Gehakselde tabakstelen zijn de stelen van een tabaksplant. De geur van de tabakstelen houdt de bloed- en vederluizen op afstand. Door gebruik te maken van tabakstelen in het verblijf voorkomt u dat uw dieren last krijgt van deze parasieten.
Om bloedluis te weren kun je gedroogde tabakstelen op de bodem in de nachthokken en onder de legkast leggen. Bloedluis houdt niet van de sterke geur van de tabak. Hierdoor blijven ze op afstand van de kippen. Zie ook de diatomeeënaarde bij het bestrijden van bloedluis in het kippenhok en/of op de kippen.
Welkoop Lange Tabakstelen - Welkoop.
Tabakstengels wordt ook wel tabakstro, tabaksnippers of tabakstelen genoemd en werkt preventief tegen die o zo vervelende bloedluis. De tabakstengels zijn afkomstig van de tabaksplant.
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Bloedluizen hebben een hekel aan tabakstelen, varens en boerenwormkruid. De planten kunnen gedroogd in het nachthok verspreid worden, waardoor de bloedluizen mogelijk niet zullen komen.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Daarbij kunnen ook chemische middelen ingezet worden. Die chemische middelen gaan in de eieren zitten, waardoor je ze niet meer kunt eten. We raden het dus af om eieren te eten die afkomstig zijn van kippen die met bloedluis (en de bestrijding daarvan) te maken hebben gehad.
Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok; Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel.
Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!
De oplossing: smeer of wrijf de poten van de kip in met olie of vaseline. Herhaal deze behandeling tot de aantasting verdwenen is. Gebruik tabakstro in de legnesten of meng het met de bodembedekking in je kippenhok. De sterke geur helpt om uitwendige parasieten zoals mijten, luizen en bloedluizen weg te houden.
De nestkruiden van Koudijs zijn een mix van 18 verschillende soorten kruiden. De nestkruiden hebben een anti-parasitaire werking, zijn rustgevend en wondhelend. Door de sterke geur die van deze kruidenmix af komt zal ongedierte, zoals luizen en mijten niet snel uw kippenhok betreden.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Hooi en stro zijn allebei niet goed als ondergrond voor kippen. Ze absorberen te weinig vocht. Stro kan bovendien een a-specifiek type salmonellabacterie bevatten. Als deze muteert, je weet het nooit, is er kans dat je de beruchte salmonellabesmetting krijgt.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
Zoals gezegd zijn de bloedluizen vooral in de lente en zomer waarneembaar, dit komt omdat de bloedluis van warme temperaturen houdt en bij lagere temperaturen zich schuil houdt in kieren en gaten. Voor het oog niet te zien maar ze zijn er zeker!
Kalk is op zich niet schadelijk voor de kippen, ze zoeken het soms zelfs óp, om hun extra behoefte er aan te voldoen ( ze maken eierschalen aan he ? ) Maar je kan toch best bekalken bijvoorbeeld vanmiddag, de kippen even in hun hok en morgenmiddag weer het hok open ?
Als er veel vogelmijten zijn, gaan kippen soms het hok niet meer in. Na een tijdje zien de veren er ruw en verward uit en raken de dieren door bloedarmoede verzwakt. Het resultaat: vermagerde kippen met een fletse kamkleur die geen eieren meer leggen. In het ergste geval kunnen kippen sterven.
Bloedluis bestrijden: hygiëne
Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Gemiddeld leven vogelmijten 20 dagen, maar bij afwezigheid van bloed kunnen vogelmijten zeker 9 maanden overleven.