De lichte versies (bijvoorbeeld H05RR-F) zijn bestemd voor elektrische apparaten (stofzuigers, keukenapparaten, ovens, soldeerbouten, enz.) in huishoudens en op kantoor. Ze kunnen ook permanent worden gelegd in meubelen of decoratieve bekledingen.
H05RR-F Lichtgewicht en flexibele kabel voor lichte mechanische belasting. Gebruikt in een verscheidenheid van handgereedschappen. Gebruik in droge en vochtige ruimten en slechts tijdelijk buitenshuis. Niet voor industrieel / commercieel of agrarisch gebruik.
Neopreenkabel: Het meest gebruikte type neopreenkabel is H07RN-F, deze kabel staat ook bekend onder de volgende artikelnamen: NWPK, RMcLz, Gummi-kabel, Gummi-leitung. De kabel wordt toegepast op bouwplaatsen, scheepswerfen en andere plekken waar tijdelijke stroomverdeling nodig is.
Als de brandveiligheid belangrijk is voor bijvoorbeeld in een kabelgoot gebruikt u altijd een YMvK kabel. Want deze kabel zijn moeilijk brandbaar.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
YMVK en XMVK: wat is het verschil? YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd.
De meeste kabelgoten voor privégebruik zijn van kunststof. Op bouwterreinen worden vaak goten van roestvast staal gebruikt. Maar een goot van PVC is veel goedkoper en voldoet ook. Als je je kabels meer wilt beschermen, kun je ook aluminium goten gebruiken.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
Snoer is in de standaardtaal een elektrische geleiding die verbonden is aan een elektrisch apparaat. Standaardtaal in België is in die betekenis daarnaast draad. Kabel is in de standaardtaal een middel om elektrische stroom over te brengen dat doorgaans niet vast verbonden is aan een apparaat.
De EXVB-kabel is nodig om de verbinding te maken tussen uw elektriciteitsnet en het distributienet. Langs deze weg komt de elektriciteit bij u binnen. Op basis van de benaming van de kabel kan u de specificaties ervan afleiden. Bijvoorbeeld: EXVB 4X10.
Blauw wordt voor de nuldraad gebruikt, bruin voor fase, zwart voor schakeldraad en groen-geel voor aarde. De afkorting VD slaat op vinyl-draad (vinyl is een andere naam voor pvc). Voor installatie in een woonhuis is het verstandig om 2.5 mm² aderdoorsnede te kiezen.
Dergelijke WCD's zijn meestal voorzien van een neopreen kabel. Deze mogen in ieder geval niet in de grond gebruikt worden, daar is YMvK-as grondkabel voor. Je kan de neopreen kabel vervangen door grondkabel. Dit is wat stugger, maar wel zo veilig.
Neopreen kabels bieden diverse voordelen waardoor ze in veel situaties te gebruiken zijn. Zo zijn ze door het sterke materiaal goed bestand tegen olie en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze ook buiten bruikbaar. Daarnaast zijn neopreen kabels vrij hittebestendig.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Je hebt in principe een 4 aderige kabel naar de schuur (fase, nul (grijs) en schakeldraad (zwart).
Door een 16mm buis mogen 4 draden van 2,5mm2. Omgerekend naar een vierkante kabelgoot kom je op een maat van 20x15mm uit. Beiden opp ±200mm2. Deze zou dus kunnen.
Als je wilt dat je werkplek er strak uitziet, dan maak je gebruik van eventule kabelgoten en -geleiders in je bureau. Heb je die niet, dan kun je zelf een gat in je bureau zagen en hier je kabels doorheen leiden. Onder je bureau kun je dan kabelgoten bevestigen.
Er moet minimaal een YMVK + een paar dunnere kabels door kunnen. Voorkeur gaat uit naar metaal, maar moet niet roesten. Ook nog enigsinds betaalbaar, 30,- per meter is geen optie. Moet een afneembaar deksel hebben, maar hoeft niet dicht te zijn.
YMvK kan een maximale geleidertemperatuur van 90°C verdragen en mag zelfs tijdelijk overbelast worden tot een temperatuur van 130°C. De minimale installatietemperatuur is net als bij XMvK 0°C.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
-60 °C.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.