De Barraquito is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, eventueel een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil.
De barraquito wordt in een klein glaasje geserveerd. De basis is een laagje gecondenseerde melk, met daarop een shot Licor 43 (Cuarenta Y Tres), een zoete likeur. Dan wordt er melkschuim op gedaan. Op het melkschuim wordt beheerst warme melk en een shot espresso gegoten.
Koffielikeur: lekker bij de koffie. Bekende zijn Tia Maria, Kahlúa, Chouffe koffie en Crème de Cacao (chocoladelikeur). Kenmerkend door overeenkomsten in smaak en ingrediënten. Een lekkere drank op basis van koffiebonen (soms cacaobonen), alcohol, kruiden en oliën.
Baileys, volledige naam Baileys Irish Cream, is een Ierse likeur met als voornaamste ingrediënten whiskey en room. De drank wordt geproduceerd door R. A. Bailey & Co. uit Dublin vanaf 1974, en is eigendom van Diageo.
Amaretto is een Italiaanse likeur gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Het heeft een mild bittere smaak. Vandaar ook de naam amaretto, wat in het Italiaans 'een klein beetje bitter' betekent.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.
Wat kost een barraquito? In de plaatselijke café/bars kan je een barraquito drinken tussen de 1,25 en 1,50 euro. In restaurants kost dit koffiedrankje gewoonlijk iets meer, rond de 2,50 à 3,50 euro.
Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy. Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V.. dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt.
Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met erg warme melk) of leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne, de descafeinados de máquina (machine) of de sobre (zakje).
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Café con leche
Je krijgt 'm niet altijd met een schuimlaag, dus als je dat per se wilt kun je beter voor een cappuccino gaan.
De Cafe Bombon is zeer populair in het oosten van Andalucia,
hoofdzakelijk in de provincie Almería. Hij wordt samengesteld door aan een solo ( espresso van 30 tot 50 cc ) gecondenseerde melk toe te voegen.
Nederland: 1.84 koppen koffie per dag
Wij Nederlanders drinken gemiddeld 1.84 koppen koffie per dag, wat uitkomt op een gemiddelde van 6.7 kilogram gemalen koffie per Nederlander.
Mannen drinken meer koffie dan vrouwen. Gemiddeld drinken mannen 4,4 kopjes koffie per dag. Vrouwen daarentegen 3,9 kopjes per dag. Zwarte koffie en cappuccino worden het meest gedronken, zwarte koffie vooral door mannen en cappuccino vooral door vrouwen.
Met een aandeel van 32% van de wereldmarkt en een jaarproductie van 2.592.000 ton koffie is Brazilië het grootste koffieproducerende land ter wereld (67 % Arabica en 33% Robusta). De oogsttijden in Brazilië zijn van mei tot augustus.
In de moderne versie is de melk vaak een beetje opgeschuimd waardoor er een soort kleine cappuccino ontstaat. Net als bij de cappuccino is het bij de cortado ook mogelijk om latte art te maken. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
Caffè macchiato
Een caffè macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is. Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt.
Disaronno is officieel geen Amaretto. De likeur Disaronno bestaat uit amandelen en perziken, terwijl amaretto alleen uit alleen maar amandelen hoort te bestaan.
De naam is te danken aan het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. Amaretto betekent zoiets als 'licht bitter'. Amaretto wordt meestal puur gedronken met ijs, maar ook in koffie, warme chocolademelk of bijvoorbeeld in de mix met ginger-ale.
De populaire anijsdrank Sambuca kun je eenvoudig zelf maken door anijszaad, kervelzaad, korianderzaad en een flinke hoeveelheid suiker, 4 weken lang te laten trekken in witte rum – met een duur woord heet dit 'macereren'. Daarna wordt de vloeistof gefilterd en blijft er (als het goed is) Sambuca met 40% alcohol over.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).