"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
En dat je beter geen planten in je slaapkamer kunt zetten is een fabeltje. Het is waar dat ze 's nachts wat zuurstof gebruiken, maar je kamergenoot verbruikt meer en die stuur je toch ook niet de deur uit?! Planten zorgen voor een rustgevende omgeving en zuiveren de lucht.
Welke planten zijn geschikt? Zowat alle planten, behalve de heel sterk geurende kamerplanten. Kies in functie van het beschikbare licht. Fijne luchtzuiverende planten om te hebben in je slaapkamer zijn Ficus elastica, Aloë vera, Sansevieria, Dracaena, lepelplant, graslelie en krulvaren.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Er zijn zo'n honderd planten per vierkante meter nodig om de hoeveelheid VOS zo te laten dalen dat de luchtkwaliteit merkbaar beter wordt. In een klein appartement van vijftig vierkante meter zouden dus vijfduizend planten moeten staan, een waar oerwoud.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Bananenplant. De bananenplant, ook wel Musa Tropicana, heeft prachtige, grote bladeren. Maar deze plant heeft echt karakter en dat is te zien aan het rafelig blad, de scheurtjes en de knakjes. Net als de Aloë Vera, werkt deze plant heel goed ter ondersteuning van uw nachtrust en is daarmee een perfecte slaapkamer plant ...
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.
Aloe vera: topper onder zuurstofproducerende kamerplanten!
Behalve dat Aloe vera zuurstof produceert, haalt hij ook nog eens verschillende schadelijke chemische stofjes uit de lucht. Aloe vera is een makkelijke plant die weinig onderhoud vraagt, één keer in de twee weken een klein beetje water is voldoende.
Fotosynthese. Er is geen oneindige voorraad zuurstof, maar geen paniek daar heeft de natuur iets op gevonden. Bomen, planten en algen nemen overdag koolstofdioxide op en stoten zuurstof uit.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Een kamer zonder raam heeft een kunstmatige lichtbron nodig en vaak ook een ventilatie systeem om de lucht frist te houden. Die zaken kun je door een expert laten realiseren. De hoogte van het plafond speelt ook een belangrijke rol. Een hoger plafond laat de kamer groter lijken.
Aloë vera staat vooral bekend als geneeskrachtige plant en wordt veel gebruikt in verzorgings- en geneesproducten. Dit is een echte topplant, want hij is ook luchtzuiverend en heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft de plant maar eens in de twee weken een klein beetje water te geven.