Oorzaak. Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
Warmte en beweging hebben de grootste invloed op de vezels in een stof. Je kleding krimpen gaat daarom het vlotst als je een wasmachine en droger ter beschikking hebt. Dit zijn de stappen: Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Lage temperatuur: droog kleding die kan vervormen of krimpen als deze gedroogd worden op een hoge temperatuur, zoals gecombineerde stoffen en synthetische stoffen als polyester en nylon. Tijd: droog wasgoed voor een specifieke tijdsperiode. Katoen: gebruik dit programma om katoen, ondergoed en linnen te drogen.
Niet te heet, te koud en te lang
Ook kan de kleding te lang stil blijven staan in water met teveel waspoeder. Fijne handwas moet snel gebeuren en daarbij niet te veel wrijven. Naast te warm kan te koud water funest zijn voor wol; de vezels ook daarvan 'schrikken' en in elkaar krimpen.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Dus voordat je gaat krimpen, bedenk dan dat het resultaat blijvend is. Daarnaast kun je de kleding maximaal één tot twee maten kleiner krimpen. Een XXL-shirt naar een S laten krimpen gaat dus helaas niet lukken.
Er zijn verschillende manieren om kledingstukken uit te rekken die gekrompen zijn of gewoon te klein zijn. Gebreide stoffen als katoen, kasjmier en wol zijn het gemakkelijkst uit te rekken door ze te laten weken of er iets op te spuiten, aan de stof te trekken en het kledingstuk in kwestie aan de lucht te laten drogen.
Het gebruiken van warmte is de beste manier om allerlei soorten stof te laten krimpen. Was het kledingstuk met het langst mogelijke wasprogramma. Je kunt het kledingstuk nog beter laten krimpen als je het niet alleen verwarmt, maar ook vochtig maakt en flink laat bewegen. Dit noemt men ook wel 'consolidatiekrimpen'.
Als je kleren geheel van gedeeltelijk van kasjmier of wol zijn, ga er dan mee naar een stomerij om ze op de juiste manier te laten reinigen. Door beweging en centrifugeren kunnen deze stoffen van dierlijke vezels krimpen. Je kunt dus het beste enkele euro's uitgeven om deze stoffen bij een stomerij te laten reinigen.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
Katoenen kleding mag overigens ook gewoon in de droger. Let er hierbij wel op dat je de stand van de droger niet te hoog zet.
Eenvoudig drogen
- Vermijd wasknijpers die het kledingstuk kunnen uitrekken, vervormen of markeren. - Jouw polo houdt niet van de wasdroger. Verban deze voor hem én de planeet.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.