Maar hoe is de sport nu eigenlijk ontstaan? Deel 1: Door middel van de moderne techniek is de mens in staat om zich snel over de weg te verplaatsen. Voor sommigen is dit niet snel genoeg, en zo bedacht Art Ingels in 1956 een kart om er samen met zijn vrienden wedstrijden mee te gaan rijden.
Karten is een autosport. Je neemt het tegen elkaar op in kleine eenzitsvoertuigen, de karts. De baan bestaat uit een parcour met bochten en heuvels. Karten is een stoere en toegankelijke sport, het is heerlijk om te racen over de baan.
Er is een onderscheid tussen huurkarts en eigen karts. Bij huurkarts is het vermogen van de kart lager en het gewicht hoger door de extra bumpers. Beide zorgen voor minder schade aan de karts. Bij eigen karts is het enige wat telt de rondetijd.
De volwassenenkarts beschikken over 6,5 PK en 200 CC.
Het hangt van het type, de staat, de klasse, de opties en nog veel meer af. Een tweedehands kart schaf je soms al voor een paar honderd euro aan, terwijl een nieuwe schakelkart maar zo € 10.000,00 kan kosten. Het voordeel van een eigen kart is dat de baanhuur meestal meevalt; voor zo'n € 50,00 rijd je een hele dag.
De gemiddelde snelheid bij karts ligt rond de 60 km per uur. Pas op want dit is de gemiddelde snelheid! Ons circuit heeft een aantal pittige bochten en verrassende chicanes. Aangevuld met twee grote rechte stukken en een unieke fly-over van over de 145m lang kunnen er snelheden boven de 60 km behaald worden.
In een normale huurkart karten is relatief veilig te noemen. Hier kan je vervelende blessures aan overhouden, maar zware ongelukken gebeuren nauwelijks. Als je met een eigen, snellere kart het circuit opgaat, zal die kans wat groter zijn.
Het Canadese bedrijf Daymak maakt deze supersnelle elektrische kart. Hij gaat 0 naar 100 km/u in anderhalve seconde. De nieuwe C5 Blast-kart heeft een DC-motor met 10KW en 12 kleine elektrische motoren. Het prijskaartje is fors: 60.000 dollar.
Automaat privé kart: max. 120 km/h. Schakelkart: max 160 km/h. Superkart: max 250 km/h.
Zeker als je net begint is met makkelijk om snel harder te gaan met wat simpele tips. Sneller gaan dan de gemiddelde karter is niet moeilijk. Een hoop mensen denken dat ze kunnen rijden maar gebruiken totaal de verkeerde techniek.
Is karten gevaarlijk? Zolang je je bij recreatie karten aan de veiligheidsregels houdt, is het niet gevaarlijk. Je moet verplicht een helm op en bij lang haar je haar vastmaken onder de helm. Ook krijg je vaak een beschermende overall of jas.
Maar hoe is de sport nu eigenlijk ontstaan? Deel 1: Door middel van de moderne techniek is de mens in staat om zich snel over de weg te verplaatsen. Voor sommigen is dit niet snel genoeg, en zo bedacht Art Ingels in 1956 een kart om er samen met zijn vrienden wedstrijden mee te gaan rijden.
Op de meeste kartbanen ligt de minimale lengte tussen de 1,35 tot 1,50 meter. Sommige kartbanen hebben echter andere minimale eisen of beschikken over kinderkarts. Als je kleiner dan 1,35 meter bent, dan kun je in dat geval plaatsnemen in kinderkarts. Houd er rekening mee dat de snelheid dan meestal lager ligt.
Niet goedkoop. Goedkoop is karten niet: 2.000 tot 3.000 euro per jaar ben je gemiddeld zeker kwijt als je het als serieuze sport wilt beoefenen. Een tip voordat je je volledig in het wedstrijdkarten stort: ga eerst eens bij een wedstrijd kijken en maak een praatje met rijders, begeleiders en teams.
Een kart weegt tussen de 100 en 200 kilo.
Voor kinderen vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 125 cm is het al mogelijk om te komen karten in een kinderkart. Vanaf 14 jaar met een minimale lengte van 155 cm mag er in een gewone kart gereden worden.
Karten is een geliefde activiteit bij velen en er zijn dus ook genoeg toffe banen voor jou en je vriendjes en/of vriendinnetjes. Er zijn zowel leuke indoor als outdoor kartbanen te vinden dus voor iedereen is er wel een geschikte baan.
In Nederland zal een 100cc niet veel harder dan 110 gaan, en de kans is groot dat er dan ook een tandwielverhouding voor een Nederlandse baan op de kart gemonteerd is. In het buitenland zijn er inderdaad banen waar de karts veel harder gaan, en 140 is dan best haalbaar.
iemand moet je kart aanduwen. dan zet je de kart in zijn 1 en trek je de koppeling naar je toen laat je koppeling los en ze hem in zijn 2 dan slaat de motor aan . opschakelen is de pook naar achteren trekken en terug schakelen is de pook naar voren duwen.
De 125cc 2-takt motor levert ongeveer 30 pk en trekt door tot maar liefst 14.500 toeren. Deze racekarts accelereren in 5 seconden naar 100 km/h en afhankelijk van het circuit is een topsnelheid van 125 km/h mogelijk. Al onze karts zijn uitgerust met handbediende voorremmen voor optimale remkracht.
Snelheid superkart
Een superkart heeft een motor met zo'n 250cc en vaak is het een schakelbak met 5 of 6 versnellingen. Het gewicht is veel lager dan een auto, waardoor je als een speer over het circuit schiet. Je kan dan ook snelheden behalen van zo'n 250 km/h.
Let goed op de lichtsignalen. Voor je eigen veiligheid en hygiëne is een veiligheidshelm verplicht en zijn haarnetjes aanwezig. Het is verboden te rijden met een korte broek en open schoeisel. Karten is een inspannende bezigheid, wij raden daarom zwangere vrouwen en personen met hartklachten af om te rijden.
Op de meeste kartbanen geldt de regel dat je in ieder geval een lange broek en dichte schoenen zonder hakken moet dragen. Verder hoef je niks speciaals mee te nemen, een helm en beschermende race kleding zoals een overall of jack en/of beschermstukken krijg je ter plekke.
Is Karten vermoeiend? Karting belast spiergroepen die anders nauwelijks worden gebruikt. Vooral de rug- en nekspieren, maar ook de arm- en handspieren zijn gespannen tijdens het karten.