Ieder jaar beweegt de maan zich bijna 4 centimeter van de aarde af. Dat is echter niet veel op de gemiddelde afstand van 385.000 kilometer. De aantrekkingskracht van de maan op de aarde zorgt ervoor dat de rotatie van de aarde een heel klein beetje afremt.
De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen. Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang. En dat is nog relatief 'kort'; een reis naar Mars of de buitenste planeten zou maanden of misschien zelfs jaren duren.
Tussen de aarde en de maan zit een afstand van bijna 400.000 kilometer. Als je met een ruimteschip naar de maan wilt reizen dan duurt dat zo'n drie dagen.
Aangezien de maan een bol is, wordt altijd de helft van de maanbol verlicht. Maar van op aarde zien we dat niet altijd. Pas als de aarde tussen de zon en de maan staat, zien we die volledige halve maanbol: de Volle Maan. Meteen is ook duidelijk dat de Volle Maan overal ter wereld dezelfde is.
De Maan staat 3,2gr ten zuiden van Saturnus (+0,9m), in het sterrenbeeld Waterman. De dichtste nadering vindt om 11:17 plaats, bij ons onder de horizon en bovendien bij daglicht.
Het is bewolkt in ons land, maar de kans om de supermaan te zien is in Noord- en Oost-Nederland groter dan in de rest van het land. De maan komt vanavond na 22.00 uur op en gaat morgen na 06.00 uur weer onder, het is dus voor een groot deel van de tijd donker.
De maan fotograferen kun je niet met de automatische stand van je camera doen. De maan geeft enorm veel licht en de hemel is heel donker. Hierdoor kan de camera zelf niet goed bepalen hoe de belichting moet zijn. De kans is groot dat je dan een uitgebeten maan krijgt met een hele zwarte achtergrond.
De maan draait in 27 dagen, 7 uur en 44 minuten rond haar eigen as, dat is de maanrotatie. Dat komt overeen met de siderische tijd van de maan rond de aarde.
Door de volle maan is het langer licht buiten.Je lichaam maakt daardoor minder melatonine aan. Zie daar de melatonine-theorie: door het felle licht van de volle maan maak je minder melatonine aan, en wordt je minder slaperig. Een tip om beter te kunnen slapen: doe de gordijnen dicht en maak je slaapkamer extra donker.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
NASA zegt dat je voor een enkeltje Mars zo'n acht of negen maanden moet uittrekken. Ter vergelijking: de reis naar de maan voor de eerste maanlanding duurde maar vier dagen.
De enige mensen die een dergelijke vakantie kunnen veroorloven zijn de vermogenden. Zo kocht de Japanse miljardair Yusaku Maezawa een reis naar de maan bij SpaceX - het bedrijf van Elon Musk. De kosten voor de reis bedragen ongeveer 1 miljard dollar en wordt naar verwachting in 2023 uitgevoerd.
Een reis met een raket naar de maan duurt een dag of drie. De zon is 400 maal zo ver weg. Maar hoe dichter je bij de zon komt, hoe sterker de zwaartekracht van de zon je aantrekt. Je valt dus steeds sneller naar de zon, ook als je raket niet meer werkt.
Na de lancering vliegt het vaartuig ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur. Daarna geeft hij opnieuw gas, de snelheid gaat omhoog naar ruim 36.000 kilometer om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen.
Enkele feiten. De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,28 lichtseconde. Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar).
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Maar het goede antwoord is Mercurius. Mercurius staat gemiddeld genomen dichter bij de aarde dan Venus en Mars. Sterker nog, het is de dichtstbijzijnde buurplaneet van alle planeten in het zonnestelsel – zelfs die van Neptunus. Dat laten Amerikaanse wetenschappers zien met een nieuwe rekenmethode.
De Maan is, net als de Aarde, een rotsblok, dat zelf geen licht geeft. We zien immers ook geen licht uit de Aarde ontsnappen. De enige reden dat we de Maan kunnen zien, is dat deze wordt beschenen door de Zon. De Maan reflecteert dus gewoon zonlicht.
Als je (midden) in een heldere nacht de Maan niet ziet kan dat inderdaad betekenen dat het ergens rond Nieuwe Maan is, al hoeft dit niet exact zo te zijn — een sikkel kleiner dan Halve Maan is voldoende. Nieuwe Maan betekent dus dat — vanaf de Aarde gezien — de Maan niet of nauwelijks verlicht is.
We zien de maan dankzij het licht van de zon
Omdat de maan om de aarde draait, valt er niet constant evenveel licht op de maan. Soms zit de aarde (deels) tussen de maan en de zon in en valt er schaduw van de aarde op de maan. De maan is dan gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar.
Ook vanmorgen staan de maan, de planeet Venus en de ster Regulus dicht bij elkaar aan de oostelijke hemel; Venus en Regulus staan nu rechtsboven de afnemende maansikkel. Kijk vanaf 06.00 uur.
Een volle maan staat om 12 uur 's nachts in het Zuiden. De halve maan na de volle maan (Een afnemende maan) staat om 12 's nachts in het Oosten. De halve maan voor de volle maan (Een wassende maan) staat om 12 uur 's nachts in het Westen.
De maan komt rond 23.00 uur, vlak na zonsondergang, in het oosten op en beweegt zich laag boven de horizon richting het zuiden. Vlak voor zonsopgang om 4.00 uur verdwijnt hij weer.