Plinten zijn lijsten die op vloerhoogte aan de wand worden bevestigd, zodat er een mooie overgang tussen vloer en wand wordt gevormd. Ze beschermen je wand bovendien tegen beschadigingen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vloer en wand er netjes afgewerkt uitzien.
Plinten vormen een mooie overgang tussen de vloer en de wanden. In principe zijn ze bedoeld om beschadigingen aan de wand te voorkomen, maar tegenwoordig worden plinten gezien als een stijlvolle aanvulling in het interieur. Je kunt er diverse uitstralingen mee creëren.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Wanneer je laminaat zonder plinten legt, oogt de vloer onaf. Het wordt daarom afgeraden laminaat zonder plinten te leggen. Kies voor plakplinten of hoge plinten en maak je ruimte één mooi geheel.
Bij een modern interieur zien we vaak dat mensen voor een gladde plint kiezen van circa 9 – 12 cm hoog. Deze afmeting is – met name door woonmagazines en – programma's – door de jaren heen steeds hoger geworden. Het geeft rust op de muur en straalt een bepaalde luxe uit.
Je kunt plinten plaatsen om de ruimte tussen de laminaatvloer en muur te verbergen. Er zit namelijk vaak ruimte tussen de vloer en de muur omdat laminaat werkt. Ook kun je kabels wegwerken achter of onder je plinten.
Bij tapijt en vinyl is het beter om de plinten eerst te zetten. De stoffeerder kan dan het tapijt of vinyl daar tegen aan snijden.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Plinten voor PVC vloer zijn niet altijd perse nodig. Dit komt omdat een verlijmde PVC vloer vaak strak tegen de muur wordt gelegd. PVC vloeren kunnen ook met een staande plint gelegd worden. Je hebt in dit geval dus geen plakplinten nodig om de PVC vloer af te werken; iets dat je heel veel tijd kan schelen.
Meet voordat je een bestelling plaatst alle muren waar plinten komen en vermenigvuldig dit aantal meter met 1.10 (10%). Je weet dan hoeveel meter plint je nodig hebt voor je project. Wanneer je dit aantal deelt door de lengte van de plint die je wilt bestellen, weet je hoeveel plinten je dient te bestellen.
Plinten leggen is een vrij gemakkelijke klus, al kan het wel veel tijd kosten. Je wilt het natuurlijk graag netjes doen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarbij is het wel belangrijk dat het laminaat goed is gelegd. Is dit niet goed gegaan, dan is het leggen van de plinten vaak moeilijker.
Gladde Plint MDF – 18 mm (1,8 cm) Kraalplint MDF – 18 mm (1,8 cm) Luxeplint MDF – 18 mm (1,8 cm) Monumentenplint MDF – 18 mm (1,8 cm)
Kleur plinten
Naast de hoogte en de vorm is ook de kleur van de plint belangrijk. Een mooie witte plint tegen een grijze muur is een eyecatcher, terwijl een crèmekleurige plint tegen een lichtgrijze muur zelfs wat viezig aandoet.
Kleur plinten kiezen
Als je hebt bepaald welke plint je wilt en wat de hoogte moet worden, rest alleen nog het kiezen van de kleur. Kies je dezelfde kleur als de vloer of volg je de kleur van de muur? Plakplinten worden vaak uitgevoerd in de kleur van de vloer, terwijl hoge plinten in de meeste gevallen wit zijn.
Plakplinten voor laminaat worden ook wel platte plinten of afwerkplinten genoemd. Heb je een ruimte tussen de randen van de vloer en de wand? Dan is een plakplint een goede keuze. De plakplint dekt deze ruimt af en met deze plinten heeft het laminaat nog de ruimte om uit te zetten en te krimpen.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Klik PVC is voorzien van een kunststof PVC strook en is daardoor voor een deel qua materiaal vergelijkbaar met plak PVC vloeren.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
Regel is dat de tegelvloer eerst gelegd wordt - dan vaak gevolgd door het plaatsten van de keuken - en dan pas de houten vloer.
Helaas is er een belangrijk detail. Vloeren bevatten meer technologisch vocht dan pleisters, wat zich vertaalt in de tijd van voltooiing van de taak. Belangrijk! Het wordt aanbevolen om dekvloeren aan te brengen vóór het stucen, wanneer de muren bedekt moeten worden met stuc.
MDF plinten zijn zeer geschikt voor de PVC vloer.
Schilder eerst je plinten en daarna de muur. Het is namelijk makkelijker om muurverf van je plinten te verwijderen, dan om lakverf van een geverfde muur te halen.
Een plintje plakken kan iedereen, maar om te zorgen dat de plinten ook in de hoeken mooi aansluiten, moet je ze in verstek zagen. Dit is erg belangrijk en kun je doen op meerdere manieren. Oscar maakt gebruik van een afkortzaag.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.