Waar zit kwik in? Apparaten met kwik mogen niet meer worden verkocht maar het is nog wel te vinden in onder meer oude thermometers, barometers, industriële klokken en bloeddrukmeters. Ook in spaarlampen en tl-lampen zit kwik, vaak in poedervorm. Het gaat om kleine hoeveelheden zodat het niet gevaarlijk is.
Inademen of inslikken van kwik zorgt voor een vieze metaalachtige smaak in de mond. Acute kwikvergiftiging zorgt voor het ontstaan van hoofdpijnklachten. Vaak gaat het om een zwaar gevoel in het hele hoofd. Een kwikvergiftiging zorgt voor het gevoel niet lekker te zijn vergelijkbaar met een zware griep.
Kwik verdampt langzaam en hierbij komt een giftige damp vrij. Zorg ervoor dat het kwik op de juiste manier wordt opgeruimd om gezondheidsschade te voorkomen. Bij het morsen van vloeibaar kwik ontstaan zeer fijne druppeltjes. Bij het breken van een spaarlamp of tl-lamp komt kwik in poedervorm vrij.
Kwik is een zilverkleurig vloeibaar metaal. Vroeger werd het gebruikt in (koorts)thermometers, barometers, thermostaten en bloeddrukmeters. Als deze voorwerpen kapotvallen of gaan lekken komt kwik vrij. Blijft er kwik liggen dan verdampt het langzaam.
Andere voorbeelden van voeding die helpt bij het uitscheiden van zware metalen zijn: Chlorella: chlorella kan zware metalen (voornamelijk lood, kwik en cadmium) en andere pesticiden in het lichaam opvangen om ze vervolgens op natuurlijke wijze uit te scheiden.
Maar ook in bijvoorbeeld cola wordt gebruik gemaakt van kwik. Een kwikvergiftiging brengt symptomen met zich mee als schade aan het centraal zenuwstelsel en ernstige nierschade. Behandeling is dan ook nodig. Soms is een kwikvergiftiging dodelijk.
De LFO ziet dat de laatste tijd in drugslabs de grondstof kwikchloride aanwezig is. Bij de productie van Crystal Meth kan deze stof als katalysator worden gebruikt. Dat betekent dat de onderzoekers en ontmantelaars rekening moeten houden met kwikdamp. De MOD ondersteunt de LFO door kwikmetingen uit te voeren.
Door menselijk handelen, onder meer door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticiden, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht. In de vorm van het nog giftigere methylkwik wordt het door vissen opgenomen. Vooral vissen als tonijn, zalm en forel hebben veel last van de vervuiling.
Omdat kwik makkelijk verbindingen (amalgamen) vormt met goud, wordt het toegepast om goud te isoleren uit gouderts. Hierdoor raakten de omgevingen van oude mijnen verontreinigd met kwik.
Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
Kwikdampen kan je niet ruiken. Kwik werd vroeger heel vaak gebruikt in thermometers en barometers. Deze worden niet meer verkocht tenzij op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen en tussen particulieren onderling. Ook in energiezuinige lampen, zoals TL-lampen en spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik.
Bij kamertemperatuur verdampt kwik langzaam waardoor er gedurende lange tijd verhoogde concentraties kunnen optreden. Doordat kwikdamp zwaarder is dan lucht, zullen de concentraties kwik op grondniveau hoger zijn dan op leefniveau. Kwikdamp is geurloos en kleurloos.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
Maar veel mensen hebben deze producten nog in huis. Dat is niet verboden. Verder zitten er ook kleine hoeveelheden kwik in energiezuinige lampen zoals spaarlampen en TL-lampen en in lcd- tv's en laptops. Kwik, kwikdamp en kwikverbindingen zijn zeer giftig.
Hoeveel kwik is schadelijk? Voor methylkwik is de toelaatbare dagelijkse inname door de EFSA vastgesteld op 1.3 microgram kwik per kg lichaamsgewicht per week. Dus iemand die 70 kg weegt, mag per week maximaal 91 microgram kwik binnenkrijgen.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Het is verboden om een kwikhoudend product te produceren of in te voeren . Het verbod geldt niet voor kwikhoudende producten die vóór 1 juli 1999 in gebruik zijn genomen. Het verhandelen van kwik is verboden. Er mogen geen kwikhoudende producten worden verkocht.
Reacties. Bij Hinmeijer kost het ongeveer 167 euro per kilo.
100 gram tonijn bevat bijvoorbeeld 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat al 121 microgram kwik. Meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon. Vis blijft wel een gezonde voedingskeuze.
nieuws Spaarlampen van het type CFL (“compact fluorescent lamp”) en TL-lampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik: spaarlampen mogen momenteel maximum 3,5 mg kwik bevatten, vanaf volgend jaar maximaal 2,5 mg. Kwik is een giftige stof, zelfs bij lage dosis.
Men kan het lichaam ontgiften door schadelijke stoffen te binden en af te voeren via diverse organen. Bij een te snelle ontgifting kunnen symptomen als misselijkheid, diarree, hoofdpijn en huidklachten optreden.