hachelijk (bn) : benard, benauwend, dreigend, gevaarlijk, gevaarvol, gewaagd, kritiek, moeilijk, netelig, onzeker, penibel, periculeus, precair, veeg, verraderlijk, zorgwekkend.
Geregeld blijkt hachelijk te worden gebruikt in de betekenis 'gevaarlijk' of 'riskant'. De meest voorkomende combinatie met het woord in deze betekenis is 'een hachelijke onderneming'.
hachelijk = hachelijk bijv. naamw. Uitspraak: [ˈhɑxələk] gevaarlijk en met een groot risico Voorbeelden: `Die lange schaatstocht was met die kou een hachelijk avontuur. `, `in een hachelijke situatie belanden`S...
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
Op welke wijze het wordt gevraagd. Vraag van aanpak. Wijze die gevraagd wordt. Wijze vraag.
Sowieso heeft een nogal vage betekenis: 'in het algemeen, in elk geval, toch al, hoe dan ook'.
Synoniemen zijn woorden die dezelfde of een ongeveer gelijke betekenis hebben, bijvoorbeeld bevolking en populatie, huis en woning, weer en opnieuw. Synoniemen zijn nuttig omdat ze voor afwisseling en stilistische verfraaiing van een tekst zorgen, maar ze kunnen ook tot verwarring en stijlbreuken leiden.
aangenaam, aardig, amusant, behaaglijk, charmant, fijn, gelukkig, gemakkelijk, genoeglijk, gezellig, goed, grappig, jofel, lekker, leuk, lollig, plezant, prettig, vermakelijk, vlot.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Het woord gewaagd staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
verachtelijk (bn) : laatdunkend, minachtend.
Van harte betekent letterlijk 'uit mijn hart' of 'welgemeend'. Als je van harte gecondoleerd zegt, zeg je dus eigenlijk 'ik condoleer je vanuit mijn hart'.
Definities die `gerieflijk` bevatten:
Aangenaam = 1) Aantrekkelijk 2) Aardig 3) Attent 4) Behaaglijk 5) Behulpzaam 6) Bevallig 7) Blij 8) Comfortabel 9) Fijn 10) Gemakkelijk 11) Genoeglijk 12) Geriefelijk 13) gerieflijk 14) Geschikt 15) Gevallig 16) Gewenst 17) Gezellig 18) ...
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: lief (bn) : aanhalig, aardig, beelderig, behulpzaam, beminnelijk, bevallig, charmant, doddig, goed, hartelijk, honnig, schattig, snoeperig, snoepig, snoezig, vriendelijk, zoet, zorgzaam.
"Het is leuk, maar niet opwindend, er is geen sensatie. Gezellig is ook niet een vorm van vermaak, zoals een film of een goed boek. Het sociale zit er heel erg in, betrokkenheid bij elkaar, maar het is meer dan dat. Soms zit er ook iets dwingends in gezellig zoals 'we gaan gezellig op verjaardagsvisite'."
Bij een tautologie wordt hetzelfde begrip tweemaal genoemd. Vaak gaat het daarbij om twee bijvoeglijke naamwoorden, twee zelfstandige naamwoorden of twee bijwoorden in één zin, waarvan er dus één weg zou kunnen.
Een tautologie is een combinatie van woorden die hetzelfde uitdrukken. Het zijn twee woorden van dezelfde woordsoort, bijvoorbeeld twee bijvoeglijk naamwoorden, twee zelfstandignaamwoorden of twee bijwoorden. Tussen de woorden in staat meestal een voegwoord, zoals en of of. Je kunt hierbij denken aan verheugd en blij.
Een pleonasme is een uitdrukking waarin één begrip dubbel wordt uitgedrukt.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming").
Als je een synoniem voor een woord kiest, dan kies je een ander woord dat dezelfde betekenis heeft. Je kunt het ene woord in een zin dus vervangen met het andere woord. Als voorbeeld nemen we het woord 'controleren'. Een synoniem daarvoor kan bijvoorbeeld 'checken' zijn.
Een tegenstelling wordt ook wel antithese genoemd. Een tegenstelling is een stijlfiguur. Het houdt in dat twee tegengestelde termen worden gebruikt in een zin om de tekst te verlevendigen. Een voorbeeld van een tegenstelling is: 'In de stille kamer knettert zij van woede'.
De correcte spelling is sowieso, zoals in het Duits.
Sowieso heeft een nogal vage betekenis: 'in het algemeen, in elk geval, toch al, hoe dan ook'. Er hoeft geen bezwaar gemaakt te worden tegen het gebruik van het woord sowieso in het Nederlands, maar het is aan te bevelen het niet te pas en te onpas te gebruiken.
breekbaar, fragiel, frêle, kwetsbaar, onvast, teder, teer, teertjes, zwak. gevoelig (bn) : fiks, kwetsbaar, pijnlijk, precair, teer, vatbaar, zwaar, zwak.