Om goede buffelmozzarella tot zijn recht te laten komen, kun je hem het best scheuren en niet in stukjes snijden. Hierdoor scheiden de eiwit- en vetketens op hun natuurlijke breuklijn waardoor de smaak en structuur van de kaas beter behouden blijft.
Want zodra je de mozzarella enige tijd niet verwarmt, wordt deze hard en taai. Als laatste nog een snufje zout en peper erover en wat verse basilicum.
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa.
Eet mozzarella overigens nooit direct uit de koelkast, maar laat de kaas goed op temperatuur komen voordat je hem opdient. Dan is hij namelijk pas echt da mozzare! De keuken in! Mozzarella is heerlijk in een salade caprese, maar misschien nog wel lekkerder in combinatie met andere ingrediënten.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
De reden hiervoor is heel eenvoudig: échte parmezaan kan enkel worden gemaakt in een bepaald deel van Italië (de omgeving van Parma, waar ook parmaham wordt gemaakt), rijpt tussen de 18 en de 36 maanden én moet worden ingevoerd. Geen wonder dat er een prijskaartje aan vasthangt.
In de vriezer kun je Parmezaanse kaas nog veel langer bewaren, namelijk zo'n drie tot vier maanden. Let wel; het invriezen van kaas geeft altijd wat kwaliteitsverlies en maakt de kaas droger. In de koelkast raden we je aan om de kaas in een goed gesloten verpakking te bewaren.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Je kunt bederf bij zachte kazen herkennen doordat de kaas niet meer fris ruikt of dat er een zure geur vanaf komt. Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
Dat burrata en mozzarella vaak in een adem worden genoemd is niet gek, burrata bestaat namelijk voor een deel uit mozzarella. Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia en het is mozzarella die gevuld is met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Kun je over datum mozzarella eten? Meestal als je een beetje proeft, proef je in de nasmaak hoe vers hij is. Hoe zuurder hoe ouder. Dus proef je niets zuur, is hij gewoon lekker, kun je hem nog eten.
Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen.
Minder vet dan gewone kaas
De cijfers slaan op het vetgehalte van de kaas in de 'droge stof' die overblijft als het vocht is verdampt. Omdat er in mozzarella veel meer water zit dan in gewone kaas, bevat mozzarella per honderd gram dus veel minder vet. Koemelkmozzarella valt meestal zelfs net binnen de Schijf van vijf.
Elke kaas heeft een verschillend smeltpunt. Voor zachte kazen zoals mozzarella ligt dat al rond de 55°C, hardere kazen zoals pecorino smelten meestal pas rond de 80°C.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Om hem toch even te kunnen bewaren wordt verse mozzarella in het natuurlijke vocht, de wie, verpakt en verkocht. Na openenvan de verpakking kun je de kaas het best in dat vocht bewaren, maximaal twee tot drie dagen. Heb je het vocht per ongeluk weggegooid, dan kun je de kaas ook onder water zetten.
Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, …
Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten.
Zo kan je de mozzarella enkele dagen bewaren in de koelkast. Tip: Gebruik glazen hersluitbare potjes of doorzichtige plastic potjes om restjes in de koelkast te bewaren. Zo zie je meteen de inhoud als je de koelkast opent.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en rauwe dierlijke producten.
Grana Padano mag je overigens wel Parmezaanse kaas noemen, doordat hij in de Italiaanse streek Parma is geproduceerd. Grana Padano voldoet niet aan de standaard eis vanwege de kortere rijpingstijd. Daarom heet deze kaas Grana Padano en geen Parmigiano Reggiano.