Je hebt een IP-adres nodig om online informatie te verzenden en te ontvangen. Maar als een hacker je IP-adres kent, kan hij dit gebruiken om achter persoonlijke informatie te komen, zoals je locatie en online-identiteit.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
Dit is mogelijk. In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft in een arrest bepaald dat de politie het IP-adres van de computer van een verdachte mag achterhalen zonder medeweten van verdachte. De politie mag echter niet zelf of via derden in computers snuffelen.
Providers hebben een bewaarplicht van 6 maanden, het is dus zeker dat die informatie wordt bewaard. Op deze manier kan bijvoorbeeld de politie, als zij dit willen, aan je provider inzicht vragen in jouw internetverkeer van de afgelopen 6 maanden.
Ja. Alle VPN-diensten respecteren een rechterlijk bevel tot verstrekking van gebruikersgegevens. VPN-diensten verbergen namelijk het IP-adres van gebruikers door hun eigen IP-adres ervoor in de plaats te stellen. Maar ze kunnen alleen gevolg geven aan zo'n rechterlijk bevel als die gegevens (nog) opgeslagen zijn.
De eenvoudigste manier om iemands IP-adres te krijgen, is door een van de online IP-opzoektools te gebruiken, zoals WhatsMyIPAddress.com. Ga gewoon naar de site, voeg een IP-adres toe dat u wilt volgen en het geeft u informatie zoals geolocatie en meer.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
Je IP-adres kan gebruikt worden om je apparaat te hacken
Er zijn duizenden poorten voor elk IP-adres. Een hacker die over je IP-adres beschikt, kan al die poorten uitproberen om een verbinding tot stand te brengen en zo je smartphone of computer binnendringen om informatie te stelen.
De beste en meest veilige manier om je IP-adres te verbergen is met een VPN-dienst. Dit is eigenlijk ook een proxy, maar veel geavanceerder. Een VPN maakt je IP-adres niet traceerbaar, en zorgt er ook voor dat jouw data voor buitenstaanders niet meer te bekijken is. Een VPN dienst werkt als een doorgeefluik.
“Als ie uitstaat, kan ie ook niet gehackt worden en andere computers besmetten.” Volgens computerbeveiligingsexpert dr. Sjouke Mauw van de faculteit Wiskunde en Informatica is het na werktijd uitzetten van pc's geen oplossing. “Je vermindert slechts het tijdsframe waarbinnen een hacker kan aanvallen.
Dankzij je IP-adres weten de websites die je bezoekt, waar ze hun informatie naartoe moeten sturen. Je IP-adres zit echter ook gekoppeld aan je locatie, waardoor iedereen die je IP kan zien, weet waar jij bent. Daarom kiezen veel mensen ervoor hun IP-adres te verbergen.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Android en iPhone
Stalkerware kan op zowel een Android als iPhone worden gezet. Bij Android wordt er een app geïnstalleerd waarmee je de smartphone in de gaten houdt. Door de virusscanner (Play Protect) van de app-winkel Google Play uit te schakelen, kan de stalkerware worden geïnstalleerd.
Apple-gebruikers krijgen meer beveiligingsupdates, iOS is geslotener dan Android (en daarmee veiliger) en het Apple-platform is minder vaak het slachtoffer van virussen. Maar, ook een iPhone kan gehackt worden.
Je kunt voor computervredebreuk een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen of een boete van maximaal € 21.750. Als je de gegevens van een ander verandert, opslaat of overneemt op je eigen computer, kun je zelfs 4 jaar gevangenisstraf krijgen.
Iedere computer welke verbonden is met een netwerk heeft een uniek IP-adres waardoor de computer herkend kan worden. Dit IP-adres is afhankelijk van het modem waar verbinding mee gemaakt wordt. Als er meerdere verbindingen met hetzelfde netwerk gemaakt worden is er een router nodig.
Een WHOIS-query van een IP-adres geeft de gegevens terug van de beheerder van het netwerk. Zo kan je opzoeken wie er achter een bepaald IP adres schuil gaat (netwerkbeheerder, land,..).
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Een VPN lijkt op een firewall – maar is niet te traceren
VPN's gebruiken encryptie om jouw informatie veilig tussen servers te laten 'reizen' en houden virussen tegen die jouw netwerk of computer willen infecteren. De kracht van VPN's is hierbij het feit dat je niet traceerbaar bent.
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt. De volgende gegevens zijn bij je provider wel geregistreerd: NAW-gegevens.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.