Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Productspecificatie. Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar.
Wist je dat heel veel soorten koeken ook zonodig ingevroren kunnen worden? Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe lang kun je kroepoek bewaren? Kroepoek die gedroogd is en dus niet gebakken, kan je een week bewaren.Gebakken kroepoek kan je 2 dagen bewaren. In beide gevallen is het belangrijk om het luchtdicht te verpakken en op een donkere plek te bewaren.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Bijvoorbeeld: als je op het product leest 'Ten minste houdbaar tot: 06/2020' dan kan je het best opeten voor december 2021, oftewel 18 maanden na de aangegeven datum. Als bij de THT datum enkel het jaar aangegeven is, dan blijft het product zelfs nog goed tot meer dan 18 maanden na datum!
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Conclusie: hoe gezond zijn eierkoeken? Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt. Vaak wordt het ammonium, wat een zout is, verward met ammoniak.Dit komt door de sterke geur.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Eierkoeken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse bakkerijen. Een slank tussendoortje gemaakt van eieren, melk, suiker, bloem, boter en bakpoeder. Vooral dat (ammonium)bakpoeder zorgt ervoor dat de koek heerlijk groot en luchtig wordt.
Ingrediënten: TARWEbloem, suiker, scharrelEI 26%, gedroogde glucostroop, verdikkingsmiddel: E415, rijsmiddel: E503, natuurlijk citroenaroma. Dit product kan sporen bevaten van: melkeiwit, soja, sesam, lupine en noten.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Vet. De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
We blijven even in de zoete hoek met suiker, want ook suiker bederft niet. Daarbij maakt het niet uit of het om witte, kristal- of poedersuiker gaat. Suiker kan helaas wel gaan klonteren of beestjes aantrekken, maar dat is makkelijk te voorkomen met een luchtdichte pot.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit. Bij producten met een THT datum, in de volksmond 'houdbaarheidsdatum' genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan.