Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Vermoeidheid/rust/bewegingsadvies Het is belangrijk om tijdens het kraambed voldoende rust te nemen. Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
In en uit bed komen
Zoek de minst pijnlijke manier om uit bed te komen. Je kunt bijvoorbeeld op je zij gaan liggen, je onderbenen uit bed steken en je met je armen opdrukken. Ook kun je de rugsteun, in het ziekenhuis, omhoog laten komen, naar de rand van het bed schuiven en vervolgens je benen uit bed laten glijden.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
Binnen een aantal uur na de bevalling is het lekker om te douchen. Doe dat rustig en voorzichtig, onder begeleiding van de kraamverzorgende. Soms adviseert zij of wij om het douchen nog even uit te stellen. Zorg in ieder geval dat je vooraf wat gegeten hebt (beschuit met muisjes bijvoorbeeld).
Neem zoveel mogelijk rust. Concentreer je op jezelf en de baby en laat de rest over aan anderen. Rust nemen zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren, je bekken, je buikspieren en alles wat eromheen zit, de tijd heeft om te herstellen.
Waarom de WonderMom Peri douche? Na de bevalling kan plassen bijzonder pijnlijk zijn. Vooral wanneer je hechtingen of kleine wondjes of haarscheurtjes in en rond vagina hebt. Ondanks de pijn is het heel belangrijk dat je na de bevalling voldoende drinkt en dus ook regelmatig plast.
Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt. Later mag uiteraard ook.
Toch duren slaapperiodes zelden langer dan anderhalf uur en hoort een baby ook tijdens de laatste loodjes elke dag regelmatig actief en beweeglijk te zijn. Het hoeven geen drukke bewegingen te zijn, maar je moet wel duidelijk kunnen voelen dat hij wakker is.
Na de bevalling mag u gewoon douchen.Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden. Het wordt je allemaal teveel en je moet dan ineens huilen. Meestal gaat dit na een paar dagen vanzelf over. Je kunt op deze dagen beter rustig aan doen en niet te veel kraamvisite ontvangen.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Start een week na de bevalling met een voorzichtige eerste wandeling van zo'n vijf minuten. Maak kleine passen, dan heb je minder last van trekkrachten op de bekkenbodem. Als dit goed voelt en geen pijn of ongemak oplevert, kun je het verlengen naar tien minuten en zo rustig opbouwen.
Een natgemaakt maandverband uit de vriezer kan helpen tegen de zwelling en zorgt voor een goede doorbloeding. Ook verdooft koude een beetje wat (tijdelijke) opluchting geeft. Ga regelmatig op een harde stoel zitten. Hiermee voorkom je dat er extra vocht in het wondgebied ophoopt wat voor extra zwelling en pijn zorgt.
Na de bevalling
Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Moet je ervoor zorgen dat je helemaal 'leeg' bent als je bevalt? Ja, het liefste is je blaas helemaal leeg tijdens de bevalling! Een volle blaas kan namelijk de ontsluiting tegenhouden, ondanks sterke weeën. Ga dus gedurende de ontsluitingsfase regelmatig plassen.
Eet voldoende groente en fruit. Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees, ei, boerenkool en spinazie. Eet minstens eens per week vette vis, zoals Atlantische zalm.
Vloeien. De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat u tot 2 kraamverbanden per 2 uur vloeit. Vervolgens is het normaal dat u de eerste dagen 6 tot 8 volle kraamverbanden verwisselt in 24 uur. Neem contact op met de verloskundige als u meer vloeit dan een kraamverband/per uur.
9 van de 10 vrouwen krijgt te maken met een ruptuur. In de meeste gevallen gaat het om een klein scheurtje dat snel geneest. Meestal scheurt het perineum.
Omdat een kraamvrouw de eerste dagen na de bevalling nog zo veel mogelijk in bed zal verblijven, verschonen we het kraambed de eerste dagen elke dag. (Mits deze natuurlijk op juiste hoogte staat). Ook zal het sanitair elke dag worden schoongemaakt om de kans op ontstekingen zo klein mogelijk te houden.
Baby's krijgen vlak na de geboorte vaak een muts op. Het idee erachter is dat een mutsje het hoofd warm houdt. Maar een mutsje kan ook belemmeren in huid-op-huidcontact en zorgt ervoor dat de moeder haar baby minder goed kan ruiken, wat juist belangrijk is voor de werking van hormonen bij moeder en kind.