie omgedoopt tot de Wi-Fi Alliance. 1999: 802.11b: aankondiging van de eerste 802.11 standaard met de naam 'wifi'.
Lange aanloop draadloos internet
De allereerste wifi-standaard dateert al uit 1997. Onder de naam 802.11 bood deze in theorie een snelheid tot 2 megabit per seconde.
Wifi valt inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar slechts weinigen weten dat we die wifi te danken hebben aan een UT-alumnus: Cees Links.
De echte doorbraak voor wifi kwam toen de Amerikaanse overheid in 1985 de ISM-band vrij gaf voor gebruik zonder dat daar licenties voor moesten worden afgegeven. Daardoor ontstond er ruimte om op de frequenties van de ISM-band te experimenteren. In 1991 werd in Nieuwegein het IEEE 802.11 netwerk-protocol uitgevonden.
De eerste vorm van social media is ontstaan in de jaren '70 van vorige eeuw. In 1979 bood het programma Usenet voor het eerst de mogelijkheid aan zijn gebruikers om berichten en bestanden met elkaar uit te wisselen. Hierdoor ontstonden er discussies online over sport, literatuur en muziek.
Het belang van internet – communicatie en informatie
Het internet heeft ervoor gezorgd dat mensen op een gemakkelijke en goedkope manier met elkaar kunnen communiceren, waar ter wereld men zich ook bevindt. Mensen kunnen ideeën uitwisselen, verkennen en delen, en sociale verbanden en netwerken onderhouden.
De Colossus was zo'n apparaat en werd gezien als de eerste elektronische computer. Hij werd in Engeland gebouwd in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Colossus werd gebruikt om geheime codes te ontcijferen. De Colossus (de naam zegt het al) was kolossaal groot.
Je ontvangt van je internet provider een modem. Een modem zet het signaal van je internet provider om in een internet signaal. Ook zorgt de modem ervoor dat het signaal uit je woning naar de internet provider gaat. Het modem zorgt dus eigenlijk voor draadloos internet in je woning.
WiFi is de verzamelnaam voor draadloze netwerken en wordt ook wel geschreven als Wi-Fi of Wifi. WiFi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity'. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid).
Wereldwijd zijn er 966 miljard sites actief (waarvan er dagelijks 37.000 gehacked worden). De grootste en populairste site is Google. De zoekmachinegigant wordt op de voet gevolgd door Facebook en YouTube.
1999/2000 Nederland stapt massaal over op ADSL
Waar de internetsnelheden begin jaren negentig nog 9,6 of 14,4 Kbps waren en sinds ISDN 64 Kbps, werden met ADSL – destijds, nu is het veel meer – snelheden tot 2 Mbps (oftewel 2000 Kbps) mogelijk.
De Nederlander Cees Links wordt wereldwijd beschouwd als de grondlegger van wifi en Vic Hayes (ook Nederlander) als grondlegger van de IEEE 802.11-standaard.