Wilt u een afschrift van uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan vraagt u dit aan bij de rechtbank.Welke dit is, staat in het huwelijksgoederenregister.
Voor een geboorte, adoptie, huwelijk, echtscheiding, geregistreerd partnerschap of overlijden? Dan kunt u bij de Nederlandse gemeente waar de akte is opgemaakt, een afschrift of uittreksel aanvragen. Om uw afschrift of uittreksel buiten Nederland te gebruiken, is vaak legalisatie nodig.
Formele positie van een persoon waarbij wordt verwezen naar het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Per 1 januari 1998 is het geregistreerd partnerschap ingevoerd. Doorgaans worden het geregistreerd partnerschap en het huwelijk op dezelfde wijze behandeld.
Als je bij je ouders woont is je burgerlijke staat dus gewoon ongehuwd. Ook als je samenwoont met je vriend of vriendin is jouw burgerlijke staat ongehuwd (en dus niet partnerschap). Bij burgerlijke staat gaat het echt om de formele positie van de mens die via de wet is vastgelegd in registers van de burgerlijke stand.
Samenwonend is geen burgerlijke staat. Het is ongehuwd, gehuwd, geregistreerd partnerschap, gescheiden of weduwe.
Alleenstaanden zijn allen die ongehuwd zijn en bovendien niet met een partner samenwonen. Of ze vrijgezel of gescheiden zijn is niet belangrijk. Een niet gehuwd persoon die samenwoont met een familielid is ook een alleenstaande.
Je hoeft je burgerlijke staat niet op je cv te vermelden. Het mag voor een werkgever niets uitmaken of je wel of niet getrouwd bent of dat je wel of niet samen woont. De burgerlijke staat mag geen reden zijn om iemand niet mee te nemen in de sollicitatie procedure. Wettelijk gezien is het verboden om te discrimineren.
Een instantie vraagt u om een huwelijksakte of akte van uw geregistreerd partnerschap. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u getrouwd bent of het partnerschap bent aangegaan.
Een uittreksel uit het bevolkingsregister (de Basisregistratie personen) heeft geen houdbaarheidsdatum. Er staat wel een datum op. Meestal mag een uittreksel maar 3 of 6 maanden oud zijn voor de organisatie die erom vraagt.
Voor akten en registers van de Burgerlijke Stand gelden – mits de stukken aan ons zijn overgedragen – in verband met de privacywetgeving de volgende wettelijke termijnen: Geboorteakten zijn openbaar vanaf 100 jaar na geboorte van de persoon. Overlijdensakten zijn openbaar vanaf 50 jaar na overlijden van de persoon.
Zoekvelden Huwelijksgoederenregister
Als er huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn geregistreerd in het Huwelijksgoederenregister, dan kunt u deze vinden op de achternamen van beide partners en de datum van huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Hoe kom je achter iemands burgerlijke staat? U kunt een uittreksel uit de burgerlijke stand aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Dat geldt ook als u daarna bent verhuisd of geëmigreerd.
Soms moet u met een document laten zien waar u bijvoorbeeld bent geboren of getrouwd. Hiervoor heeft u een uittreksel burgerlijke stand nodig. In een uittreksel burgerlijke stand kunnen gegevens staan over geboorte, huwelijk, geregistreerd partnerschap, echtscheiding en overlijden.
Op een identiteitsbewijs kun je de volgende letters tegenkomen: e/v, p/v of w/v. Dit staat voor “echtgenoot van”, “geregistreerd partner van” en “weduwe van”. Als er e/v staat, dan weet je dat iemand op het moment van uitgifte getrouwd is.
Een afschrift van een echtscheidingsbeschikking kunt u opvragen bij de rechtbank waar de echtscheiding is uitgesproken. Als de echtscheiding is uitgesproken vóór 1990, kunt u het afschrift opvragen bij een (regionaal) archief. U kunt het afschrift laten waarmerken (in naam der koning) bij de rechtbank.
In de registers van de burgerlijke stand vindt u gegevens over iemands burgerlijke staat: geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden.
Bent u vóór 2018 getrouwd en heeft u geen huwelijkse voorwaarden, dan bent u getrouwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen.
Grootste nadelen huwelijkse voorwaarden
Het opstellen van huwelijkse voorwaarden en het wijzigen van huwelijkse voorwaarden kost geld. Als gekozen wordt voor periodieke verrekening zult u tijdens het huwelijk ook tijd moeten stoppen in enige administratie en boekhouding.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap op of na 1 januari 2018 gesloten? Dan vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap van goederen.
Voor het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 16,60 (tarief 2024).
Een wettelijke actie of aanspraak kan men na een bepaald tijdsverloop niet meer instellen (zogenaamde verjaring). Tussen echtelieden bestaat geen verjaring. Daarom wordt in de akte huwelijkse voorwaarden vaak een korte vervaltermijn van een jaar overeengekomen.
De huwelijksakte is niet hetzelfde als het trouwboekje! Ook van een geregistreerd partnerschap wordt een akte opgemaakt.
Internationaal uittreksel in meer talen
Een uittreksel van een akte is een samenvatting van de akte. Op het uittreksel staat een uitleg in 10 talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Grieks, Italiaans, Portugees, Turks en Servo-Kroatisch.
De kost van een huwelijkscontract varieert. Dat kan van 300 euro tot 500 euro gaan.