Stekpoeder is poeder dat bepaalde groeiregulatoren bevat, zodat stekken van planten beter wortelen.
Samenstelling. Stekpoeder bestaat uit talk met daaraan toegevoegd een groeiregulator in een bepaalde concentratie. Een te lage of een te hoge concentratie van de groeiregulator werkt in het geheel niet of kan schade veroorzaken.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of er met of zonder stekpoeder gewerkt wordt. Sommige mensen zweren bij stekpoeder.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Haal de onderste bladeren van je stekjes af voordat je ze in het water zet, anders gaan ze rotten. Eventueel kun je het uiteinde van je stekje van tevoren in stekpoeder dopen om hem te beschermen tegen bacteriën. Zorg dat je meerdere stekjes tegelijk maakt.
Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken.
Wij raden aan om voor de Pokon stekpoeder te gaan die je voor iets meer dan €10 bij Bol.com online koopt.
Zaai- en stekgrond zelf maken
En het moet niet teveel voeding bevatten, omdat je zaailingen dan al snel doorschieten. Het basisrecept om je eigen zaaigrond te maken: gebruik 3 delen bladaarde of potgrond en meng het met 1 deel grof zand. Metselzand, brekerzand of rivierzand zijn prima, je koopt het bij de bouwmarkt.
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan. Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Het nemen van jonge stekjes kun je dus het beste in de lente, zomer of herfst doen, als de temperaturen nog warm zijn. Voor heesters is dat anders. Omdat heesters vaak dikkere, houtachtige scheuten hebben, kun je deze ook prima in de winter stekken.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
De lente is het beste seizoen om te stekken. “Dan stromen de groeisappen door de plant en heb je de meeste kans dat je stekken succesvol wortelen én dat de moederplant goed verder groeit”. Hoe je je plant moet stekken verschilt per plantensoort.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Plaats vervolgens je stekjes in de goede potgrond. Voilà! Stekpoeder kan je gewoon online kopen of halen in een tuincentrum. Een potje stekpoeder is niet duur en gaat jaren mee, behalve als je van plan bent om heel veel stekjes te planten.
Pokon Zaai- en Stekgrond - Welkoop.
Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z'n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.
In een notendop is een basisregel dat normale potgrond met name gebruikt kan worden zodra plantenwortels hebben. Goed om te weten is ook dat er aan potgrond een kleine hoeveelheid meststoffen is toegevoegd, bij zaai- en stekgrond is dit niet het geval. Zaai- en stekgrond is erg luchtig en is echt bedoeld om te zaaien.
In potgrond lukt het vaak ook wel, maar zaaigrond geeft betere resultaten. Sommigen maken hun eigen mengsel.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
Neem een stengel waar nog geen bloemknop aan zit en knip deze af op ongeveer vijftien centimeter. Verwijder de onderste bladeren van het stekje, laat ongeveer een derde van het blad zitten. Steek de stengel in stekpoeder en zet hem in een potje met stekgrond. Druk de grond rond het stekje goed aan.