Voor het voorbakkenBewaar de aardappels onder water. Als je aardappels in de open lucht bewaard, kunnen ze bruin kleuren. Het bewaren onder water is nodig om die bruinkleuring te voorkomen. Snijd de aardappels in de juiste dikte en spoel het zetmeel van de frites af.
Het ontstaan van de bruine kleur van friet komt door de Maillardreactie. Deze reactie speelt een belangrijke rol tijdens het verhitten, bewerken en bewaren van levensmiddelen.
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden. Laat ze wel goed uitlekken en dep ze droog voordat ze in het hete vet gaan.
Voor een extra knapperige textuur is voorbakken enorm belangrijk. Verhit je frituurpan of gebruik een ruime pan met olie tot 150-160 graden Celsius. Bak de frietjes in batches gedurende 4-5 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.
Patat frites met azijn? De meeste mensen eten frites met zout en mayonaise of met tomatenketchup. Heerlijk, maar In Engeland doen ze het weer net anders.Daar eten ze de frites liever met zout en natuurazijn.
Wanneer een kleine hoeveelheid azijn wordt toegevoegd aan het weekwater voor het frituren, kan dit helpen om een pittige smaak aan de frietjes te geven zonder dat ze te azijnachtig smaken . Het zuur in de azijn kan ook helpen om het oppervlak van de aardappelen lichtjes af te breken, wat helpt bij de ontwikkeling van een knapperigere textuur tijdens het frituren.
Door de friet na het snijden in azijnwater te laten staan krijgen de frites een extra krokant laagje. Als je frietjes klaar zijn zorg dan dat je genoeg maakt, ze zijn zo lekker er blijft niets over.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Voorbakken. Daarna kun je de friet het best nog voorbakken. Dit doe je door ze gedurende 5 minuten te frituren op ongeveer 160°C. Laat ze vervolgens uitlekken en bak tijdens het uitlekken de volgende portie ook voor.
Krokant korstje
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Dat kan, maar ik raad je aan om ze meteen op te eten. Net als alle andere frietjes worden ze vaak zompig als ze afkoelen, dus ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Als je ze van tevoren wilt klaarmaken, kun je ze in frietjes snijden en ze tot 12 uur in de koelkast laten weken.
- Maak je verse frietjes? Snijd ze dan op voorhand en bewaar ze in een bakje koud water in de koelkast tot gebruik. Dep de frietjes goed droog voor je ze gaat frituren.
Het koude waterbad helpt ook de frietjes hun vorm te behouden en draagt bij aan een luchtige binnenkant. In ons recept voor zelfgemaakte frietjes raden we aan om je aardappelen minstens 15 minuten te weken, maar als je deze stap van tevoren wilt doen, kun je ze een nacht laten weken .
Een van de belangrijkste bruiningsmechanismen die optreedt wanneer u uw aardappel bereidt, is de beroemde Maillard-reactie . Dit is een veelvoorkomende reactie tussen reducerende suikers (bijv. glucose, lactose) en eiwitten in voedsel. Er zijn verschillende manieren om de Maillard-reactie te controleren.
Stromend water spoelt al het zetmeel van je frieten, en laat zetmeel nu net datgene zijn dat voor een lekker knapperig korstje rond je frieten zorgt.”
Antwoord. Enkele andere mogelijkheden... oude of vuile olie kan ervoor zorgen dat de friet donkerder wordt. Als de temperatuur van de frituurpan hetzelfde is en niet is veranderd, controleer dan de kalibratie van de thermostaat. Wat op de wijzerplaat van de frituurpan staat, is mogelijk niet de werkelijke temperatuur.
Frieten weken
Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten. Door het zout zullen de frietjes wel iets minder bruin kleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal voor verkleuring zorgen. Maar des te knapperiger is het eindresultaat.
Kruimige aardappels zorgen voor zachte friet met knapperige buitenkant. Risico is wel dat de friet uit elkaar valt. Vastkokende aardappels vallen minder snel uit elkaar maar resulteren vaak in slappe friet. Er zijn daarom speciale rassen ontwikkelt speciaal voor het maken van friet: Santana, Innovator en de Agria.
Bak de frieten in kleine porties in ongeveer 5 minuten voor. Leg keukenpapier in een groot vergiet en laat de friet daarin uitlekken en afkoelen. Als de frieten helemaal afgekoeld zijn verhoog je de temperatuur van de olie naar 180 graden. Bak de frieten in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Te lange baktijd.Te hoge olietemperatuur.Oude of vuile olie.Laag oliepeil .
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Moutazijn en frietjes zijn een echte aanrader.
Voor zelfgemaakte friet met krokante korst moet je 2 keer bakken. De eerste keer op 140° C om de aardappel te garen. De tweede keer bak je ze bruin en krokant op een hogere temperatuur van 180° C. In de olie gaat het water aan de oppervlakte van de frieten koken en zet zich om in waterdamp.
Over het paneren van de vis valt nog wel te discussiëren maar over de friet zijn alle Britten het eens: daar hoort zout en een paar druppels azijn overheen.