De eerste stap om een pijnlijk puistje te kalmeren is er ijs op aanbrengen. Wikkel wat ijs in een doek of plastic zak en druk dit gedurende 3 tot 4 minuten tegen het ontstoken gebied. Herhaal dit in de loop van de dag verscheidene keren om de huid te kalmeren en de zwelling te verminderen.
Verminder de pijn van puistjes door gedurende vijf minuten ijs, ingewikkeld in een schone katoenen doek, op de huid te leggen. Het is niet nodig om druk uit te oefenen. Leg het op het puistje om het getroffen gebied te koelen. Dit helpt niet alleen om de pijn te verzachten, maar het vermindert ook de roodheid.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
IJs. De eerste stap om een pijnlijk puistje te kalmeren is er ijs op aanbrengen. Wikkel wat ijs in een doek of plastic zak en druk dit gedurende 3 tot 4 minuten tegen het ontstoken gebied.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
Dit is echt een fabeltje; een hardnekkige ook. De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol.
Het ijsklontje vermindert onzuiverheden en acne door de ontstekingsremmende werking. Je gebruikt immers ook ijs wanneer je wilt dat je verzwikte enkel minder pijnlijk wordt. #2 Het verkleint poriën. Wrijf een ijsklontje over je verstopte poriën heen voor een optimaal effect.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Acné-littekens behandelen met citroensap
Ook citroensap is een middel om thuis de acné-littekens te behandelen. Het sap van de citroen kan het beste worden aangebracht op een watje. Dep het vervolgens op het gelaat en laat het citroensap even intrekken. Vervolgens de huid afspoelen met warm water.
Ongeveer een theelepel honing is genoeg om je gezicht, en eventueel je nek, in te smeren. Laat het minimaal een kwartier inwerken en spoel het daarna af met water. Onzuiverheden worden aangepakt en je huid wordt intensief gevoed. De rode, gevoelige huid wordt rustiger en vertoont minder puistjes.
Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk. Was het gebied na het uitknijpen met water en een reiniger. Laat het puistje met rust.
Niet alleen voeding, maar ook stress (en te weinig slaap) heeft een negatieve invloed op acne. Het is al langer bekend dat stress aandoeningen aan de huid, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren. Maar stress maakt de huid ook vatbaarder voor bacteriën, waardoor acne kan verergeren.
Drink voldoende water
In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën, hoe minder kans je hebt op puisten.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
Werk schoon! Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen. ' 'Heb je ineens last van een uitbraak vlak voor een heel belangrijke dag, zoals je bruiloft, dan 'mag' je een stapje verder gaan.
Vul een kom met ijs en een klein beetje water en splash vervolgens 30 seconden lang het ijswater in je gezicht. Hierdoor worden je poriën kleiner, geeft het glans aan de huid en maakt het je gezicht minder pafferig.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden. Het beste is om een ice pack te gebruiken, bijvoorbeeld een Instant Coldpack (eenmalig gebruik) of een ice pack welke je eerst in de vriezer moet hebben gelegd.
Gebruik het hot/cold-pack niet direct op de huid
Gebruik een relatief dunne stof, want onderzoek toont aan dat hoe dikker de stof tussen de hot-/coldpack hoe minder het effect. Bij direct of te lang contact met de huid kan je het weefsel verbranden of bevriezen.
Stip de pukkel aan met een product op basis van Benzylperoxide en/of Salicylzuur. Benzylperoxide doodt de acnebacterie waardoor de puist sneller zal uitdrogen, salicylzuur heeft een talg oplossende en ontstekingsremmende functie waardoor de ontstekingsreactie zal afnemen.
Na het uitknijpen kun je een benzoylperoxide-gel op en rondom het plekje aanbrengen; deze gel remt de groei van de acne-bacterie.
Zout water heeft van nature een antiseptisch en antibacterieel effect, waardoor talg en huidcellen kunnen worden verwijderd. Er is echter geen medisch bewijs dat zout water een positief effect heeft op acne. Het nadeel van zout water aanbrengen op de huid is dat de huid erg wordt uitgedroogd.
Bepaalde factoren leiden tot een grotere kans op acne, zoals de puberteit, erfelijkheid, hormonale invloeden (menstruatie, zwangerschap) en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijv.prednison). Wel is het mogelijk dat je 1 of 2 puistjes kan krijgen na het eten van bijvoorbeeld chocola.