Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
En wie op latere leeftijd muziekles neemt, traint zijn prefrontale cortex en houdt zijn geheugen en probleemoplossend vermogen beter op peil. Je hoort ook weleens dat luisteren naar klassieke muziek je cognitieve functies versterkt. Je zou er zelfs een hoger IQ van krijgen, suggereert een studie uit 1993.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Eigenschappen die worden toegeschreven aan mensen met een voorkeur voor dancemuziek zijn extravert, creatief en assertief. Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Op de vraag of je beter studeert met een deuntje op de achtergrond, bestaat daarom geen kant-en-klaar antwoord. Het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Die conclusie zie je tegenwoordig steeds vaker, volgens klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke.
Muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd zorgen voor afleiding. Het kan bij sommige personen de concentratie verbeteren en ervoor zorgen dat je taken sneller afrondt en langer de focus kunt houden. Bij andere personen zorgt muziek juist voor afleiding, waardoor ze minder effectief leren.
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Zingen ontspant en geeft energie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
Bij zang worden de stembanden gesloten en de longen leveren juist genoeg druk om ze open te duwen. De lucht stroomt uit en dat verlaagt de druk een klein beetje waardoor de stembanden weer sluiten. De druk neemt weer toe, de stembanden gaan weer uiteen, enzovoort.
Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken. Het woord 'muziek' is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), 'kunst van de Muzen'.
Inmiddels luisteren maandelijks wereldwijd zo'n 345 miljoen mensen naar muziek of podcasts via de streamingdienst. Het aantal mensen met een betaald abonnement is inmiddels naar 155 miljoen gegroeid.
Muziek werkt opwekkend, ontspannend of troostend. Veel van mijn herinneringen koppel ik aan muziek. Zodra ik een bepaald nummer hoor komt de herinnering weer tot leven. We weten als geen ander dat muziek verbindt, net als eten dat doet.
Muziek zorgt ervoor dat je brein ontspant. En pas wanneer je ontspannen bent, val je in slaap. Daarnaast kan muziek helpen geluidsoverlast of oorsuizen te overstemmen. In De Volkskrant wordt aangeraden om iedere avond dezelfde slaapmuziek te luisteren.
Studenten hebben meer kans op betere prestaties als ze tijdens het studeren naar de juiste muziek luisteren. De muziek die opstaat terwijl je aan het studeren bent, kan effect hebben op je cijfer. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Dr Emma Gray in opdracht van Spotify.
Muziek maakt je niet slimmer
Er is een hardnekkig gerucht dat het luisteren van klassieke muziek je slimmer zou maken. Dit wordt ook wel het 'Mozart effect' genoemd. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering in stand houdt, klassieke muziek op zichzelf heeft dus geen effect op je IQ.
Vraag Beethoven, Mozart of Bach eens om hulp! Studeren of werken met een klassiek muziekje op de achtergrond bevordert namelijk de concentratie. De opvallendste soort is daarbij barokmuziek, omdat het de productiviteit verhoogt bij activiteiten die een hoge concentratie vereisen.
Onderzoek wijst namelijk uit dat huilen bij een film een teken is van empathie, dat sterk gerelateerd is aan emotionele intelligentie. Mensen die huilen tijdens films zijn daarmee emotioneel sterker dan mensen die het wel droog houden. Sowieso is het kijken naar series of films goed voor ons.
Slimme mensen houden van Radiohead
Uit zijn resultaten blijkt dat slimme mensen naar Radiohead, Sufjan Stevens, Bob Dylan, U2 en Counting Crows luisteren. Iets minder grote bollebozen houden vooral van Beyoncé, Lil Wayne en Jay-Z.
De muzieksmaak ontwikkelt zich in eerste instantie op basis van de cultuur waarin een individu opgroeit. Met name op jonge leeftijd, als het brein zich volop aan het ontwikkelen is, zullen alle vormen van muziek waar het individu mee in aanraking komt, een enorme invloed hebben op de ontwikkeling van de muzieksmaak.
Zo is bekend dat snelle muziek en tempo een vrolijk gevoel geeft en langzame liedjes eerder rustig of verdrietig. Ook het volume waarop muziek gedraaid wordt speelt een rol. Muziek is een uitstekend instrument om een groep mensen op één lijn te krijgen, muziek verbindt mensen.