Ouderen, patiënten, waanzinnigen. Nikkels en zijn lotgenoten werden op 5 februari bevrijd door de Amerikanen. Ze waren 37 maanden eerder vastgezet toen Japanners burgers uit vijandige landen oppakte. Ze werden met duizenden bijeengedreven op een universiteitscampus.
Het Japanse leger behandelt krijgsgevangenen op een andere wijze dan Nederlanders in de gezinskampen. In totaal sturen de Japanners zo'n 60.000 krijgsgevangenen naar aparte kampen. Zij worden op grote schaal uitgebuit als dwangarbeiders.
Nederlanders werden namelijk door de Japanse bezetter, als staatsburgers van landen waarmee Japan direct in oorlog was, beschouwd als 'vijandelijke buitenlanders'. Er was sprake van een harde en wrede behandeling van zowel burger- als krijgsgevangenen, soms met de dood tot gevolg.
Ook Nederlandse en geallieerde krijgsgevangenen moesten onder dwang werken, onder meer aan de spoorweg. Duizenden Indonesiërs en Nederlanders komen hierbij om het leven. Pas in augustus 1945 capituleert Japan en stopt de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië in 1942 door Japan bezet. De Japanse concentratiekampen, meestal Jappenkampen genoemd, werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om vooral Nederlandse mannen, en vrouwen en kinderen in aparte kampen gevangen te zetten.
Voor de burgergeïnterneerden was het leven in de kampen in de eerste jaren over het algemeen niet al te slecht. De kampen waren nog niet, zoals aan het einde van de bezetting, overvol. De gezondheid was vrijwel overal nog goed en het sterftecijfer lag niet boven normaal.
Nederland vindt Japan erg gevaarlijk, want in Azië ligt de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Daarom verklaart de Nederlandse regering in ballingschap Japan de oorlog op 8 december 1941. Dit gebeurt vanuit Londen. Ook de Amerikanen en de Britten verklaren Japan op 8 december de oorlog.
Indonesiërs zeggen bijvoorbeeld 'Agresi Militer', Militaire Agressie. Dat is hun term voor wat in Nederland 'Politionele Acties' wordt genoemd. Het is de term waarmee Indonesiërs zijn opgegroeid: het Nederlandse 'Politionele Acties' komt in hun geschiedenisboeken niet voor. Waarom zou het.
De Japanse bezetter zag Java als het meest ontwikkeld op politiek gebied, maar economisch als het minst belangrijk; de bevolking was de belangrijke bron voor Japan. Als zodanig en in tegenstelling tot het eerdere Nederlandse bewind, moedigde Japan het nationalisme op Java aan en vergrootte zo zijn politieke invloed.
Jaren van strijd en onderhandelingen leidden ertoe dat Nederland op 27 december 1949 de soevereiniteit over vrijwel de gehele archipel overdroeg aan Indonesië. Tijdens dit grootschalige conflict kwamen ongeveer 6.000 militairen in dienst van het Koninkrijk om het leven.
In het kort
Indonesië is lange tijd een Nederlandse kolonie. Na de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog roepen nationalisten de Indonesische onafhankelijkheid uit op 17 augustus 1945. Met twee militaire campagnes in 1947 en 1948 probeert Nederland de voormalige kolonie te heroveren.
Momenteel zijn er nog 582 duizend personen in leven. Van hen wonen naar schatting 458 duizend in Nederland en 124 duizend elders. Inmiddels is de tweede generatie aanzienlijk gro- ter dan de eerste. Sinds het begin van de 17e eeuw is er regelmatig verkeer tussen Nederland en de kolonie Nederlands-Indië geweest.
Indonesiërs zijn volbloed mensen uit Indonesië.” “Een deel van de groep Indo-Europeanen die erkend waren, en dus een Nederlands paspoort kregen, zijn tussen 1945 en de jaren 60 naar Nederland geëmigreerd. Zij voelden zich niet meer veilig of thuis in Indonesië en gingen 'terug naar hun vaderland'.
Op 15 augustus 1945 capituleert Japan. 2 dagen later roepen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Zij zijn de 2 belangrijkste leiders van de nationalistische beweging.
De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking waarbij alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië worden herdacht.
De Nederlanders in Indië hadden vaak grote, mooie huizen en veel bediendes. Ze hadden niet zoveel contact met de Indische bevolking. Het waren maar hun Page 3 bediendes en arbeiders. De Nederlanders voelden zich duidelijk meer dan de Indische mensen.
Nederlands-Indië werd onder andere aangevallen vanwege de grote hoeveelheid grondstoffen, zoals tin en aardolie, die van cruciaal belang waren voor de Japanse oorlogsindustrie. Japan zag zichzelf ook als bevrijder van de honderden miljoenen Aziaten die gebukt gingen onder vreemde overheersing.
In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen.
Militairen Nederlands-Indië (KNIL) 1815-1950: onderofficieren en soldaten. Zoekt u informatie over militairen die in dienst waren van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger?
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
Vervolgens hebben we de term “Indisch” of “Indische Nederlanders“. Dit zijn de Nederlanders die uit Nederlands-Indië komen. Hieronder vallen alle Indo-Europeanen (Indo) en Totok's (Nederlanders die geboren of opgegroeid zijn in Nederlands-Indië, maar geen Indonesische voorouders hebben. Volbloed “Belanda” zijn).
Betekenis ' Indisch '
Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) en Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.
De Koning verklaart oorlog en maakt vrede. Hij geeft daarvan kennis aan de beide Kamers der Staten-Generaal, met bijvoeging van de openingen, welke Hij met het belang en de zekerheid van het Rijk bestaanbaar oordeelt.
Pearl Harbor staat voor een van de belangrijkste omslagpunten in de Tweede Wereldoorlog, omdat daarna ook de Verenigde Staten gingen meevechten. Vijfenzestig jaar geleden, op zondagochtend 7 december 1941, bombardeerden de Japanners de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaii.
Tussen 7 december 1941 en 8 maart 1942 veroveren de Japanners achtereenvolgens Malakka, Borneo, Celebes, Ambon, Singapore, Sumatra en tenslotte Java. De Japanse troepen weten snel op te rukken en het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch...