Het zonnepaneel Of het nou panelen van een bekend merk zijn, of van een merk waar nog nooit iemand van heeft gehoord; wat je er ook mee doet, zonnepanelen zullen niet spontaan in brand vliegen. Ze zullen hooguit smelten als je er een goed vuurtje onder stookt.
De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties. Zonnefabriek heeft nog nooit brand meegemaakt in de duizenden systemen die we de afgelopen tien jaar hebben geplaatst. Een correcte installatie is de beste manier om brand te voorkomen.
Er komen steeds meer zonnepanelen in Nederland. En daarmee neemt ook het aantal branden met zonnepalen toe. Zo kunnen panelen oververhit raken en daardoor in brand vliegen.
Gemiddeld gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Natuurlijk is de levensduur van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit van de zonnepanelen speelt hier een grote rol, de weersomstandigheden én hoeveel zonne-uren de zonnepanelen gedraaid hebben.
Uit onderzoek (. pdf) van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid blijkt dat in Nederland tussen begin 2018 en juni 2021 tenminste 112 branden plaatsvonden die zijn veroorzaakt door zonnepanelen en/of slechte aansluitingen hiervan.
Hoe groot is de kans op een brand? Niet erg groot! De kans op een brand in jouw huis is namelijk maar 1 op 65, dus maar 1,5 procent. Een kleine kans, maar een toch niet te onderschatten risico.
In het kort: zonnepanelen zijn volkomen veilig, mits ze op de juiste manier geïnstalleerd zijn. Dat betekent: een installatie die gedaan is met kwalitatief hoogwaardige materialen en door een gecertificeerde installateur.
Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan. Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor uw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8.
Wapenen tegen de elementen
Ze liggen altijd in de volle zon als het heet is, maar ook extreme vorst, sneeuw, wind en ijs zullen een aanslag op de zonnepanelen zijn. De fabrikanten van zonnepanelen doen er gelukkig alles aan om jouw zonnepanelen tegen de elementen te wapenen.
Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben, kan er op zeer zonnige dagen overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaan. We noemen dit met een moeilijk woord netcongestie. Er wordt dan meer stroom geleverd dan het elektriciteitsnet aankan.
Defecte cellen in de zonnepanelen raken oververhit. Vlamboog wanneer er sprake is van slecht op elkaar aansluitende kabels en stekkers. Vlamboog uitgelegd: Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Wanneer gelijkstroom in beweging is door de kabels, laat deze zich niet makkelijk meer stoppen.
Ondanks dat de panelen minder energie opwekken door de warmte, kunnen ze verder prima tegen de hitte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je zonnepanelen schade oplopen tijdens de heetste dagen.
De meeste zonnepanelen in de wereld zijn getest met brandklasse C. Maar de SolarWatt Glas-Glas module is getest met brandklasse A, de hoogste categorie. Uit het eerder benoemde onderzoek van TNO komt ook dat glas-glas zonnepanelen veiliger zijn dan glas-folie zonnepanelen wanneer het aankomt op de brandveiligheid.
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.
Hoe snel gaan zonnepanelen achteruit? In het eerste gebruiksjaar merken we over het algemeen een degradatie van minder dan 1% tot maximum 3%.Daarna heb je jaarlijks gemiddeld 0,8% tot 0,9% rendementsverlies bij je zonnepanelen.
De economische levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 à 30 jaar. Maar ook daarna leveren ze vaak nog jarenlang stroom. De technische levensduur van een zonnepaneel is namelijk vaak maar liefst 35 tot 40 jaar (of nog langer). Wel neemt het vermogen ieder jaar een beetje af, ook wel 'degradatie' genoemd.
Auto's, kassen en daken, maar ook zonnepanelen werden vernield door hagelstenen zo groot als tennisballen. Door de inslag van hagelstenen kunnen haarscheurtjes in de zonnecellen ontstaan – zogenaamde microcracks – waardoor na een langere periode de stroomproductie van de zonnepanelen steeds verder afneemt.
Hoewel zonnepanelen regen makkelijk verdragen, kunnen zware windstoten, die een snelheid van wel 130 km/u bereiken, een grotere uitdaging zijn. Vooral op platte daken zijn zonnepanelen kwetsbaar, omdat hier veel ruimte tussen het dak en de panelen zit. De wind heeft hier eerder vrij spel.
De figuur hieronder laat eveneens zien dat zonnepanelen op het zuiden de beste opbrengst leveren niet de beste opbrengst leveren. Hoe meer naar het zuiden, hoe hoger de opbrengst wordt, omdat de zonnepanelen dan langer in de zon liggen.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje.
De meeste apparaten in huis staan dan ook niet aan en werken daardoor niet op je eigen, zelf opgewekte zonne-energie. Heeft het dan wel zin om zonnepanelen op je dak te hebben liggen? Het antwoord is: ja, maar het is wel beter om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken.
Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.
Naast de zonnepanelen hebben we natuurlijk ook met één (of meer) omvormer(s) en eventueel optimizers te maken. De omvormer zit propvol elektronica en is daardoor gevoelig voor hoge temperatuur. Veel van de inwendige componenten van een omvormer slijten sneller wanneer ze te vaak aan hitte worden blootgesteld.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
Wanneer u alleen kijkt naar de financiële opbrengst, dan zijn zonnepanelen de beste optie.Maar wanneer milieuaspecten de doorslag geven, dan is vaak een zonneboiler de juiste oplossing. In ieder geval zet u met beide maatregelen een stap vooruit om duurzamer te wonen en energie te besparen!