Het vrouwtje neemt het merendeel van de broedtaak op zich, terwijl het mannetje voedsel aanbrengt. De jongen pikken zich uit het ei na een kleine 3 weken en zijn klaar om uit te vliegen na 4 tot 6 weken. Ze blijven dan nog meer dan anderhalve maand in de buurt van hun ouders rondhangen.
De broedduur is gewoonlijk 18 dagen met meestal 1 nest per jaar (broedperiode: maart tot juni). Jonge kraaien verlaten het nest na ca. 5 weken. In de natuur worden zwarte kraaien gemiddeld tussen de 4-6 jaar oud.
In vroegere tijden was de bonte kraai een algemene overwinteraar in ons land. In het najaar kwamen de kraaien in grote groepen vanuit Scandinavië, Oost-Europa en Rusland om hier de winter door te brengen. Dat lukte hier veel beter dan in de barre omstandigheden met veel sneeuw en ijs in hun normale leefgebieden.
De liefde van kraaien gaat absoluut door hun maag. Ze lusten eigenlijk alles, maar dat wil nog niet zeggen dat alles gezond voor ze is. Houd het daarom bij ongezouten pelpinda's, die blijven heel lang goed en kun je makkelijk meenemen in je broekzak. Ze zijn ook dol op blikvoer voor honden of katten.
Let op, wil je daadwerkelijk kraaien afschrikken, hang de kunststof afschrik kraai dan op zijn kop. Zo lijkt het alsof de kraai dood is; daarmee kun je kraaien wegjagen. Ook effectief is het gebruik van geluidstoestellen met angstkreten van kraaien. Deze werken heel goed!
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
Kraaien 'praten' normaal gesproken vooral met familieleden en beperken het contact met vreemde soortgenoten. Maar voor en tijdens het eten blijken de dieren wel volop te communiceren met vreemden, vermoedelijk over het gebruik van gereedschap om voedsel te pakken te krijgen.
Zwarte Kraaien bouwen nesten die achteraf door andere soorten worden ingenomen. Hun aanwezigheid is een beperkende factor voor het aantal Eksters Pica pica in een bepaald gebied. Eén van de natuurlijke vijanden is de Havik Accipiter gentilis. Zwarte Kraaien zijn vanouds vogels van het open veld.
Waarom ontstaat er overlast? Doorgaans wordt de meeste overlast veroorzaakt door de zoektocht van een kraai, deze vogels zijn namelijk op zoek naar eten zoals gewassen, afval en zaden. Daarbij wordt er niets overgeslagen door de kraaien en ze schuwen mogelijkheden om vuilniszakken open te maken.
Kraaiachtigen (kraaien, raven, roeken, kauwen en andere vogelsoorten) zijn bijzonder intelligent, legt Moore uit. Ze zijn zeer goed in het aanpassen en gebruiken van instrumenten en ze kunnen vooruit plannen en puzzels oplossen.
Waar kraaien zijn, zou ook magie zijn. Ze zijn het symbool voor scheppingsvermogen en spirituele kracht. Als de kraai jouw totemdier is, ondersteunt hij je mogelijk bij het ontwikkelen van je Derde Oog, je spirituele groei en zou hij je kennis laten maken met de magie van het leven.
De zwarte kraai is een alleseter. Ze voedt zich vooral met ongewervelden en insectenlarven. Ook granen vormen een belangrijk voedselbron, vooral tijdens de herfst en de winter. Verder staan ook muizen, vogeleieren, brood en andere voedselresten op het menu.
Wie de kraai rechtop zet, lokt alleen maar extra kraaiachtige vogels in plaats van kraaien en kauwen te verjagen. De kunststof kraai is zeer geschikt om aan een stok te hangen voor op je (rieten) dak om de kauwen te verjagen. Dit helpt ook om kauwen te verjagen uit de tuin.
Overdag foerageren die Kauwen verspreid in groepjes in of rond de stad, of op het platteland. Want voedsel vinden ze in feite overal. Maar 's avonds maken ze er een echt gezellige wintermeeting van. Ze troepen samen om zich te behoeden voor nachtelijke gevaren zoals uilen, katten, marters en andere gevaren.
Als echte communicatiespecialisten hebben ze een breed gamma aan roepgeluiden. Ze kwetteren, tokkelen en roepen zelfs hun naam “kauw, kauw”. In de schemering, bij het verzamelen van de groep, laten ze graag luidkeels hun stem horen. Maar ook met hun felle, lichtblauwe ogen kunnen kauwen communiceren.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Bestrijding van kraaien
Strippen van kunststof die we onder de dakpannen plaatsen en zo voorkomen dat kraaien hier nestelen. Vogelnetten zijn zeer geschikt voor grote overspanningen en voorkomen nestelgedrag. De schoorsteenkap beschermt uw schoorsteenkanaal tegen vogelnesten.
"Vaak worden duiven of kraaien afgeschoten omdat ze als ongedierte worden gezien. Wij willen promoten dat het zonde is om dit vlees zomaar weg te gooien." Naast kraai en duif kunnen liefhebbers bij De Keuken van het Ongewenste Dier ook ganzenkroketten, rivierkreeften, en ponyburgers bestellen.
Het tam maken van dit soort vogels mag niet. Het houden (al dan niet in een voliere) van deze vogels mag ook niet. Dan moeten ze gewoon een stel tortelduiven kopen, die zijn prima tam te maken, blijven ook leuk in de tuin en veroorzaken geen overlast bij anderen en is niet strafbaar.
Zwarte kraaien broeden in (half)open landschappen met bomen, maar ook wel in hoogspanningsmasten. In bossen broeden ze meestal alleen aan de rand. Komen op veel plekken in Nederland voor: akkers, bos, parken, stedelijk gebied en weiden.
De meest gebruikte vangkooi is de trechterkooi of trechterval. Als een vogel op het dak van de vangkooi landt ziet hij het aas in de kooi. Om bij het voer te kunnen komen, moet hij naar de opening (invalladder) in het midden. Als hij eenmaal binnen is kan hij er niet meer uit.
De kraai is één van de slimste dieren op aarde. En ze worden oud voor en vogel, soms 20 jaar. Dat geeft kraaien tijd om veel te ervaren en te leren. Een paar verbluffende voorbeelden van wat ze kunnen, ziet u in 4 leuke kraaienfilmpjes!
Herkenning. Roeken lijken heel erg op zwarte kraai en raaf, maar zijn aan een aantal dingen relatief eenvoudig te herkennen. Allereerst heeft de roek een lichtgrijze snavelbasis. Die snavel is vaak veel puntiger dan die van de zwarte kraai, en hij heeft een behoorlijk steil voorhoofd en verhoudingsgewijs een kleine kop ...
kraaien, kauwen duiven, kippen en veel andere landvogels kunnen zich wel een tijdje drijvend houden, maar zwemmen zou ik dat toch niet willen noemen. we rijden regelmatig uit om zo'n vogel uit het water te vissen. hun veren zuigen zich vol, en ze kunnen niet opstijgen uit het water.