Hartkloppingen na XTC, coke en speed komen veel voor en duren maximaal enkele uren. Doe het rustig aan en accepteer dat hartkloppingen na deze drugs er nu eenmaal bij horen, ook al ben je angstig.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Het hart kan dan heel snel kloppen, heftig bonzend voelen of een slag overslaan. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen u ongerust maken.
Van Bakkum: "Het is heel moeilijk om te zeggen wat beter of slechter is, dat ligt aan je persoonlijke gevoeligheid en hoe vaak en hoeveel je het gebruikt. Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Zo'n aanval kan dan bijvoorbeeld een paar uur duren, maar kan ook na een paar minuten weer over zijn. De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Hoe hartkloppingen voelen
Het hart kan snel of onregelmatig kloppen of bonst erg. Sommige mensen voelen hartkloppingen in hun borst, anderen voelen ze in de keel of hals. Hartkloppingen kunnen een onaangenaam gevoel geven. Maar het hart kan ook snel of onregelmatig kloppen zonder dat je het merkt.
Heb je coke gebruikt en krijg je last van de volgende symptomen, dan moet je direct 112 bellen. Drukkende pijn op de borst en hartkloppingen (kans op hartaanval). Pijn die uitstraalt naar de linkerarm en soms naar de rug(kans op hartaanval). Bleek en grauw wegtrekken, hevig zweten en paniek.
Een overdosis coke is niet in alle gevallen dodelijk. Hoeveel gram coke tot een overdosis of zelfs tot overlijden kan leiden, is per individu verschillend. Er is dan ook geen eenduidig antwoord te geven vanaf hoeveel gram een overdosis coke dodelijk is.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Als de hartkloppingen echter langer dan een paar seconden aanhouden en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden of in het in slaap vallen of doorslapen, dan zou het kunnen dat u een hartritmestoornis hebt.
Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Wat te doen bij hartkloppingen na drugs
Doe het rustig aan en accepteer dat hartkloppingen na deze drugs er nu eenmaal bij horen, ook al ben je angstig. Heb je nog steeds hartkloppingen op de dag na drugs te hebben gebruikt? Neem dan contact op met een arts en vertel welke drugs je hebt gebruikt.
Mogelijk oorzaken van hartkloppingen zijn: fysieke of emotionele inspanning, hormonen, cafeïnehoudende dranken, drugs, alcohol en nicotine. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen een reactie op een situatie. Hartkloppingen gaan dan vanzelf weer over.
Veelal is de oorzaak van hartkloppingen en hartritme stoornissenterug te voeren op een autonoom zenuwstelsel wat ontregeld is. Je lichaam geeft een stress signaal, terwijl de situatie zelf veilig is, bijvoorbeeld wanneer je in je bed ligt.
Uw hart bonst, slaat een slag over of klopt heel snel. Hierdoor kunt u zich erg onrustig voelen. Uw gedachten kunnen daardoor al snel naar een ernstige aandoening, zoals een hartaanval of een hartritmestoornis. Toch is er bij de meeste mensen, die hartkloppingen hebben, niets ernstigs aan de hand.
Wanneer moet u uw huisarts contacteren? Indien uw polsslag in rust trager is dan 40 per minuut of sneller dan 120 per minuut. Indien uw polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Cocaïnegebruik en seks
Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.
Hoe lang het duurt om te ontnuchteren van drugs, wisselt per middel. Zo duurt het ongeveer twee uur om nuchter te worden van keta en ongeveer een uur om te ontnuchteren van cocaïne. De kater kan echter wel enkele dagen aanhouden. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.