Hang voortaan kledinghangers andersom in de kast met de open kant naar voren. Als je iets gedragen en gewassen hebt, hang je kledinghaakje met de opening de andere kant op weer terug. Na een aantal maanden zie je precies welke kledingstukken je vaak draagt en welke nooit.
Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen of speciale ladeverdelers zodat je lades of planken langer netjes blijven.
Zet niet alles naast elkaar, maar probeer spullen te sorteren. Denk aan een stapeltje tijdschriften, een rijtje boeken, een verzameling vaasjes of een groepje kandelaars. Zet niet alle planken vol, de kunst is lucht te creëren en soms ook een plank (of gedeelte hiervan) open te laten.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken daarentegen wel, dus leg die op een plek waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en t-shirts kun je netjes opvouwen en op de schappen leggen.
Voor het hangen van hemden, bloezen, dubbelgevouwen broeken en blazers of vestjes reken je best op zo'n 100 cm vanaf de bovenkant van de garderobestang tot aan de bodem of tot aan de volgende stang of legvlak. Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm.
Zet accessoires niet los door de kamer, maar maak groepjes. Bijvoorbeeld met accessoires van hetzelfde materiaal, zoals een groep glazen objecten bij elkaar. Wilt u met veel kleur werken, dan zijn accessoires uit dezelfde kleurgroep mooi: bijvoorbeeld geel en oranje. Zorg dat de items verschillend van formaat zijn.
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
De kledingkast schoonmaken
Haal zeker twee keer per jaar de hele kast leeg en zuig hem goed uit. Neem de kast ook af met een vochtig doekje met allesreiniger. Als je de kast leeghaalt bij het wisselen van de seizoenen, dan kun je meteen voor de winter de zomerspullen ergens anders opruimen en andersom.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Met haken (zoals bijvoorbeeld een lipje van een blikje) kun je meerdere kledinghangers verticaal aan elkaar hangen. Schuif het lipje over de haak van de hanger en hang er een tweede kledinghanger aan. Zo kun je gemakkelijk hele outfits of meerdere items uit één categorie (zoals een paar rokken) bij elkaar hangen.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Gebruik maximaal 75% van de beschikbare ruimte in je voorraadkast, anders kun je de spullen er niet meer makkelijk in vinden of uithalen! Zet verpakkingsdozen zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal weg; maak dus geen torenhoge stapels van dozen rijst, macaroni en pasta, maar zet ze naast elkaar.
Reken per persoon op 1,5m hangruimte of 3cm per kapstok. Om winterkledij en zomerkledij te scheiden kan het praktisch zijn om meerdere kasten met een hangruimte te hebben. Ieder kledingstuk vraagt bovendien zijn eigen ruimte. Een jurk bijvoorbeeld vraagt een minimale hoogte van 170cm en breedte van 40cm.
Garderobekast is een wat luxere benaming voor een kledingkast. In de praktijk noemt men een kant en klare kast met een vaste indeling iets vaker een kledingkast. En een kast die op maat kan worden gemaakt, een luxe uitstraling heeft of waarvan u zelf de indeling kunt bepalen noemt men wat vaker een garderobekast.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.