Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie zorgt in de maag voor aanmaak van nitro-linolzuur (LNO2) dat werkt tegen ontstekingsreacties en voor veel minder celdood bij een hartinfarct. Een bepaalde bioactieve stof in olijfolie, de polyfenol oleuropeïne blijkt een grote bescherming te bieden tegen hart- en vaatziektes.
Olijfolie bevat heilzame stoffen zoals het omega 9-vetzuur oliezuur, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen. Het draagt bij aan een goede celfunctie, beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker, functioneert als bouwstof voor steroïde hormonen en vitamine D én werkt ontstekingsremmend.
Ook je darmen hebben vetten nodig, onder andere om de in vetoplosbare vitaminen uit je voeding te kunnen opnemen en om de stoelgang beter te laten verlopen. Wees dus niet al te zuinig met producten als olijfolie, kokosolie, roomboter maar ook olijven, avocado's en een vette vis!
Kort antwoord: Ja! Olijfolie is supergoed voor je hart. Deze olie wordt verkregen uit de pitten en het vruchtvlees van olijven en bevat hierdoor polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze celbestanddelen beschermen tegen oxidatieve schade en het risico op hartziekten en kanker verminderen.
Voordeel #3: Olijfolie werkt ontstekingsremmend
Olijfolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. En laat chronische ontstekingen nu net één van de grootste oorzaken zijn van vele ziekten. Olijfolie kan deze chronische ontstekingen remmen wat dus voor één van de grootste gezondheidsvoordelen zorgt.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Olijfolie als bestrijding van huidveroudering
Olijfolie is zeer rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken zeer effectief in de bestrijding van huidveroudering.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
Drink voldoende olijfolie zodat de smaken je tong vullen. Adem langzaam in om de smaken van de olijfolie los te laten in je mond.
Zoals we al hebben gezegd, de olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren die is zo gunstig voor ons lichaam, het activeren van de circulatie door het verwijderen van het overtollige slechte cholesterol. Dit is ook een grote anti-inflammatoire en beschermende met citroen, brengt uitstekend vitaminen.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Pepermuntolie wordt het meest gebruikt als kruidengeneesmiddel. Het is met name effectief om klachten van het maag-darmkanaal, zoals buikpijn, lichte spasmen en winderigheid (flatulentie) te verlichten. Dit zijn ook typische symptomen van een prikkelbare darm of spastische darm.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren
Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren.
Wanneer we kijken naar het verzadigd vet zien we dat 'Bertolli Pastasaus tradizionale' net als de meeste calorieën ook de meeste verzadigde vetten bevat. Dit product bevat echter ook meer totaal vet dan de andere producten en dus zegt dit nog niet veel over de vetverhouding.
Er zit 10 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) olijfolie, waarvan 1,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bij geraffineerde olijfolie worden onzuiverheden uit de olie gehaald door verhitting en afkoeling. Hierbij gaat ook smaak verloren en zal het zeker van haar goede eigenschappen verliezen. Hier worden vaak ook slechtere olijven voor gebruikt, voor de persing van Extra Vierge zouden deze olijven niet geschikt zijn.