In versterker schakelingen worden elco's gebruikt om AC (muzieksignalen) door te laten en DC te blokkeren. Kortom, elco's spelen een heel belangrijke rol in audio elektronica.
Grote elco's (meer dan ca. 100 μF) worden vooral gebruikt voor het afvlakken van voedingsspanning na gelijkrichting. In elektronische apparatuur worden elco's vooral toegepast in schakelende voedingen en voor het stabiliseren van de voedingsspanning rondom verbruikers, zoals de processor en het geheugen in computers.
Terugkoppeling van signalen, om de frequentiekarakteristiek van de versterker beter te maken, moet met een zekere frequentiefiltering gebeuren. Zo zijn er condensatoren nodig om wisselspanning en gelijkspanning van elkaar te scheiden. De wisselspanning is hier het signaal dat versterkt moet worden.
Bij versterkers die niet zo warm worden EN een hoge werktemperatuur van de elco's hebben, kan het daarentegen wel 30 jaar duren voordat ze aan vervanging toe zijn. In de regel moet je rekenen dat de meeste eindversterkers probleemloos 20+ jaar draaien met hun elco's.
In high-end audioapparatuur vinden we vaak speciale condensatoren, bijvoorbeeld olie-gevulde audio-condensatoren. Deze high-end capacitors worden toegepast vanwege hun bijzondere eigenschappen met betrekking tot geluidsbeleving en klankkleur van de apparatuur.
Condensatoren gaan doorgaans stuk door spanningspieken in het elektriciteitsnetwerk. Eigenlijk is het je netbeheerder die ervoor moet zorgen dat dit niet gebeurt.
Een condensator is een elektrische component waarin aan de ene zijde elektrische lading opgeslagen kan worden, met gelijktijdige opslag van de tegengestelde lading aan de andere zijde.
Bij onderhoud aan installaties waar er sprake is van gesproken woord, worden de verschillende onderdelen regelmatig getest. Denk aan de versterke, processor en accu. De werking en de verstaanbaarheid van de luidsprekers zijn in de meeste gevallen essentieel. Deze moeten dan ook middels een audit worden nagelopen.
Deze versterker werkt op stroom en door de basisstroom te variëren, wordt de versterkingsspanning van de transistors veranderd. In feite versterkt een transistor dus de stroom die wordt aangeleverd. Bij een buizenversterker daarentegen is de voeding verantwoordelijk voor de versterking van het geluid.
Luidsprekers slijten zo goed als niet. (Helaas voor ons fabrikanten) De grootste slijtage bij luidsprekers is dat de speakers in de luidsprekers die een ophangrand hebben van schuim. Onder invloed van zonlicht verouderd deze en meestal na een jaar of tien valt deze rand geheel uit elkaar. Soms zijn deze te vervangen.
Verwijder de voedingsspanning en sluit de uiteinden van de condensator kort. Als het een sterke vonk maakt, is de condensator goed te gebruiken. Als de geproduceerde vonk zwak is, of als er helemaal geen vonk is, is de condensator defect en moet deze worden vervangen.
Als vuistregel geldt 1 Farad per 1000W. Meer kan echter geen kwaad, in tegendeel! Monteer de condensator zo dicht mogelijk (ca. 10cm) bij de grootste stroomverbruiker.
Grotere condensatoren (de cilindrische aluminium-elco of die met een dubbele laag) hebben de eenheid microfarad (uF of µF), gelijk aan 10-6 farad. Een condensator kan dit herroepen door een eenheid erachter te plaatsen (p voor picofarad, n voor nanofarad, of u voor microfarad).
Een bipolaire elco is niets anders dan twee elco's in serie met de polariteiten tegengesteld geschakeld. Afhankelijk van de spanningspolariteit is een van de elco's dus kortgesloten omdat de oxide laag niet wordt gevormd. De andere elco werkt dan. Wordt een tegengestelde polariteit aangesloten gebeurt het omgekeerde.
Om een 1-fase motor toch uit zich zelf te laten aanlopen plaatsen we een condensator in serie met de 'hulpwikkeling'. Deze condensator zorgt voor een tijdsvertraging in deze wikkeling waardoor er een in fase verschoven draaiveld ontstaat die de motor doet aanlopen.
Condensatoren worden gebruikt om te verhinderen dat een bepaalde gelijkspanning in bepaald deel van de schakeling ongewenst invloed uitoefent op een ander deel van de schakeling.
Natuurlijke klank
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een buizenversterker zo goed (zeg maar: natuurlijk) klinkt. Een andere reden is de veel lagere thermische vervorming van een buis. Thermisch gezien werkt een buis een stuk constanter.
De EVO 400 heeft zich inmiddels bewezen aan luidsprekers van Spendor, Bowers & Wilkins, Focal, PMC en zelfs aan de machtige Dynaudio Confidence 30. Niet voor niets is de PrimaLuna EVO 400 in het tijdschrift Music Emotion genoemd als mogelijk de beste geïntegreerde buizenversterker in zijn prijsklasse.
Klasse A. Klasse A is de meest pure versterkingstechniek in audio. De output-stage of uitgangstrap (transistors of buizen) draagt zorg voor de hele sinusgolf. Daarbij blijven de transistors altijd 'aan', wat wil zeggen dat ze altijd onder stroom blijven, ook als er geen muziek speelt.
Bekende vintage audiomerken Audiomerken die meteen binnenschieten wanneer je het hebt over vintage receivers zijn McIntosh, Pioneer, Marantz, Accuphase, Sansui, Yamaha en Luxman. Deze audiomerken zijn veelal bekend geworden in de jaren '70 en een aantal zijn nog steeds bewierookte merken vandaag de dag.
Re: Hoe meet ik of een elco nog goed is??
Houdt hij op met piepen, dan wissel ik de polen van de meter om en verwacht dezelfde piep. Een elko met kortsluiting zal onafgebroken piepen, terwijl een goede elko stopt met piepen wanneer hij ontladen is. Een andere (dure) methode voor exact meten is een ESR meter.
Een condensator is opgebouwd uit 2 (meestal metalen) geleiders die gescheiden zijn door het diëlektricum. Dat is een niet-geleidend materiaal zoals plastic, of anders door vacuüm. Als er een elektronische spanningsbron op de platen wordt gezet, zullen beide platen geladen worden.
Wanneer we de condensator met een stroombron J opladen, dan zal na een bepaalde tijd, stel even t1 seconden, de condensator opgeladen zijn tot V volt, en dit geeft een energie van 1/2CV2. De lading in de condensator Q is gelijk aan de tijdsduur t1 maal de stroom J gedurende die tijdsduur.
Zo'n 5 tot 10 % hoger of lager is geen bezwaar, maar de dubbele waarde is niet verstandig. Er gaat dan een veel te hoge stroom door de motorwikkeling lopen en dat zou oververhitting kunnen veroorzaken met als gevolg een defecte motor. Zo duur zijn die condensatoren nu ook weer niet en ze zijn tamelijk universeel.
Eén van de bekendste zorgenkindjes in oude radio's zijn de bekende zwarte rolblokcondensatoren. Bij de verzamelaars zijn deze condensatoren ook bekend onder de namen "teerknollen" of "teerdotten". Vooral in Philipsradio's tot ca. 1955 werden ze veelvuldig gebruikt.