Ik weet wel dat pure chocola het minst dik maakt! Welk merk chocolade je neemt maakt niet uit, het vetgehalte maakt dik. Hoe puurder de chocolade, hoe minder vet en dat is bij elk merk zo. Meer calorieën naar binnen werken dan je verbrandt maakt dik, niet de soort chocolade, candybar, bonbon of
Stap over op pure chocolade
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Pure chocolade : Vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, wordt pure chocolade over het algemeen beschouwd als de beste optie voor degenen die calorieën tellen. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe lager de suiker en dus hoe minder calorieën.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Chocolade zonder suiker: Er is chocolade die gemaakt is met suikervervangers zoals dadels en dadelstroop, kokosbloesemsuiker en kokosbloesemstroop, xylitol en ahornstroop.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Pure chocolade is de enige soort chocolade die is toegestaan in een koolhydraatarm dieet (mits het minimaal 85% cacao bevat). Pure chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, cacaopoeder en suiker.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Je geniet veel meer van de smaak en krijgt zo een psychologische verzadiging. Maar als je voor en na elke maaltijd chocolade eet, al is het maar een klein stukje, zit je al snel aan een 500-tal extra calorieën per dag. Niet bepaald een goede manier om gewicht te verliezen.
Wat vult goed en heeft weinig calorieën? Voor een vol gevoel kun je het beste volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Kiwi's zijn een gezonde, caloriearme snack. Ze zijn ook een natuurlijke bron van serotonine dat ontspanning bevordert en de eetlust vermindert. Een banaan met wat amandelboter levert serotonine en magnesium, stoffen die het slaaphormoon melatonine verhogen.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Voor vrouwen kan een effectieve calorie-toevoer voor gewichtsverlies variëren tussen de 1.200 en 1.500 calorieën per dag, afhankelijk van hun startgewicht en activiteitsniveau. Voor mannen ligt dit bereik meestal tussen de 1.500 en 2.000 calorieën per dag.