Chlamydia is de meest voorkomende soa. Vorig jaar hadden meer dan 20.000 bezoekers van de centra seksuele gezondheid een chlamydia-infectie (14,3 procent). Het percentage vrouwen en heteroseksuele mannen met chlamydia is voor het eerst sinds jaren stabiel. Voor homomannen ligt dat percentage al jaren op 10 procent.
Chlamydia de meest voorkomende bacteriële soa
De meeste infecties worden gevonden bij vrouwen en heteroseksuele mannen onder de 25 (59%). Het vindpercentage neemt af met leeftijd. Vindpercentages zijn hoger bij vrouwen en heteroseksuele mannen (15% en 18%) dan bij MSM (10%) (Figuur 2).
In 2019 zijn er in totaal 21.134 chlamydia-diagnosen vastgesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid. Chlamydia komt relatief vaak voor op jonge leeftijd. Van alle personen die zich laten testen en jonger zijn dan 19 jaar heeft 24,6% van de vrouwen chlamydia en 25,1% van de heteroseksuele mannen.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
De soa's die bij jongeren het meest werden gevonden, waren chlamydia (18,7%) en gonorroe (2,3%). Chlamydia werd verhoudingsgewijs vaker gevonden bij heteroseksuele jongeren, gonorroe bij MSM-jongeren (mannen die seks hebben met mannen).
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Ongeveer 2% van vrouwelijke prostituees is hivpositief
Prostituees zijn een risicogroep voor hiv en andere soa doordat ze veel seksuele contacten hebben met veel verschillende partners. Naar schatting is bijna 2% van de vrouwelijke prostituees in Nederland geïnfecteerd met hiv.
Hoe ontstaat chlamydia? De oorzaak van chlamydia is een bacterie. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is, in de penis, vagina of anus. Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is.
Chlamydia kan maanden tot jaren onopgemerkt blijven. Als er toch klachten zijn, verschijnen ze ongeveer twee weken na de besmetting: meer of andere vaginale afscheiding. tussentijds bloedverlies en veranderd menstruatiepatroon.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Chlamydia symptomen vrouw
pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid); pijn tijdens het vrijen; bloeden uit je vagina na het vrijen; bloeden uit je vagina wanneer je niet menstrueert.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Voor de meeste SOA's (zoals bijv. chlamydia, gonorroe) geldt dat je daadwerkelijk seks moet hebben om ze op te kunnen lopen. Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks.
Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.
Onbehandelde chlamydia kan vanuit het slijmvlies van je vagina opstijgen naar je baarmoeder en eileiders. In de eileiders kan dan een ontstekingsreactie ontstaan, met als gevolg dat er littekenweefsel wordt gevormd en de eileider dicht komt te zitten.
Een Chlamydia-behandeling gebeurt met antibiotica. Word je niet behandeld, dan kunnen er op termijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals ontstekingen aan de eileiders, bijballen en prostaat en het kan uiteindelijk zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.