Waarom is cafeïne zo gevaarlijk? "Het kan verschillende effecten hebben op je lever, op je nieren en op je hart. Je hartspier kan te dik worden en daardoor niet meer goed pompen", zegt kinderarts Rolf Pelleboer. "Er kunnen hartritmestoornissen en hartkloppingen ontstaan.
Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt.Dit cholesterol zorgt voor vaatwand-vervetting.Daarmee verminder je inderdaad het risico op hart- en vaatziekten.
Koffie bevat geen cholesterol maar wel twee cholesterol verhogende stoffen die van nature in koffiebonen voorkomen: Cafestol en kahweol. Die stoffen verhogen het LDL-cholesterol doordat het de galwerking van de lever misleidt.
De kans op bijvoorbeeld hartaanvallen en beroertes blijkt even groot te zijn voor de stevige koffiedrinker en iemand die één kop per dag drinkt. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat het drinken van koffie zou zorgen voor een verstijving van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt.
Cafeïne is een stof die een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel heeft. In kleine hoeveelheden kan cafeïne: een positief effect op concentratie en prestatie hebben, de aandacht, alertheid en motivatie verhogen en.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Je kunt je ongetwijfeld herinneren dat er veel in het nieuws is geweest omtrent cafeïne houdende drankjes zoals energy drank. Door de grote hoeveelheden cafeïne hier in kunnen paniekaanvallen worden opgewekt, maar ook klachten als bijvoorbeeld hartkloppingen, zweten, en misselijkheid voorkomen.
Zo blijkt uit de resultaten dat er geen verband bestaat tussen het drinken van koffie en verstijfde slagaderen. Deze bevindingen hielden stand, ook nadat rekening werd gehouden met bijdragende factoren zoals leeftijd, gewicht en roken.
Verhoogd cafeïne je bloeddruk? Wetenschap is ervan overtuigd dat cafeïne zorgt voor het verhogen van je bloeddruk1,2,3,4,5. Je bloeddruk wordt door cafeïne acuut verhoogd. Cafeïne veroorzaakt een piek in je bloeddruk tussen de 30 en 120 minuten, wat nog uren zal aanhouden3.
Het bleek dat alle soorten koffie een lager overlijdensrisico met zich meebrengen, en dat koffie met cafeïne meer gunstige effecten op de hartgezondheid met zich meebrengt dan cafeïnevrije. Er zijn in elk geval geen cardiovasculaire voordelen verbonden aan cafeïnevrije koffie.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Volgens een nieuwe studie uit Japan onder bijna 800.000 patiënten, is het drinken ervan slecht voor het hart.Al één blikje frisdrank per dag verhoogt voor mannen het risico op een hartaanval met 20 procent ten opzichte van iemand die er slechts een per maand drinkt. Voor vrouwen is dat zelfs 35 procent.
Het advies van het Voedingscentrum is om maximaal 400 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat zijn ongeveer 5 kopjes koffie per dag. Cafeïne wordt pas dodelijk bij een inname van 15 gram, dat zijn ongeveer 150 koppen koffie binnen een paar uur.
De conclusie is, dat gefilterde koffie het veiligst is. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. “Ongefilterde koffie bevat stoffen die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Ritmestoornissen voorkomen
Genoeg bewegen, ontspannen en gezond eten zijn belangrijk. Soms merken mensen dat bij hen roken, alcohol of drugs een hartritmestoornis uitlokt. Is dat bij jou het geval? Probeer dan je leefstijl aan te passen.
Eet meer vis
Vooral vette vissoorten, zoals haring, makreel en zalm, bevatten veel omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben een gunstige uitwerking op een hoge bloeddruk en verminderen de afzetting van cholesterol tegen de vaatwanden.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne over de dag te nemen.
Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Voor veel mensen is dit ook al snel merkbaar. Het cafeïnegehalte in je bloed piekt vervolgens na ongeveer 60 minuten, en kan daarna tot een aantal uur stabiel blijven. Na 6 uur is de helft van de cafeïne uit je bloed. Het duurt echter 10 uur voordat alle cafeïne van dat ene kopje koffie compleet afgebroken is.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Cafeïne of coffeïne, waarop theïne, matheïne/mateïne en guaranine analoga zijn, is een alkaloïde die onder andere van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.