Ook in koude omstandigheden kun je prima golfen. En hoe beter je voorbereid bent, hoe leuker het is! Bekijk deze tips voor beginners en gevorderden. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte golfers, luidt een bekende spreuk.
Golfen in de regen kan eigenlijk prima! Het gebeurt bijna nooit dat het de hele tijd of dag regent. Er zijn ook voordelen bij golfen in de regen. Het is rustig op de golfbaan, je kunt nu wel dat tweede balletje slaan en even een extra putt maken.
Wintergreens zijn tijdelijke greens ter vervanging van de echte greens. Een wintergreen is vaak een kort gemaaide deel op de fairway van minder goede kwaliteit dan een gewone green. Het gras op een wintergreen is langer dan op de zomergreen en een wintergreen kan daarom beter tegen betreding door veel golfers.
Wintertenen (perniones) zijn één of meerdere plekken op de tenen die verschijnen na blootstelling aan kou. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel, jeuk en soms licht gezwollen plekken op de tenen.
Op steeds meer Nederlandse banen kun je vrijwel de hele winter qualifying ronden spelen. Maar als er veel wintergreens zijn (als de vlaggen vanwege vorst, dooi of regenval op wintergreens geplaatst moeten worden), dan is een baan niet qualifying.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel men moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen.
Een golf Tee is een heel dun stukje hout dat je in de grond steekt op de afslagplaats. Op je golf Tee leg je de golfbal. Op deze manier komt de bal hoger van de grond, zodat je hem makkelijker kunt raken.
Uit meerdere studies is gebleken dat de beste hoogte om de bal af te slaan bij gebruik van een driver gelijk is aan de kroon (of bovenkant) van de driver. Met andere woorden, de onderkant van de golfbal moet gelijk zijn met de bovenkant van de driver. Door de golfbal zo hoog op te teeën maximaliseer je de afstand.
Op de green is zal de golfer meestal zijn putter gebruiken om de bal in de hole te putten. De speler mag een andere golfclub op de green gebruiken, wat soms noodzakelijk kan zijn. Bij grote greens kan het voorkomen dat tussen de bal en de vlag een deel van een bunker of waterhindernis ligt.
Het is sinds 2016 mogelijk om op de meeste Nederlandse par-3 banen (en de par-3/-4 banen) qualifying te spelen.
Matchplay
Wanneer je speelt volgens matchplay kan je per hole een punt winnen. Wanneer je allebei dezelfde score noteert 'half' je de hole. Bij matchplay dient je de bal op te pakken indien je de hole niet meer kunt winnen. Je kunt op ieder moment tijdens het spelen van een hole de hole aan de tegenstander 'geven'.
Een gewone waterhindernis, gemarkeerd door gele paaltjes, loopt dwars over de fairway heen. Een laterale hindernis, gemarkeerd door rode paaltjes, loopt langs de fairway. Bij de gewone waterhindernis heeft u als u besluit de bal niet te spelen, twee mogelijkheden om het spel voort te zetten.
De ideale golftas indeling
Zet bijvoorbeeld je driver, hout en hybrides bovenin de tas. Plaats je ijzers in het midden, en vul de tas onderin met je wedges en putter. Vaak is er zelfs een apart vak voor de putter, maak daar zeker gebruik van. Bescherm je clubs, vooral je driver en houten, met club covers of sokken.
Wanneer is een golfbal ingebed? Een golfbal is alleen ingebed als de golfbal in zijn eigen pitchmark ligt, na de voorgaande slag, en enig deel van de golfbal onder het grondoppervlak ligt.
Om verder met je driver te slaan moet je de linker schouder doordraaien totdat deze achter de bal is. Golfers die minder soepel zijn of moeite hebben met het doordraaien van hun schouder kunnen de hak van het linkerbeen iets optillen.
Indien de bal binnen een waterhindernis ligt afgezet met rode paaltjes, dan mag je de bal ook spelen vanuit die hindernis. Dit kan bijvoorbeeld als de bal nog wel op de fairway ligt maar net binnen de afzetting. Zonder strafslag kun je de bal dan spelen.
Een wit paaltje waarmee de grens van de baan wordt aangegeven staat dus ook buiten de baan. Hoe te handelen: Indien de bal nog in de baan ligt, maar niet goed speelbaar tegen een paaltje of een hek - of je hebt last van een boom of een struik met je backswing - moet je de bal spelen zoals hij ligt.
U mag maximaal 5 minuten zoeken naar uw golfbal. Binnen deze 5 minuten moet uw bal ook als zodanig geïdentificeerd zijn. Als u de bal vindt na deze 5 minuten moet u de bal als verloren beschouwen en handelen volgens regel 27.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54.
Je NGF handicap verlagen gaat in het begin erg snel. Nadat je handicap 54 behaald hebt, kan je snel zakken. Dit doe je door veel te spelen en minimaal 3 ingevulde qualifing kaarten per jaar op te sturen. Deze worden door de NGF verwerkt en bepalen jouw nieuwe handicap.