Bij wind van zee (aanlandige wind) stuurt de wind het water het strand op. Hierbij kan een sterke onderstroom optreden. Er worden dan langs de zeebodem grote hoeveelheden water de zee ingestuurd (de zee “trekt”). Deze onderstroom kan bij een sterke zeewind en een stevige branding heel gevaarlijk zijn.
Als dat water terugstroomt naar zee, kan een sterke onderstroom ontstaan die zwemmers de zee in trekt. Bij een sterke aanlandige wind en een stevige branding kan deze onderstroom heel gevaarlijk zijn. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar, bijvoorbeeld als ze door een golf omver worden geworpen.
Bel direct 112. Verleen eerste hulp zodra het slachtoffer niet meer onder stroom staat. Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging bij bewustzijnsverlies. Start met reanimeren als het slachtoffer bewusteloos is en niet meer normaal ademt.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
Doordat de wind naar zee waait, wordt het oppervlaktewater dezelfde richting in gedreven en stroomt het op een dieper niveau weer landinwaarts. Er ontstaat een onderstroom van zee naar land.
De bovenstroom is zichtbaar te maken. Daarbij kun je denken aan kennis, vaardigheden, competenties, diploma's en zelfs gedrag is zichtbaar. De onderstroom is niet zichtbaar zoals jouw identiteit (wie ben ik?), jouw drijfveren, loopbaanankers, motivatie maar ook vertrouwen, zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfwaardering.
Het woord onderstroom is een metafoor voor alle onderliggende, niet tastbare dynamische processen, zoals de bedrijfscultuur, gevoelens van angst of vertrouwen of het ervaren van macht of machteloosheid.
De Dode Zee is 10 keer zouter dan de oceaan. Je kan je dus wel voorstellen dat het ontzettend prikt wanneer je een wondje hebt of net je benen hebt geschoren. Scheer je daarom minimaal twee dagen van te voren niet en doe je best om in de dagen ervoor geen wondjes op te lopen.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
In Nederland verdrinken jaarlijks ongeveer tien mensen in open water – dus in meren, rivieren en de zee. In zee zijn vooral de muien gevaarlijk. Dit zijn geulen die loodrecht op de kust staan, tussen twee zandbanken in. In deze geulen kan een sterke stroming richting zee ontstaan.
Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust zal doen afdrijven. Het belangrijkste is: rustig blijven.Probeer de aandacht van de reddingsbrigade of badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien om hulp.Laat je met de stroming meedrijven.
Stroomopwaartse stromingen verschijnen wanneer er een sterke wind heerst vanaf het land richting de zee.Deze wind zorgt ervoor dat het oppervlaktewater zeewaarts zal stromen. De stroming wordt gevaarlijk wanneer deze gepaard gaat met een ebstroom waar het water terugtrekt.
Onderstroom in zee
Dat is een wind die vanaf land waait. Deze wind zorgt voor een tegenovergestelde onderstroming in de zee. "Het is bekend dat bij een aflandige wind een onderstroom komt, waardoor de kwallen makkelijker het strand bereiken", zegt Reinier van den Berg van Buienradar.
U kunt alleen zwemmen in officieel aangewezen zwemplekken. Want daar houdt de overheid de veiligheid in de gaten. Rivieren en kanalen staan niet op de lijst met officieel aangewezen zwemplekken.
In zee zwemmen is heerlijk als het in de zomer warm is. De zee is echter een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken of onderkoeld kunt raken. Berucht zijn muien, onderkoeling, afdrijven met zwemband of luchtmatras, en hoge golven. Jaarlijks verdrinken er helaas nog altijd mensen in zee.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Het gaat om de stekelrog, blonde rog, pijlstaart rog, gevlekte gladde haai en de ruwe haai.
The Red Triangle (Californië) – haaien
Jawel, we gaan nog even door met stranden waar haaien actief kunnen zijn. Op het strand van The Red Triangle vindt ongeveer 38 procent van alle aanvallen door grote witte haaien in Noord-Amerika plaats.
Zonlicht dringt daar niet door, de temperatuur ligt tussen 0,5 en 3 graden Celsius. Organismen die op deze diepte leven, moeten bestand zijn tegen een enorme waterdruk. Tussen de 3,8 en 4,3 kilometer diepte blijken vooral zachte koralen, zeesterren en schelpdieren te leven.
Bora Bora – Frans-Polynesië
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder.
Belangrijke begrippen in management en organisatiekunde zijn onderstroom en bovenstroom. Hierbij is de bovenstroom alles wat zichtbaar is in organisaties, zoals een geformuleerde missie en visie, veranderplannen en een organogram.De onderstroom omvat alles wat niet zichtbaar is.
De wet beschouwt ongewervelde dieren -die geen ruggengraat hebben- als dieren zonder een (grote) hersencapaciteit, die ook geen stress of pijn ervaren.
De onderzoeker laat de imposante kwal op het strand liggen zodat andere mensen hem ook kunnen bewonderen. Wie dat wil, kan het dier gewoon oppakken. Deze kwal is ongevaarlijk, volgens Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee. De netelcellen zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen.
Kleine visjes kunnen schuilen tussen de tentakels van een kwal en zo overleven. Verder is de kwal een delicatesse voor schildpadden en sommige vissen en eet-ie zelf weer kreeftjes, waardoor de populatie goed blijft. Wist je trouwens dat een kwal nog kan steken als-ie dood is?